×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Historia när både Färjestad BK och Luleå HF vinner i ECL-debuten

2
Sent på torsdagskvällen skrevs det historia. SHL-klubbarna Färjestad BK och Luleå HF vann sina första matcher i European Championship Leauge som avgörs i NHL 20-spelläget EASHL. För Färjestad slutade debuten i succé då laget vann båda sina matcher under kvällen medan det för Luleå blev tuffare och de fick nöja sig med en seger.
Inför den nionde säsongen av NHL Gamers Europeiska liga, European Championship League blev det klart att tre SHL-klubbar skulle göra ett försök inom esportens värld. Färjestad, Luleå och Växjö hade nämligen gjort klart med varsitt EASHL-lag. EASHL är ett spelläge i spelet NHL 20 som, till skillnad från det mer klassiska en mot en läget, spelas sex mot sex. Färjestad och Luleå spelar i den högsta divisionen, ECL Elite, medan Växjö startar i en av de lägre divisionerna. Då säsongen för alla lag i den högsta divisionen startade tidigare än för övriga innebar det att både Färjestad och Luleå hade sina premiärmatcher sent på torsdagskvällen.

Över 200 personer tittade på matcherna

EASHL har historiskt sett dominerats av finska lag och spelare då NHL-spelen är större i vårt östra grannland. Det märktes också då både Luleå och Färjestad ställdes mot två finska lag i öppningsmatcherna. Ligan spelas i dubbelmöten vilket innebär att lagen möter varandra två gånger på en säsong, oftast spelas de båda matcherna direkt efter varandra och så var också fallet under torsdagen. Färjestad ställdes mot Checkmate och Luleå ställdes mot Miracle. På de båda svenska lagens Twitch-kanaler strömmade det till en hel del publik och i genomsnitt såg 150 personer på Luleås matcher medan Färjestad i genomsnitt hade runt 40-50 tittare.

I den första matchen mellan Färjestad och Checkmate var det det finska laget som tog ledningen tidigt i den andra perioden. Färjestad kunde dock tack vare fyra raka mål vända på matchen och vann tillslut med 5-3. Stor matchhjälte var Robin "Rubituss" Söderqvist som stod för ett mål och tre assist. Den andra matchen blev mycket jämnare men Färjestad kunde tillslut ta en 2-1 ledning i den tredje perioden. Det blev också slutresultatet och återigen var det Rubituss som levererade med ett mål och en assist. Lagets assisterande kapten, Johan "Jerkix" Eriksson var nöjd med insatsen efter matchen.

—Det känns grymt bra att inleda med två segrar. Det var såklart väldigt pirrigt och vi vet att Checkmate är ett riktigt duktigt lag. Så det var helt klart skönt att få en bra start på säsongen och inleda vår resa som Färjestad BK med fyra poäng av fyra möjliga.

Hur känns det att skriva lite historia som ett av de första lagen som spelar under en SHL-klubb?

—Det känns såklart riktigt inspirerande. Färjestad BK är en stor och klassisk förening och vi är stolta över att få representera dem. Vi kommer göra vårt allra bästa för att spegla de fina resultat de bjuder på i SHL även i den virtuella världen. En tuff men såklart riktigt häftig utmaning.

"Ny känsla att känna stöd från hundratals människor"

För Luleå blev matcherna mot Miracle lite tyngre. Efter att ha övertygat och vunnit den första matchen med 3-1, där både Connor "MartindalexC" Martindale och Viktor "cHIIMEERa" Ghamari stått för ett mål och en assist var, fick de inte fart på målskyttet i den andra. Där kunde istället Miracle sätta två puckar i nät och vinna matchen med 2-0. En vinst och en förlust i premiären, något lagets assisterande kapten, Hampus "The_Alpha_Furyan" Duvefelt inte är riktigt nöjd med.

—Det känns helt okej men vi är lite besvikna ändå. Vi kände oss riktigt starka efter match ett som vi tog hem med 3-1 och tyckte vi hade chanser att ta ledningen även i match två. Sedan fick de ett gratismål och kunde stänga butiken helt. Ett par studsar åt vårt håll och det hade kunnat vara fyra poäng istället för två. Men Miracle gjorde det bra också ska sägas.

Precis som för laget som numera spelar under Färjestad är det ju lite historia som skrivs i och med att ni också representerar en SHL-klubb, hur känns det?

—Det känns nästan lite overkligt. Speciellt att se hur Luleå som förening är villiga att satsa på detta och hur de lyssnar på våra råd och tankar kring allt runtomkring. Det var verkligen en helt ny känsla att gå in i en match och känna stöd från hundratals människor. Häftigt, Luleåfans!

Hur ser ni på fortsättningen av säsongen, har ni något specifikt mål?

—Slutspel är vårt mål, helt klart. Vi vet att vi har kapaciteten att nå dit och vi kommer lägga ner den tid som krävs för att se till att vi är förberedda nog. Redan nu ser vi fram emot nästa match.



Artikelbild: Electronic Arts

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..