×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Krönika: Finns det ens något hopp för Dignitas?

1
Under förra veckan offentliggjorde Dignitas att de bänkat två av sina spelare. Dessa var Christopher "GeT_RiGhT" Alesund och Richard "Xizt" Landström och nu var den legendariska femman splittrat återigen. Finns det nu ens något hopp för laget?
Tidigare i år kom chocknyheten. Legendariska Ninjas in Pyjamas-femman som gick 87-0 hade återförenats. Till och med Robin "Fifflaren" Johansson var med som coach och som femte spelare fanns den unga norska talangen Håkon "Hallzerk" Fjærli. Vilken grej eller hur? Laget som dominerade laget CS:GO i början av spelets historia var tillbaka. Det var dock många som hade tvivel. Det var inte svårt att se på detta laget som ett mediajippo men jag hade ändå något slags hopp för detta laget.

Om man tittar på uppsättningen av laget så fanns egentligen alla olika delar där. Först och främst Hallzerk som den unga AWP-talangen. Titta på bara på hur bra detta har gått för Team Vitality med Mathieu "ZywOo" Herbaut och till och med NiP med Tim "nawwk" Jonasson. Sen som IGL hittade vi Richard "Xizt" Landström. Många kanske tänker att han inte har varit den starkaste ledaren på ett bra tag men man får inte glömma att han hade ett rätt så bra 2019 med Fnatic. Två andraplatser i större turneringar till exempel. Sen hade vi såklart Patrik "f0rest" Lindberg, den som många ser som den bästa 1.6-spelaren någonsin och även en enastående CS:GO-spelare. Det enda frågetecknet som fanns kring f0rest var egentligen varför han lämnade NiP. Här hade vi redan en bra trea men det andra två spelarna var jag själv lite tveksam till.

Hade den legendariska femman + hallzerk någon potential?
Hade den legendariska femman + hallzerk någon potential?

Christopher "GeT_RiGhT" Alesund var under de sista åren av 1.6 och de första åren i CS:GO den bästa spelaren i världen. Men under de senaste två åren hade han inte presterat på samma sätt som hans gamla jag. Det hade såklart skett många förändringar till hur CS:GO spelades sedan mannen som gjorde "lurker"-rollen populär var i sin prime. Men jag kan nog inte varit den enda som trodde att han fortfarande hade det i sig. Trots mina tvivel så hade jag fortfarande hoppet för GeT_RiGhT. Och sista spelaren i pusslet, Adam "friberg" Friberg. Han hade varit borta från den svenska scenen sedan han fick lämna NiP och istället spelad med danska Heroic mellan 2018 och 2019. Detta gick också okej och friberg var inte direkt den sämsta på servern och han såg nu mer att ta en lite mer support-roll till skillnad från hans tidigare aggressiva entryspel. Även här fanns det tvivel men hopp.

Det kanske bara var min nostalgiska hjärna som gjorde att jag faktiskt trodde på detta laget litegrann. Skulle de gå och vinna en major direkt? Nej, men de skulle kunna överraska i någon turnering. Och det började ändå helt okej genom att laget tog sig vidare till det slutna minorkvalet. Det tog inte heller stopp där utan laget kunde därifrån säkra en plats i minorn. Ett toppenresultat för ett nytt lag. Det kändes som att alla bitarna till ett bra lag fanns där och nu började hoppet växa mer och mer. Men efter minorkvalen gick det utför. Först och främst så kunde inte lagets AWP-spelare, hallzerk, delta i Flashpoint på grund av visumproblem. Trots att de plockade in Ladislav "GuardiaN" Kovács så gick det inte så bra i Flashpoint. Men det var ju bara en turnering med en inhoppare? Hoppet fanns kvar.

Att vara tvungna att spela med GuardiaN under Flashpoint var en stor besvikelse för laget
Att vara tvungna att spela med GuardiaN under Flashpoint var en stor besvikelse för laget

Men sen började Coronapandemin påverka esporten mer och mer. Majorn blev uppskjuten, alla LAN var inställda och det var bara onlineligor som spelades. När väl detta hände så slutade det gå bra för Dignitas. De kunde inte prestera online mot topplagen och nu började hoppet för de gamla NiP-legendarerna att dö ut lite. Efter spelarpausen i somras så blev det bara värre. Laget sågs nu spela mindre turneringar och inte heller där kunde de prestera. Tankarna om att laget skulle vända om var redan borta och nu var också hoppet nästintill borta. Och detta märktes också hos Dignitas själva.

Laget valde nu att bänka två av sina spelare, GeT_RiGhT och Xizt. Det var den tiden som laget fick tillsammans. Det otroligt spännande nyheten med de gamla NiP-legendarerna känns nu som en evighet sedan. Det absolut tråkigaste med detta var att vi aldrig fick se hela laget på ett riktigt LAN. De fick bara spela Flashpoint utan sin unga talang och nu kommer vi aldrig att få se dem på riktigt. Men det finns en större sak som nu ligger över oss. Vad ska laget göra nu? Finns det något hopp för Dignitas?

Legendariska NiP är nu splittrade återigen
Legendariska NiP är nu splittrade återigen

Laget har fortfarande f0rest som aldrig ser ut at bli dålig, hallzerk som fortfarande är en spännande ung talang och friberg som nu kanske tar över IGL-rollen? Men vad ska de plocka upp för spelare egentligen? Om de väljer att köra på f0rest eller friberg som IGL så finns det absolut några svenska spelare men det är inte allt för många. Mångas första tankar går nog till GamerLegion som har Alfred "RuStY" Karlsson och Sean "eraa" Casido Knutsson i laget men deras prestationer har inte varit allt för imponerande på senaste tiden. Och efter det då? Spelare från Galaxy Racer eller Lilmix? Det är de som ligger närmast i världsrankingen i alla fall. Det största problemet är att det inte finns en tydlig talang som det fanns med spelare som Plopski, nawwk eller Brollan i Sverige just nu. Så om Dignitas vill fortsätta svenskt så måste de ta en rejäl chansning.

Om de inte vill satsa på svenskt så måste de istället gå nordiskt eller europeiskt. Men det gör inte hela saken så mycket lättare. Cloud9 signerar nu både rutinerade spelare och unga talanger, Astralis säkrar varenda dansk spelare och Norge har tyvärr inte heller så mycket att erbjuda. Jag skulle inte ha något emot att bli positivt överraskad av någon svensk talang eller någon europeisk spelare som Dignitas kan köpa ut. Men är detta verkligen det rätta för spelarna i laget? Både hallzerk och f0rest kan spela i nästintill varje lag i världen och friberg har nog chansen i något lag som MAD Lions eller Heroic igen. Det är svårt att säga om det är rätt för Dignitas att fortsätta satsa på denna lineup eller om de borde släppa spelarna. Men ska de satsa på detta projekt på riktigt så behövs det något riktigt spännande, för mitt hopp är nästintill helt borta nu.

7 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 7 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..