×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Intervju

Yamatocannon: "G2 är för mig det bästa laget i väst"

1
Fragbite fick tag på Splyce-coachen Jakob "Yamatocannon" Mebdi för en pratstund om Worlds, skillnaden mellan Roccat och Splyce och jobbet som coach.
Först och främst, vilket år det varit för dig och er! Grattis såklart! Ni är klara för Worlds som kör igång imorgon; hur känns det att var ett av de tre lag som åker till Europa, efter allt ni varit med om?
— Tack så mycket! Det är en enormt stor ära att representera Europa. Mitt hjärta har alltid tillhört Europa så jag kommer göra mitt bästa för att göra fansen stolta med hjälp av grabbarna som jag inte kan vara mer stolt över!

Var det någonsin ett mål för er?
— Karriärsmål, självklart. Det är en dröm att vara med i Worlds för alla som tävlar. Mål för laget? Inte direkt. Vi har alltid satt målet att vi ska träna effektivt och fokusera på det som gör oss bättre. Målet är helt enkelt att bli bättre. Är vi effektiva nog så kommer belöningen efter. Processen är det som är viktigt, eftersom det är det som ger resultaten.

Spring Split gick inte superbra för er del och ni kunde i princip vara ute ur LCS idag. Sen kom Summer Split då ni bjöd på en rejäl uppvisning på så många plan och nu står ni här och skall dra till USA. Vad ändrade ni på under den korta tiden som fick er att klättra så ofantligt?
— Vi ändrade inte mycket. Vi såg till att vara lika effektiva hela tiden. LCS är ett race, med grabbarna så började vi långt efter alla andra, men kämpar man på disciplinerat och med hårt arbete så tar man sig framåt.

Finns det någon annan coach du ser upp till?
— Jag ser upp till managers i fotbollsvärlden, framförallt Jose Mourinho och Sir Alex Ferguson. Dom är dom bästa på vad dom gör och jag var tvungen att tidigt in i min karriär ta idéer från något som jag tillslut kan forma till min egna filosofi. De blev naturligt fotbollen eftersom jag spelade själv när jag var ung och inte hade tillgång till dator för att brorsan lirade.
Vem i laget skulle du säga är den mest underskattade spelaren i laget och varför
— Det namnet som poppar fram i mitt huvud direkt är Kobbe. Han tar en roll i laget som ser ut som något bakgrundsspel men hans förståelse för spelet och mekaniska förmåga är sinnessjuk. När han får utrymme utav laget tar han helt enkelt över när det krävs som mest, litar han på sig själv så är han en av dom allra bästa.

Ni har ju G2 och H2k som europeiska konkurrenter nu i Worlds. Vilket av de lagen skulle du säga kommer att komma längst och varför?
— H2k har haft oerhört tur med gruppen så jag tror nog att dom kan säkra kvartsfinalen, längre än så är det svårt att se men det motståndet spelar stor roll i den delen. De har bra mekaniska spelare som kommer göra riktigt bra ifrån sig i turneringen på denna specifika patch.

G2 är för mig det bästa laget i väst. Jag har haft äran att träna mot dem igenom året och jag har konstant sett deras högs intelligens i spelet. De skapar möjligheter via uppoffringar från varandra och tar över matcher snabbt utifrån små ledningar. De spelar på en nivå som är ett snäpp före TSM när jag jämför det jag sett från båda lagen. Samtidigt har jag inte sett TSM alls ännu, så jag kommer inte vara förvånad ifall dom visar sig vara bättre än G2 i slutändan, men just nu sätter jag mina pengar på G2. Jag tror helt enkelt att deras sätt att spela kan mäta sig mot dem bästa lagen i världen.

Ni hamnade i Grupp D - med Samsung, Royal Never Give Up och ett riktigt starkt TSM, vad känner du inför det?
— Svår grupp, kunde inte bli mycket svårare än så. Vi känner att vi har kommit till turneringen för att lära oss så mycket som möjligt, vi som lag har alltid sökt efter att bli bättre hela tiden och Worlds förändrar inte alls på den synvinkeln. Vi tar samma approach som vanligt, vi försöker att vara så effektiva som möjligt i träningen, använda Korea-bootcampet så mycket som möjligt och förhoppningsvis skaka om grupp D. Det handlade mycket om att bara kötta på så mycket som möjligt, vi tog varje scrim vi fick och spelade så mycket som möjligt. Vi kan vila efter Worlds.

Hur långt tror du att ni kan komma i turneringen, och om vi bryter ner det ännu mer, vilket lag vinner Worlds och varför?
— Just nu känner jag att det kommer vara väldigt nära i semifinalen och finalen på pappret men jag kände samma sak inför Worlds förra året. Ifall ROX, SKT och EDG levererar på tak nivå så tror jag att de kan bli riktigt nära. På pappret ser ROX starkast ut men jag känner mig dum ifall jag räknar ut SKT. Jag kastar in G2 som en möjlig vildhäst som kan slå till med en upset mot ett av dessa lag.

Starka känslor under den europeiska Summer Split-finalhelgen
Starka känslor under den europeiska Summer Split-finalhelgen


Metan har ju förändrats ganska mycket nu under året efter att man gjort en hel del förändringar. Det är inte lika standard att laneswapa och med first tower-rewarden till exempel. Många menar på att det är roligare när det är som “det skall vara", det vill säga med en ADC och Support på botlane och toplanern på toplane. Vad tycker du om det? Är det roligare och/eller bättre nu än då?
— För mitt lags del så var det definitivt svårare att spela på patch 6.15 och framåt. Vi var ett lag som gynnades av laneswap helt enkelt. Det var mycket finess som krävdes med laneswap och jag gillar den strategiska delen av spelet. Just nu handlar spelet om vem som vågar ta en risk. Ifall det lönar sig vinner du och om inte så förlorar du, vilket är okej. Men för min del känner jag att laneswap gav spelet mera djup o baktankar kring pick and ban och strategier.

Du var ju huvudcoach för Roccat tidigare. Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan lagen i både spelstil och mentalitet?
— Den största skillnaden var nog i början. I Roccat fanns det spelare med mycket erfarenhet och jag var bara tvungen att försöka styra dom åt rätt håll medans Splyce handlade mera om att försöka göra så spelarna kom igång med deras egna huvuden kring spelet. Spelet skapar unika scenarion hela tiden, det gäller att man ska tänka rätt, istället för att bara lära sig massa pappersscenarion som händer en gång var tusende game. Jag som coach har utvecklats rejält igenom året så det är en viss skillnad, men i grunden känner jag att min mentalitet har förblivit den samma, och det är den jag försöker inspirera i andra, att hårt arbete alltid lönar sig.

Yamatocannon kramar om junglaren Trashy i tårar efter att det stått klart att laget tagit sig till Worlds
Yamatocannon kramar om junglaren Trashy i tårar efter att det stått klart att laget tagit sig till Worlds


Vad är det som gör att det gått bättre för Splyce nu när du är med, än när du coachade Roccat?
— Bättre och bättre... Väldigt svårt och jämföra dessa två scenarion. Jag arbetade med Roccat i 3 månader, tog dom från relegations till en BO5 som ledde till 5 matcher mot Origen som gick till Semifinal i världsmästerskapet. Jag hade andra förutsättningar och andra resurser än vad jag hade i SPLYCE. Samma kock, annat kök andra ingredienser, kommer uppenbart smaka annorlunda men man får en YamatoCannon vibe på doften som går i luften när maten är klar.

Sist men inte minst; du vann ju Riots klädtävling för coacher under LCS - vilken är din favoritsuit?
— Favoritsuit... Asch om jag var tvungen att välja en... verkligen tvungen... så är det nog kavajen med ankar-märket på bröstfickan. Känns som att jag kommer äga en yacht i framtiden när jag drar på den, dress for success är vad dom säger.

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..