×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

USA

Riot Games blir stämda — för sexism

0
Två kvinnor, varav endast en arbetar kvar, har valt att lämna in en stämningsansökan riktad mot League of Legends och LoL Esports-skaparna Riot Games. Stämningen ska grunda sig i företagets sexistiska miljö och sexuella trakasserier.
En nuvarande och en tidigare anställd hos Riot Games har valt att stämma företaget på grund av könsdiskrimination och för sexism på arbetsplatsen. I stämningsansökan säger en av målsägande att hon blivit nekad jämnställd lön med sina manliga kollegor samt att hon inte fått lov att avancera i sin karriär på grund av sitt kön. Målsägande menar att arbetsmiljön har en negativ inpakt på hennes liv på grund av pågående sexuella trakasserier, missförhållanden och sexism.

I augusti gjorde kotaku.com en djupgående undersökning kring företaget där 28 nuvarande och tidigare anställda fick lov att beskriva arbetsmiljön hos Riot Games, de flesta menar att den är sexistisk. Företagets "bro-kultur" inspirerar, och till viss del belönar, beteénde som kan upplevas som nedvärderande mot kvinnliga kollegor. En av deltagarna i undersökningen, Jessica Negron, är en av målsägande i stämningen som nu riktas mot Riot. Hon förklarar att kort efter att hon blivit anställd slutade hennes chef vilket innebar att hon fick ta ett övergripande ansvar. Trots att hon gjorde samma arbete som den tidigare chefen vägrade Riot att ge henne titeln eller se över hennes lön. Hon menar även att en av hennes chefer sagt att Riot Games produkt inte bör rubbas på grund av mångfald då deras spelkultur är "den sista säkra platsen för vita tonårspojkar".

Inte långt efter att kotaku.com offentliggjort sin undersökning postade Riot ett blogginlägg där de bad om ursäkt samt utlovade förändrningar. Förändrningar som inte skedde. Många av namnen som kom upp under undersökningen arbetar fortfarande kvar på företaget, där bland Riots COO Scott Gelb som blivit anklagad för att ta på kollegors kön.

Stämningens andra målsägande är Melanie McCracken, som fortfarande är anställd hos Riot och har varit sedan 2013. Hon säger att hon genom åren upplevt diskrimination baserat på kön. Hon tror även att hon blivit nekad befordran, straff från manliga chefer och inte fått en ordentlig kompensation för sitt arbete som en del av den sexistiska trend som pågår hos Riot Games. Hon förflyttades till en ny postition 2015, men hennes chef flyttades även han dit ett år senare och gav henne fem månader att finna en ny position, annars skulle hon bli avskedad. Förra året fick McCracken en ny postition där hon arbetade med företagets COO Scott Gelb, CEO Nicolo Laurent och ägaren Dylan Jadeja. Hon kom över en video där två av hennes kollegor, där bland Gelb, befann sig på en klubb i Shanghai tillsammans med lättklädda kvinnor. Hon blev tillsagd att rätta till problemen hon orsakat, genom att skämta om videon med några kollegor, innan hon blev förflyttad till en annan byggnad.

Läs mer om stämningen och samtliga dokument här
kotaku.com

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..