×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

quiethell: Detta sätt att behandla spelare är ohållbart

3
Hur hade du känt om du rullade igenom Facebook och plötsligt fick se ett inlägg som säger att du fått sparken? I dagens esportvärld ser det ut att bli vanligare med denna typ av "spark" då flera spelare fått möta detta via media.
I början av veckan stod det klart att Anel "NENO" Ceković fått lov att lämna Valiance för att göra plats åt Aleksandar "jayzaR" Zarkovic. Kort därefter berättade NENO via Twitter att han fick reda på nyheterna, om att han skulle bli utbytt, via nyhetssajten hltv.org. I meddelandet skriver spelaren att det verkar vara en ny trend.

Även den omtalade Lincoln "fnx" Lau fick möta detta öde. När Gabriel "FalleN" Toledo och resterande spelare som idag går under namnet Made in Brazil, då SK Gaming, kom fram till att det var dags för fnx att lämna startfemman gick de först ut med nyheterna via media. Den brasilianska spelaren skrev då, även han via Twitter, att han var ledsen över att få reda på nyheterna via hltv.org. Rykten menar att det låg något annat än prestationer bakom kicken, vilket i mångas ögon kan ses som en legitim orsak till att inte ge fnx nyheterna personligen.

Men är det egentligen okej för ett lag, eller en organisation, att låta en spelare gå utan att berätta det för dem personligen i första hand? Handlar det om legitima orsaker, eller handlar det om att profiler inom esportvärlden är konflikträdda? Kanske det bara handlar om att organisationer söker efter uppmärksamhet?

Både NENO och fnx hade varit med i sina respektive lag under en längre tid och kunde säkerligen kalla sina lagkamrater för vänner på en privat nivå. Enligt mig förtjänar dessa, oavsett vad, att få höra nyheterna från laget i första hand. Om det så är en lagkamrat, coachen, managern eller direkt från organisationen. Men aldrig ska en spelare få höra att de fått sparken via en nyhetssajt.

Är en spelare oense med organisationen laget spelar under har denna person, enligt mig, fortfarande rätten att höra nyheterna från laget först. Ofta handlar det om ett påskrivet kontrakt och en persons levebröd. Många spelare sänder inte live via diverse plattformar och kan därför inte alltid leva på något sådant tills den dag då de finner ett nytt lag att spela för. Det handlar om en persons dagliga jobb. Det handlar om en persons liv.

Kanske detta är ett sätt för organisationer att få publicitet? Valiance har varken setts eller hörts under en längre tid, tills de offentliggjorde detta. Det fungerar uppenbarligen, för här sitter jag och skriver om hur de behandlar sina spelare.

Enligt den tidigare Fragbite-chefredaktören André "rich" Åkerblom var det oerhört vanligt under 1.6-tiden. Det var vanligt att spelare fick reda på sina öden via sociala medier och nyhetssajter. Men bara för att det sågs som en "norm" förr i tiden betyder det inte att vi måste gå i samma banor i dagens scen. Ska esport ses som ett riktigt jobb behöver vi behandla det som ett sådant.

Så vad händer med NENO och fnx nu? Då det var ett tag sedan händelserna med fnx ägde rum vet vi idag att han fann sig ett nytt lag. Han fortsatte sin karriär under en ny organisation och lever än idag på Counter-Strike: Global Offensive.

Eftersom det ännu är ett oläkt sår för NENO innebär detta att han inte vet vad som komma skall. Är han tillräckligt känd och duktig för att bli upplockad av en ny organisation och som dessutom kan matcha lönen han fick från Valiance? Hur kommer han att klara sig till dess? Vi vet inte. Det enda jag vet är att det inte hjälper scenen att vända spelarna ryggen. Detta sätt att behandla spelare är ohållbart.

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..