×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Övrigt

Sagan om cyberatleterna: Del 2

1
Stjärtsnärtningar, jänkare och 31 svenska medaljtagare
Sverige hade vunnit sex CPL-guld, men ändå har vi inte kommit längre än 2002. Året skulle inte bara bjuda på åtta svenska medaljer, utan också början på en av de största framgångshistorierna i esport. Den ständigt ökande spelarskaran till CS resulterade i fler och fler konkurrenter till elitscenen, men säg den svensk som brydde sig. De svenska lagen hade ingen avsikt att lämna ifrån sig sina mästerskapstitlar och man började med att åka till Tyskland för att tävla i europaturneringen. NiP skulle, på grund av åldersbegränsningar, inte vara närvarande och istället blev det Nordic Division samt SK.sca som blev våra största svenskhopp i Köln.
Nordic Division
DarK, Swift, telsek, trance & vesslan

/ SK.scandinavia
Atterman, Blue, NIRee, VicoN & Xenon
Fransklaget aAa blev svensklagens största hot. Efter att ha slagit ut SK.sca i loserbracket-finalen tog man sig till en avgörande match mot Nordic Divison, som hade varit obesegrade genom hela turneringen. Fransmännen var tvungna att vinna två kartor för att ta hem guldet, och man var på god väg när man efter fyra förlängningar slog ND på första kartan. Ett 13-8-resultat för svenskarna på Nuke skulle dock leda till förstaplats – svenskarna hade markerat sitt revir ännu en gång.

Nordic Division, från kameran: Swift, Notorious, vesslan, trance och en skymd xeTyk.
Bakom laget syns även vesslans dåvarande flickvän – den kvinnliga CS-spelaren Sophie.

För Nordic Division skulle vinsten i Köln betyda en förstaseed i årets sommarturnering. Vad man dock inte visste var att frånvarande NiP-spelare skulle påbörja något som definierar hela den svenska scenen. Tillsammans med Xenon, XeqtR och DarK slöt Potti och Heaton upp sig med en organisation vars namn få CS-medvetna personer inte kan. Schroet Kommando. SK.
/ SK
HeatoN, Potti, Xenon, DarK & XeqtR
Inför sommarturneringen hade CPL fått bred mediabevakning. Förutom artiklar i bland annat manstidningen Maxim hade den enorma amerikanska sportkanalen ESPN stor mediabevakning av CPL och gaming i allmänhet. I ett inslag av CNN (kort textform kan hittas här), intervjuade man (i brist på egen information om fenomenet) olika profiler inom CPL. Fokus hamnade på om gamers skulle anses som atleter, och SK-ägaren/coachen bds gjorde inget annat än att försvara Esporten mot den datorspelsfientliga allmänheten.
– I played basketball for nine years but I don't have time anymore and I think that playing games is just another alternative to playing sports. This is excellent.

CNN:s reportage om CPL
Från utsidan såg allt ut att gå bra, men med facit i hand så kan vi avslöja att läget inte var så alls. Prispengar från 2001 var ännu inte utbetalda och en sänkt prissumma var bara början på problemen. Det hindrade dock inte från världslagen att delta, inte minst tre stycken från Sverige. Bland dem fanns det nybildade SK-laget.

Nykomlingarna, Nordic Division, genomgick stora förändringar innan den åtta timmar långa flygresan till Dallas. Tre av fem spelare hade lämnat och man var tvungen att låna spelare från 2easy. Kvar från den ursprungliga femman blev vesslan och Swift. Vidare lämnade man även ND och anslöt sig till eSports United.
esu.swe
ahl, Brunk, Notorious, ScreaM, Swift & vesslan
Det tredje svensklaget blev Gameonline. Med gamla NiP-spelare och norska elemeNt visade man upp en stark femma.
GoL
Hyb, Souledge, elemeNt, Mson & GoZie
Lag från alla världens hörn hade kommit till USA för att ta över tronen efter Sverige, främst var det jänkarna som var på hemmaplan. Den blågula flaggan snärtade dock till deras stjärtar; den svenska trion var där för att vinna. Utklassning efter utklassning ledde slutligen till garanterad pallplats för alla 12 svenskar som fanns på plats. I loserbracket-finalen kunde GoL slå ut esu efter en övertid och därmed ta sig till final där SK väntade. Finalen började förvånansvärt med en rejäl överkörning från GoL, 13-1 och en vunnen förstakarta. Kartvinsten räckte dock inte hela vägen, och efter en jämn match kunde SK till slut skriva sig som vinnare. Tre svenska topplag ställde upp och tre svenska lag hamnade topp tre.

SK vinner CPL 2002, efterföljt av en vinnarintervju med Xenon och XeqtR från SK
En glad europé (får vi anta) vid smeknamnet Pansy uttryckte sig så här:
Good news is that no REDNECK YANK teams got even near 3rd place except for DoP. Go Euro and Aussise clans, keep up the good work, show the rednecks whats real skill !!!! And US Yank clans, stay as "good" as you are, I LOVE seeing how the Euro clans beat ya.
Vi kan anta att andra européer inte gjorde något annat än att hålla med. Pansy och hans anhängare skulle dock få en smäll på käften fem månader senare, när två år av svensk dominans (äntligen?) skulle ta slut. I alla fall under en stund.

Det började med att Norges genom tiderna, tillsammans med NoA, bästa lag eoLithic tog hem CPL:s Oslo-evenemang. ”Äh, hemmaplan”, tänkte nog ahl och grabbarna från mTw (med f.d. esu-spelare) som hade förlorat mot norsklaget i finalen. Mycket riktigt var det bara en engångshändelse, men inte skulle det betyda att Sverige var tillbaka som eviga guldmedaljörer. Som sagt skulle inte svenskarna kyssa något guld riktigt än. Det sista evenemanget för året skulle som vanligt bjuda på en hel del blågult, men överraskningen, den kom från jänkarnas sida.
eoLithic
elemeNt, Damien, knoxville, Luke & Naikon

mTw
ahl, brunk, filur, fisker & ScreaM
Folk med stor inblick i scenens journalistik vet vem Midway från GotFrag är, han är känd som både skribent och har synts som expertkommentator flera gånger. Helt fel blev det dock när han skulle förutspå utgången i CPL:s vinterevenemang. Om man kollade på KODE5s livestream förra året kommer man ihåg honom sitta där med sin sidokommentator, patriotiskt hejandes på Evil Geniuses efter gruppvinsten och under matchen mot SK. Men inte ens Midway vågade tippa något nordamerikanskt lag högre än åttondeplats december 2002. Istället var det de skandinaviska lagen som enligt honom skulle fightas om förstaplatsen. Vem skulle klandra honom? eoL, SK, team9 och GoL, lag som under den senaste tiden hade tagit hem varenda pris i CPL.
– This new lineup is without a doubt composed of some of the best, if not the best, players in Sweden, kommenterade han bland annat SK.
SK
Bengan, brunk, HeatoN, Medion, Potti

/// GoL
element, Hyb, mysse, Souledge, VicoN

team9
ahl, fisker, Filur, ScreaM, SpawN

esu
logic, Notorious, quick, Swift, Venom, vesslan
GoL blev de svenskar som skulle visa vägen i turneringen. Efter att ha sänts ner till Loser Bracket av amerikanska 3D fick man möta SK i LB-finalen. SK i all ära, men GoL kunde utan några större besvär vinna över landskamraterna med bekväma 13-2, och avancera till en returmatch/final mot hemmalaget. 3D ansågs sakna självförtroende, och trots att man var obesegrade genom hela turneringen var det GoL som blev storfavoriten i finalen.
– De är de bästa i världen nu, bebisen har lärt sig att springa, skulle någon kommentera matchen, i vilken 3D gjorde det alla trodde var omöjligt, slå ett svensklag i en CPL-final. I en snabb, men inte det minsta ojämn, match kunde amerikanerna slå GoL med 13-10 och ta hem $30 000 samtidigt som man bröt den svenska segersviten. Inte skulle svenskarna vara ledsna dock, GoL vann $20 000 för andraplatsen medan SK och team9 tog hem samma summa tillsammans. eoLithic? De hamnade på en åttondeplats efter att ha förlorat mot tre lokala lag.
3D
rambo, ksharp, bullseye, moto & kane
moto med armarna runt turneringens spelare – rambo.
3D var alltså bäst i världen, men bara under ett kort, kort ögonblick.Del 1 hittas här!

85 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 85 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..