×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionHörlurar

Recension: Creative Sound BlasterX H6 — ett otroligt headset

1
Fragbite fick chansen att testa Creative Sound BlasterX H6 och var glatt överraskade över resultatet. Hörlurarna har fått en permanent plats i spelhörnan och här får du veta varför.
Texten innehåller adlinks som stödjer Fragbite

Ett märke Fragbites recensent Carolina "quiethell" Mårtensson personligen aldrig testat tidigare är Creative, ett varumärke som börjar ta över allt mer mark inom spelvärlden. Detta med all rätt då vi fick chansen att testa deras Sound BlasterX H6 och hörlurarna var allt annat än vad vi förväntade oss. Vi ansåg att de var så pass bra att de fått en permanent plats i kontorets spelhörna, läs vidare för att få reda på varför.

Information

Enheter: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC
Ljudbild: Virtuell 5.1/7.1 Surround
Frekvensrespons: 20 Hz - 20 000 Hz
Mikrofon: Löstagbar
Trådlös: Nej
Design
Minimalistiskt är inne just nu och det har Creative utan tvekan lagt märke till när de tog fram designen på hörlurarna. H6 är helt svarta bortsätt från en LED-belyst kant på varje lurs utsida liksom en liten lampa på mikrofonen. Till och med logotypen är svart och de har valt att inte placera denna på huvudbandet som många andra varumärken. Söker du ett headset som inte blinkar dom en nattklubb under spelsessionen så är H6 perfekta för dig.

Vill du däremot ha nattklubbskänslan så kan du via Sound Blast-programvaran kontrollera hur LED-lamporna beter sig. Man kan välja en färg som konstant kommer att lysa eller låta lamporna gå i regnbågens alla färger. För den som vill leka lite extra med LED-lamporna så kan man ställa in så att de lyser i takt med musiken man lyssnar på. Den som inte vill ha några färger alls kan även stänga av belysningen helt och hållet.

Mindre svett och lätta att förstå
När det kommer till den bekväma designen så får de ett stort plus för sina tjocka kuddar som, trots sin tjocklek, andas väldigt bra. Detta gör att man inte känner samma svettiga känsla efter en stund som man kan känna med många andra lurar. Vad som kändes som ett större frågetecken vid första anblick var att hörlurarna nästan inte har någon vaddering mellan huvudbandet och huvudet, men de satt trots allt bekvämt och detta tack vare att man lätt kan ställa in dess storlek.

Eftersom knapparna som styr hur hörlurarna för sig är placerade på kåporna istället för på sladden är de lätta att nå och man slipper leta efter kontrollen som vanligtvis sitter väldigt långt ner på sladdarna. Att man kan ställa in ljudet utifrån vad man använder hörlurarna till kan man verkligen komma in i rätt känsla beroende på vad man håller på med.


Unika ljudlägen som sätter clutchen
Sound BlasterX H6 är ett otroligt headset när det kommer till just ljudet, speciellt om man lyssnar på mycket musik då basen låter fantastiskt. Det låter bra även när man endast använder sig av fabriksinställningarna och inte är inne i programvaran för att ändra inställningarna. Jag rekommenderar dock att man tar en titt på programvaran då man kan modifiera ljudet efter sina önskemål, du kan till och med ställa in ljudet så det passar perfekt till specifika spel så som Counter-Strike eller Dota2.

Något jag fastnade för var det unika "Scout"-läget som höjer distanta frekvenser vilket gör att man hör exempelvis steps i CS:GO mycket bättre än i andra lurar. Man måste dock se till att inte ha detta läge igång konstant då det kan göra andra ljud onödigt höga. Det är dock perfekt att slå på när man hamnar i en situation där ljudet gör skillnaden. Endast fokuserat på positions-ljudet, alltså ljud som hjälper en in-game för att positionera sig eller höra andra spelares positioner, så är H6 ett av de bästa headsetsen på marknaden.

En klar mikrofon
När det kommer till mikrofonen så är den väldigt klar, precis som ljudet i lurarna. Eftersom man kan ta av mikrofonen är det lätt att få bort den om man använder sig av en bordsmikrofon alternativt behöver byta ut den av någon anledning. Det bör dock nämnas att det inte medföljer någon mikrofon-muff vilket innebär att ljud som man inte alltid vill ska höras tränger sig igenom mikrofonen. Ens röst hörs klart och tydligt såväl in-game som i Discord och Teamspeak.

Pipet kan bli lampor
Ja, att kunna stänga av LED-belysningen är underbart men ibland är de att föredra. Det är nämligen så att en av knapparna på baksidan av kåporna gör att man snabbt kan ändra vilket läge ljudet är inställt på. Det finns ett spelläge, ett filmläge och ett musikläge som alla har ett specifikt antal pip som låter en höra vilket läge headsetet är inställt på. Ett långt pip innebär att det återvänt till ett "normalt" läge.

Problemet är bara att man måste komma ihåg hur många pip som hör till vilket läge och man måste dessutom komma ihåg vilket läge ens hörlurar är inställda på om man tar av sig dem då det inte finns något sätt att se vilket läge lurarna är på. Just därför hade det varit härligt att ha någon mindre belysning som indikerade att man använde sig av en viss inställning, precis som många datormöss har lampor som visar vilken DPI musen är inställd på.


En onödig mikrofon
Vad som är lite extra speciellt med dessa hörlurar är att de har en liten mikrofon utanpå kåporna. Slår man på denna mikrofon så hör man verkligen allt som händer runt en. Tanken är antagligen att man ska slippa ta av sig hörlurarna om någon kommer in i ens rum eller ska fråga något snabbt när man är mitt i en match, men problemet är bara att mikrofonen plockar upp allt kringljud så det blir på tok för mycket. Creative försökte uppdatera detta genom att ta bort en del av kringljudet och göra mikrofonerna mer precisa, det känns dock inte som det gjorde någon större skillnad. Detta gör att denna mikrofon känns väldigt onödig och jag skulle hellre ha en DPI-aktigt belysning som nämnd ovan än en extra mikrofon.

Pris och butik
Sound BlasterX H6 finns hos flera återförsäljare runt om i Sverige från 749 kronor. Detta är utan tvekan ett överkomligt pris för den kvalité hörlurarna för med sig och jag tror absolut att Creative som varumärke kommer att kunna slåss om toppen mot mer dedikerade gaming-märken inom kort.


Betyg och motivering
Allt som allt så är hörlurarna fantastiska. Men pip-delen som jag hellre haft som belysning liksom den extra mikrofonen gör att jag måste backa tillbaka en aning. Det var nära att få full pott, men det känns fortfarande som att Creative och Sound BlasterX-varumärket har mer att ge vilket innebär "room for improvement". Lurarna får dock en stark nia (9) och ett extra stort plus för dess unika ljudlägen.

Betyg

9 / 10

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..