×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Sverok skapar drogförebyggande spel — med stöd av Folkhälsomyndigheten

1
En ny spelsatsning hoppas förändra ungas syn på droganvändning. I ett projekt ska Unga Drogförebyggare utveckla ett spel tillsammans med spelhobbyförbundet Sverok som ska skapa en positiv förändring.
Enligt en undersökning gjord av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har ungdommars attityd till cannabis förändrats under de senaste åren, resultaten visar bland annat på att färre unga idag anser det vara riskfyllt att prova cannabis. För att förändra ungas attityd till droganvändning ska Unga Drogförebyggare utveckla ett spel tillsammans med spelhobbyförbundet Sverok, ett projekt som genomförs med stöd av Folkhälsomyndigheten. I projektet vill organisationerna se om spel- och upplevelsebaserade metoder kan vara ett sätt att skapa en positiv förändring.

Under 2019 ska organisationerna genomföra en förstudie samt utveckla en spelprototyp. Förstudien innebär att projektet, via intervjuer och samtal med skolor, ska få ett underlag till hur spelet ska vara utformat för att med bästa möjliga resultat ska kunna användas i undervisning. Enligt Unga Drogförebyggares generalsekreterare, Lisa Klefbom, vill organisationerna utmana ungas attityder och ge kunskap om riskerna vid droganvändning.

Målgruppen för projektet är barn och unga i årskurs nio till och med årskurs tre på gymnasiet. Det utgår från att spel- och upplevelsebaserat lärande kan påverka ungas attityder. Genom att skapa en interaktiv upplevelse till organisationerna bakom projektet hjälpa skolor och fritidsgårdar att arbeta drogförebyggande samtidigt som det ska få unga att både reflektera och diskutera frågor som rör droger.

Spel har en förmåga att engagera användaren samtidigt som det på ett lättillgängligt sätt illustrerar komplicerade samband. Med hjälp av spel kan man också prova olika scenarion, vilket har visat sig kunna ge ett fördjupat lärande och en attitydpåverkan, säger Sveroks Alexandra Hjortsvang i ett pressmeddelande.

Slutprodukten för det förberendande året är en ansökan om bidrag för de kommande tre åren. Målet är att projektet ska bli flerårigt och beviljas ytterligare stöd från Folkhälsomyndigheten. Hur spelet kommer att vara utformat är i skrivande stund inte klart då det kommer att utvecklas under 2019.


Artikelbild: Matilde Campodonico/AP

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..