×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Förhandstitt

Förhandstitt av European Masters 2019 Summer

2
Ikväll, den 16 september, startar European Masters gruppspel. 16 lag indelade i fyra grupper kommer att slåss om totalt åtta slutspelsplatser. I den här artikeln tar vi en titt på de 16 lag som tagit sig hela vägen fram till European Masters gruppspel. Bland dessa finns svenska laget Godsent som satsar på att överraska.
Efter ytterligare en sommarsäsong av Europas alla regionala ligor har det blivit dags för European Masters Summer. Ikväll, den 16 september, startar huvudturneringen med gruppspelet. Där spelar 16 lag om de åtta slutspelsplatserna, ettan och tvåan i varje grupp tar sig vidare till kvartsfinalerna. Ett fyra dagar långt round robin-gruppspel följs upp av fyra dagars slutspel som kommer att avgöra vilket lag som tar hem sommarens titel. Här är en förhandstitt på samtliga lag som tagit sig vidare till turneringens gruppspel.

Grupp A


Mousesports

Det tyska laget kvalificerade sig direkt till European Masters gruppspel genom att vinna Premier Tour. I finalen ställdes de mot Berlin International Gaming. Den blev ordentligt tuff och i första matchen blev Mousesports överkörda på bara 23 minuter. Efter att lagen vunnit varannan match fram till den femte och avgörande kunde Mousesports bryta trenden och ta hem segern. Två spelare som blir intressanta att följa är deras botlaneduo Patrick "Conjo" Jacobs och Norman "Kaiser" Kaiser. De spelade bra under stora delar av Premier Tour och blir viktiga för Mousesports i European Masters.

I European Masters förväntas laget ta sig till slutspel och utmana om de bättre placeringarna. BIG som blev slagna i Premier Tours final imponerade i play-ins vilket talar för att den tyska ligans lag håller en hög nivå. Mousesports har också haft fördelen att lottas in i en av de "lättare" grupperna vilket talar för att de tar sig vidare till slutspelet.

For The Win Esports

Precis som under vårens turnering är det For The Win Esports som representerar den portugisiska ligan i European Masters. Efter att ha slutat den ordinarie säsongen med 20 vinster och endast en förlust blev slutspelet inte mycket svårare för dem. Där besegrades Electronik Generation i finalen med 3-1 i matcher. Under vårens European Masters slutade portugiserna trea i en tuff grupp där bland andra finalisterna SK Gaming Prime stod för motståndet. Intressant nog har det enda laget som For The Win slog, Campus Party Sparks, blivit lottade till deras grupp även under sommarens turnering. Tiago "Own3r" Mendes är spelaren att hålla koll på här då hans insatser i den portugisiska finalen var riktigt bra.

Hur For The Win presterar mot bättre motstånd är svårt att säga, under våren klarade de sig inte så bra. Under sommarens upplaga har de dock en lite öppnare grupp där de kanske har chansen att överraska. AGO Rogue och Campus Party Sparks är lagen de har en chans att slå. Mousesports bör vara på en egen nivå.

Campus Party Sparks

Laget slutade på en tredjeplats i den italienska ligan efter grundserien. Till slutspelet kom de dock ut och vann mot både tvåan, QLASH Forge, och ettan, Outplayed. Laget deltog även i vårens European Masters där de fick packa ihop efter tre raka gruppspelsförluster och frågan är om det räcker längre den här gången. I laget finns en av sju svenska spelare i huvudturneringen. Det är jungle-spelaren Robin "Rawbin IV" Eggenberger som gjort bra ifrån sig under sitt första år i Italien.

Utsikterna att ta sig vidare till slutspel är inte särskilt ljusa och på förhand får nog Campus Party Sparks rikta in sig på att vinna åtminstone en match. Både Mousesports och AGO Rogue är bättre än italienarna och den mest intressanta matchen blir troligen mot For The Win Esports.

AGO Rogue

Det polska laget förlorade oväntat finalen i Ultraliga mot ett Devils.one som inte spelade med hela sitt ordinarie lag. Efter en tuff start på play-ins säkrade de inte en plats i utslagsmatcherna förrän i sista omgången mot svenska Falkn. Det i en match som nog Falkn egentligen borde ha vunnit. I utslagsmatchen ställdes de sedan mot Origen BCN och där visade de upp ett helt annat spel. Efter två raka matchvinster säkrade de sin plats i gruppspelet.

I en inte alltför stark grupp ser Rogues chanser till slutspel bra ut. Mousesports är såklart favoriter, men det spel Rogue visade upp i slutet av play-ins kan räcka långt. Att de tar sig till slutspel här är ingen högoddsare och de bör kunna slå For The Win Esports samt Campus Party Sparks.

Grupp B


Devils.one

De lite oväntade polska mästarna imponerade stort i Ultraliga då de slog AGO Rogue, trots att de spelade med avbytare. Polen som region hade ett tufft European Masters i våras och både Rogue och Devils.one är nog sugna på en revansch. Laget har sett bra ut ända sedan uttåget ur vårens turnering då de spelat i flera polska ligor utöver Ultraliga.

Med Berlin International Gaming som största utmanare i gruppen känns det som att en biljett till slutspelet bör vara klar. Det finns dock en liten risk i och med att gruppspelet spelas i möten bäst av en match, något som Devils.one haft lite svårt för under säsongen.

Ensure

Den baltiska ligan är inte känd för sin höga internationella nivå och Ensure är inget undantag. Laget spelade i European Masters under våren men åkte ut direkt efter tre förluster i gruppspelet. Efter att ha vunnit en repris på vårens final i den baltiska ligan mot Zalgiris Esports är de dock återigen tillbaka i European Masters. Under det senaste året har det höjts röster som ifrågasatt seedningen av turneringen och den baltiska platsen har varit i skottgluggen. Sommarens turnering blir en chans till återupprättelse men det är tveksamt om det verkligen blir det.

Laget har inga spelare som sticker ut och med Devils.one samt Berlin International Gaming i gruppen är det upplagt för en ny 0-3 turnering.

eSuba

Det blev ingen direkt succé för Esuba under den tjeckiska ligans grundserie. Efter att ha lyft sig i slutspelet kunde de dock vinna båda sina slutspelsmatcher med 3-0 vilket tog dem till European Masters. Organisationen har deltagit i European Masters en gång tidigare och det var under 2018, då blev det totalt 0-3 i gruppspelet. Tidigare i September spelade laget ESL EuroCup 2019 och åkte ut efter 0-2 mot just Devils.one som de nu möter i gruppspelet av European Masters.

Lagets chanser att ta sig vidare är extremt små och det blir mest troligt en uppgörelse mellan dem och Ensure om vilka som åker hem med en vinst.

Berlin International Gaming

BIG föll tungt mot Mousesports i finalen av Premier Tour. Efter att ha börjat bra tappade de spelet helt i den femte och avgörande matchen och tvingades därför börja sitt European Masters i play-ins. Efter en trög start kom de tillslut igång och i utslagsmatchen mötte de ett favoritbetonat Vitality.Bee. Där blev det dock aldrig riktigt spännande utan BIG visade sig vara bättre än förväntat. Framförallt AD-carryn Matyáš "Carzzy" Orság visade att han håller även på den internationella scenen och det är en spelare att hålla ögonen på i gruppspelet.

Precis som Devils.one är BIG favoriter till slutsegern i den här gruppen och att de skulle missa slutspel är otänkbart. Både det tyska och det polska laget spelar på en nivå över eSuba och Ensure.

Grupp C


Vodafone Giants

Giants dominerade den spanska ligan i grundserien och spelade lika bra i slutspelet. I finalen besegrades Origen BCN med 3-2 i matcher efter en jämn och underhållande matchserie. Normalt skulle spanska lag vara favoriter i vilken grupp de än placerades, men efter Origens svaga insats i play-ins har det dykt upp en del frågetecken. I våras tog sig Giants, med exakt samma laguppställning, inte ens till European Masters och de spanska lag som åkte dit i deras ställe imponerade inte. Detta trots att MAD Lions tog sig till semifinal.

Den spanska ligan som länge varit en av de bästa regionalligorna har en del att bevisa. Även om gruppen på förhand känns upplagd för Giants och BT Excel medför Origens prestationer i play-ins mot bland andra Falkn en del frågor som behöver besvaras. En av dem får vi svar på direkt ikväll när Giants ställs mot Godsent i öppningsmatchen klockan 18:00.

Godsent

Godsent (tidigare The Final Tribe) imponerade i SEL där de slog Falkn med 3-0 i finalen. Båda lagen kvalificerade sig också till Nordic Championship där Godsent endast förlorade mot Ventus medan Falkn endast förlorade mot just Godsent. Det blev tillslut en svensk drömfinal där det återigen var Godsent som var det starkare av de båda lagen och kunde vinna med 3-0 i matcher. Efter att Falkn överraskade i play-ins och nästan klarade sig vidare till utslagsmatcherna ställde sig flera experter frågan om hur bra Godsent egentligen är. Ett svar på den frågan kommer mest troligt ikväll då de gör debut mot de spanska mästarna Vodafone Giants klockan 18:00.

Godsent blev i SEL känt för att vara ett lag som vann tack vare sin botlaneduo Lars "Chrisberg" Christiansen och Christos "Lion" Tsiamis. Under Nordic Championship bevisade de dock att allt inte längre hänger på den dansk-tyska duon. Framförallt Andreas "WeiZoR" Svanholm har klivit fram och visat att han har en hög högstanivå. Ska Godsent ta sig vidare till slutspel så krävs det att allting klickar och mest troligt behövs det också en vinst mot Giants ikväll.


WLGaming Esports

Det grekiska laget var nära att ta sig vidare från gruppspelet under vårens turnering. Efter att ha spelat tie-breakers mot Ventus och Random5 blev det dock klart att Ventus skulle ta den sista slutspelsplatsen. I den grekiska ligan tog de sig till final men var där illa ute mot Greek Regenesis. Efter att ha blivit överkörda i de två första matcherna av Bo5-mötet såg European Masters-platsen ut att vara långt borta. De lyckades dock göra en reverse sweep och vända 0-2 underläge till en 3-2 vinst och säkrade därmed den grekiska platsen i European Masters.

Hur WLGaming står sig mot sommarens motstånd blir intressant att se, i gruppen är de tillsammans med Godsent underdogs. De inleder turneringen imorgon, tisdag, med en tuff match mot BT Excel. Hur de presterar där kommer att ge en hel del ledtrådar till hur de kan stå sig mot resten av lagen i gruppen.

BT Excel

Excel har ofta haft Fnatic Rising framför sig i den brittiska ligan och så blev det även i finalen där de båda möttes. I play-ins däremot var det inget lag som kunde stoppa dem, efter sex raka vinster kvalificerade de sig för gruppspelet. Excels stora problem under säsongen har varit att de blivit för ojämna och därför ofta tappat de övertag som de spelat till sig. Det var också så det såg ut i en del av matcherna i play-ins. I svenska Petter "Hjarnan" Freyschuss har de dock en spelare som tidigare höll världsklass vilket ska räcka långt.

Tillsammans med Vodafone Giants är Excel favoriter till att klara sig vidare till slutspelet. Efter deras prestationer i play-ins är det också svårt att se att Excel inte tar sig vidare. De inleder mot grekiska WLGaming Esports i vad som bör bli en enkel seger för den brittiska organisationen.

Grupp D


LDLC OL

Det brukar skämtas om att LDLC är favorit i varje European Masters de spelar, men att de aldrig lyckas uppfylla det favoritskapet. Om laget inte tar sig till final i sommarens turnering så är nog frågan hur många gånger till de kan räknas som favoriter. Under vårens turnering åkte de ut i kvartsfinalen vilket var en besvikelse. Med samma laguppställning bör de ha möjlighet att ta sig längre den här gången. De imponerade stort i den franska ligan där de vann grundserien med 12 vinster och två förluster för att sedan vinna finalen i slutspelet med 3-0 mot Vitality.Bee. Med spelare som Pierre "Steelback" Medjaldi, Charly "Djoko" Guillard och Jeremy "Eika" Valdenaire har laget potential att ta sig hela vägen till final.

Gruppen är tuff och det är inga dåliga lag de hamnat med. Kanske är det därför bra att de möter gruppens, på förhand, sämsta lag i öppningsmatchen på tisdag. Crvena zvezda Esports ska inte vara något hot mot det franska storlaget.

Fnatic Rising

Fnatics akademilag tog sig hela vägen till semifinal i vårens turnering, där tog det stopp mot SK Gaming Prime som slutade på andraplats. Under sommaren har de bytt ut ett antal spelare, något som verkar ha gjort dem gott. Seger i grundserien av UKLC och 3-1 i finalen mot BT Excel säger en hel del om nivån på laget. Svenske midlanespelaren Felix "MagiFelix" Boström håller också hög klass.

Fnatic inleder turneringen med en match mot Defusekids. Ett lag som krossar det mesta av motståndet i den holländska och belgiska scenen. Hur bra de är internationellt återstår dock att se och Fnatic som ska ta sig vidare till slutspel bör få en mjukstart på turneringen då de är favoriter mot majoriteten av motståndet de ställs mot.

Defusekids

Att Defusekids återigen deltar i European Masters är ingenting som är oväntat. Laget vinner det mesta i den holländska och belgiska scenen och de förlorade inte en match på sin väg mot sommarens European Masters. I vårens turnering fick de en tuff grupp med både LDLC OL och MAD Lions. De lyckades inte ta sig vidare men fick vinna en match mot det fjärde laget i gruppen, Ensure.

I den här turneringen har de inte en mycket lättare grupp och det lutar åt spel om tredjeplatsen mot Crvena zvezda Esports. Fnatic Rising och LDLC är helt enkelt för bra.

Crvena zvezda Esports

Det serbiska laget, Röda Stjärnan, var tillsammans med Asus Rog Elite de som vann det mesta i Esports Balkan League. Under grundserien vann Asus Rog Elite de båda matcherna mot Röda Stjärnan men i finalen var det istället de sistnämnda som kunde vinna relativt enkelt med 3-0 i matcher. Om det visar på att Röda Stjärnan håller en högre nivå generellt borde det vara positivt då Asus Rog Elite slutade sist i play-in. I Röda Stjärnan hittar vi också den sjunde kvarvarande svenska spelaren i sommarens European Masters. Markus "Quinncidence" Tobin, som spelar toplane för det serbiska laget, kommer från en fin säsong i ligan för länderna från balkan.

Gruppen de hamnat i är dock riktigt tuff och det ska mycket till ifall de ens ska lyckas vinna en match. De inleder också med tuffast möjliga motstånd på tisdag när de ställs mot LDLC OL, förlust där och laget får sikta in sig på att undvika jumboplatsen.



Artikelbild: DreamHack

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..