×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Artikel

En återblick på GeT_RiGhTs sju år i Ninjas in Pyjamas del 1 av 2

3
Christopher "GeT_RiGhT" Alesund är utan tvekan en av de mest legendariska spelarna i Counter-Strike: Global Offensive. Han var under spelets begynnelse världens bästa spelare. Vi har i denna artikelserie valt att ta en tid tillbaka på hans tid i Ninjas in Pyjamas. Detta är den första av två delar av spelarens sju år i NiP.
Det var den 10 augusti 2012 som nyheten kom. Ninjas in Pyjamas var tillbaka. De hade plockat upp ett utan tvekan stjärnspäckat lag med tre av de bästa svenska 1.6-spelarna, Richard "Xizt" Landström från Fnatic samt Patrik "f0rest" Lindberg och Christopher "GeT_RiGhT" Alesund från SK Gaming. De två sista spelarna, Adam "friberg" Friberg och Robin "Fifflaren" Johansson, var lite mer okända då de kom från Source.

Laget visade sig direkt vara starka och vann turneringen på turnering. Den spelare som var stod ut mest var utan tvekan GeT_RiGhT. Under tiden i NiP vann GeT_RiGhT 22 stycken LAN-turneringar. Han har i CS:GO även fått tio stycken MVP-medaljer av Hltv. Detta är den första av en två delar lång artikelserie där tittar på den svenska legendarens sju år i Ninjas in Pyjamas.

87-0

Den första turneringen som annordnas i Counter-Strike: Global Offensive var SteelSeries GO i Stockholm, närmare bestämt Inferno Online. Det var en väldigt liten turnering med endast 3 500 dollar i prispotten. GeT_RiGhT och kompani kunde lätt vinna turneringen efter att de besegrat BuggIT, med GeT_RiGhTs framtida ersättare Simon "twist" Eliasson i femman. En enkelt start för det stjärnspäckade laget.

NiP vinner SteelSeries GO

Turneringen som följde var Dreamhack Valencia och där skulle vi få se mötet som hela CS-scenen hade väntat på, NiP mot VeryGames. Det franska laget var kända som det bästa Source-laget och det var nu vi skulle få se om det var spelarna från Source eller 1.6 som var starkast. NiP kunde rätt så enkelt vinna matchen med 2-0 och hade fortfarande inte förlorat en enda karta på LAN i CS:GO. Det startades nu även en rivalitet mellan de två laget.

GeT_RiGhT och hans NiP kunde nu ses som världens bästa lag. Det var dock något som saknades, en turneringen med utomeuropieksa lag. Detta kom under ESWC månaden som följde. NiP kunde lätt ta sig genom gruppen utan en enda förlorad karta. I finalen ställdes de återigen mot Verygames och svenskarna kunde ta säkra ytterligare en turneringsvinst.

NiP vinner ESWC 2012

Svenskarna verkade vara helt oslagbara, något de också var under hela 2012. Innan årets slut lyckades de vinna ytterligare fyra turneringar DreamHack Winter, AMD Sapphire Invitational, THOR Open och NorthCon. 2013 startade inte heller dåligt för svenskarna som lyckades vinna Mad Catz Invitational, TECHLABS Cup och Copenhagen Games.

Den 4 april var det dags för den femte upplagan av StarLadder StarSeries. Där startade svenskarna starkt genom att vinna mot polska ESC Gaming. Efter matchen hade nu NiP vunnit 87 raka kartor på LAN utan att tappa en enda.

Dagen som följde blev dock slutet på svenskarnas otroliga prestation. De ställdes mot då östeuropeiska Virtus.pro som lyckades slå NiP med 2-0 i kartor. Det var även VP som vann turneringen över just Ninjas in Pyjamas, även denna matchen med 2-0 i kartor.

Kampen om majorn

Trots förlusten mot VP fortsatte ninjorna starkt under 2013. Direkt efter Kiev-turneringen rykte svenskarna upp sig och vann EMS One Spring och ESEA Global Finals. Det slutade dock inte där utan Ninjas in Pyjamas spelade ytterligare sju stycken LAN-turneringar och vann sex av dessa. Dreamhack Bucharest i september var den sista turneringen av dessa.

Efter detta blev dock dock tyngre för svenskarna som nu började tappa lite. Det var istället rivalerna i Verygames som de flesta ansåg att vara världens bästa lag. Under denna tiden fick vi också se hur det var för NiP då denna resa dokumenterades av TV6. Denna dokumentär ledde upp till något som hela CS:GO-scenen väntade, den första majorn Dreamhack Winter 2013.

Dreamhack Winter 2013 var den första CS:GO-turneringen att bjuda på en prispott på 250 000 dollar. De två favorittippade lagen inför turneringen var utan tvekan NiP och VG. Det franska laget förlorade en match i gruppspelet vilket resulterade i en andraplats. Detta innebar att de ställdes mot NiP redan i semifinalen.

Ninjas in Pyjamas lyckades vinna matchen och gick nu in som storfavoriter i finalen. Där ställdes de mot uppstickarna Fnatic som bara två veckor innan turneringen bytt ut sin IGL. Fnatic fortsatte överraska och vann hela turneringen. Detta blev deras första major medan NiP fick vänta ett tag till.

Fnatic överraskar alla och vinner Dreamhack Winter 2013

Under slutet av 2013 så utsåg även Hltv en lista över de tjugo bästa spelarna över året. Den toppades då av GeT_RiGhT, den första att få benämningen som årets bästa spelare i CS:GO av Hltv. Direkt bakom honom var lagkamraten f0rest. Samma utmärkelse fick även GeT_RiGhT under 2014.

Nästa major spelades under ESL EMS One Katowice. Återigen gick GeT_RiGhT och Ninjas in Pyjamas in som ett av favoritlagen. De toppade också sin grupp efter två lätta vinster mot 3DMAX och LDLC. I slutspelet fortsatte det lätt för svenskarna då de lätt tog sig förbi Complexity Gaming och Dignitas med endast en förlorad karta.

De ställdes nu i finalen mot hemmalaget Virtus.pro som numera var ett polskt lag. De hade tidigare i turneringen endast förlorad en karta mot svenska LGB Esports. Trots detta var NiP fortfarande stora favoriter i finalen. Men det blev ännu en förlust för svenskarna då det polska laget lätt kunde vinna matchen med 2-0, 16-9 på Mirage och 16-10 på Inferno.

Endast fem månader senare var det dags för nästa major, ESL One Cologne 2014. Detta var den första gången NiP inte gick in som favoriter i en majorturnering. Det gick nu också tuffare för svenskarna i gruppspelet då de förlorade en match mot det franska laget Epsilon. De hade dock lite tur i turneringen.

Lite mer än en månad innan turneringen startade hade Valve ändrat kartpoolen. Train var ute och de hade istället lagt till Cache, Overpass och Cobblestone bland de kartor som skulle spelas. De hade även ändrat Veto-systemet vilket innebar att den sista kartan i en match slumpades mellan tre kartor som var kvar efter att de bannat de andra kartorna.

Ninjorna visade sig vara väldigt bra på just Cobblestone trots förlusten mot Epsilon på just den kartan. Både i kvartsfinalen mot Cloud9 och semfinalen mot LDLC blev detta den avgörande kartan och båda de kartorna avslutades 16-14 till Ninjas in Pyjamas.

De ställdes nu mot Fnatic i finalen. Detta var första gången som NiP inte var favorittippade i en final, de var istället de svenska rivalerna som var det. Första kartan blev nu Overpass och NiP som visat sig starka på kartan under hela slutspelet kunde plocka hem den första kartan med 16-11.

Näst på tur var Cache och där hade Fnatic ett starkt övertag, de kunde lätt plocka hem den andra kartan med 16-8. Sista och avgörande kartan, Inferno, blev den mest spännande. Det var tillslut Ninjas in Pyjamas som äntligen kunde plocka hem sin första och enda majortrofé. Troligtsvis det laget som förtjänat en major mest men vann den de inte skulle vinna.

NiP vinner ESL One Cologne 2014

Fallet från toppen

Efter vinsten i Cologne såg det ut som att laget tappade luften. De valde efter majorn att ta en liten paus där de inte spelade några offline-turneringar. Det vankades nu en turnering i Stockholm, DreamHack Invitational II. Det var här som svenskarna började tappa. De förlorade två matcher i gruppen och blev därmed eliminerade. Detta blev starten på en tuff period för svenskarna som inte heller lyckades ta sig vidare till finalerna av ESEA Global Finals eller Fragbite Masters.

Näst på tur var ESWC och svenskarna fick en bra start i turneringen. Gruppspelet spelades i ett round-robin format och där lyckades de vinna sina två inledande matcher mot Copenhagen Wolves och KaBuM. Efter det kom kanske ett av de mest otippade resultaten i CS:GO:s korta historia. NiP ställdes mot det franska laget Platinum som överraskade svenskarna genom att vinna med 16-10 på svenskarnas majorkarta, Cobblestone. Efter detta förlorade NiP mot både Hellraisers och Titan och fick därmed lämna turneringen redan i gruppspelet.

Efter detta valde NiP att göra sin första spelarförändringen. Det var Robin "Fifflaren" Johansson, som under lång tid blivit kritiserad av fansen, som fick lämna laget. De valde då att ta in AWP-spelaren Mikail "Maikelele" Bill. Här började en konstig spiral för ninjorna som bytte ut den femte spelaren rätt så frekvent men aldrig någon annan.

De spelade bra med Maikelele och lyckades placera sig på andraplats under majorn Dreamhack Winter 2014. Efter detta följde ytterligare en andraplats under MLG X Games 2015 och en vinst under Assembly Winter 2015. Men efter vinsten i Helsinki så fick det svenska laget mersmak på Finland. De valde efter en turnering med Marcus "Delpan" Larsson att kika utanför Sverige och plocka upp den finska spelaren Aleksi "allu" Jalli.

NiP vinner semfinalen av Dreamhack Winter 2014

Den första turneringen med allu blev den nästa majorn i CS:GO ESL One Katowice 2015. Här kunde GeT_RiGhT och kompani lätt ta sig ut ur gruppen med två raka vinster mot Keyd Stars och CLG. De fortsatte bra i slutspelet och kunde vinna mot TSM i kvartsfinal och EnvyUs i semifinalen. I finalen blev det ytterligare ett möte mot landsmännen i Fnatic. Denna gången var det istället Fnatic som lyckades säkra vinsten med 2-1.

Ninjorna fortsatte efter det starkt med allu men lyckades aldrig vinna några större turneringar och de var inte sedda som ett av världens absolut bästa lag längre. Det var istället Fnatic som hade tagit över stämpeln som Sveriges bästa lag. Det blev trots många slutspelsplaceringar det sämsta året för Ninjas in Pyjamas. Efter att de plockat upp allu vann de endast en LAN-turnering, ESPORTSM 2015.
2020-04-30 16:13
Vad är egentligen det bästa CS-klippet någonsin? Vilken highlight är den krispigaste egentligen? Tillsammans med Estrella har vi tagit fram en expertjury som nominerat de bästa klippen någonsin. Nu är det din tur att rösta fram vilket klipp som är det bästa någonsin.

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..