×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Artikel

Träningstipsen för dig som vill bli en bättre esportare

1
Varför är det viktigt att träna regelbundet? Vad tjänar jag som esportare på att träna? Hur tränar proffsen? Lisa Lingvall, personlig tränare och kostrådgivare för esportslaget Rogue har svaren!
För lite över ett år sen började resan för Lisa "Lizlin" Lingvall. Väskorna packades och hemma i Stockholm lämnades vänner, familj och Floyd - familjens Golden Retriever. Destinationen var Las Vegas, drömmarnas stad och stället där esportslaget Rogue har sitt högkvarter.

På fritiden har Lisa en förkärlek till träning, friluftsliv och skidåkning. När det kommer till spelandet så är Quake Champions huvudspelet, men det slinker in en del Overwatch också. Hennes spellistor som slits innehåller ofta 70- och 80-tals rock och hennes favoriträtt för tillfället är ramen. Lisa har även ett stort intresse för att resa och uppleva nya kulturer, vilket passat väldigt bra med hennes jobb, som personlig tränare och kostrådgivare för Rogue, då hennes arbete ibland innebär att hon följer med lagen på event.

Lisa
Lisa "Lizlin" Lingvall, certifierad kost och träningskonsult. Foto: Privat

Vad gör en då som personlig tränare och kostrådgivare för ett esportslag? I Lisas fall handlar det om att skapa tränings- och kostscheman. Arbetsuppgifterna handlar om allt ifrån att skapa tränings- och kostscheman till att hjälpa till med diverse inköp. De som Lisa arbetar med i Rogue är främst de spelare och managers som är bosatta i Las Vegas, vilket för tillfället är ett H1Z1-lag och en CS:GO-spelare.

Vad får då du som esportare faktiskt ut av fysisk träning? Några av de positiva effekterna är att du får mer energi, förbättrat immunförsvar, bättre söm, minskad stress samt förbättrad inlärning och bättre minne.

Exakt det spelarna behöver, betonar Lisa.

Men vilken är då den bästa fysiska träningen för just esportare? Lisa berättar för oss att hon inte tror att det finns någon specifik träning som är bättre än någon annan.

Det handlar mer om att hitta någon som passar en och att man har roligt, för att sedan ha viljan att fortsätta träna regelbundet!

Något som Lisa anser vara väldigt viktigt är att du har ett mål med sin träning och att du har dina egna förutsättningar i åtanke. Just det här är ett av de bästa tipsen för att hålla motivationen uppe för att fortsätta träna regelbundet.


Alla kroppar är olika, och därför kan resultaten se olika ut. Men det som är viktigt att tänka på för alla för att nå resultat är träna regelbundet, sköta kosten samt vila.

Vilka effekter har spelare och managers märkt av efter att de följt Lisas råd? Den respons hon har fått är de att spelarna och managers känner att de har mer energi och lättare att hålla fokus.

Ett annat oslagbart tips är att att träna tillsammans med en lagkamrat eller vän, alternativt en personlig tränare.

Den där extra motivation man får genom är vara två är oslagbar.

Ett annat hack ska vara att följa ett tränings- och kostprogram.

Då har du allt upplagt för dig och behöver inte tänka eller planera själv lika mycket.

Känner du dig uttråkad och är på väg att skippa din träning ger Lisa dig rådet att du ska testa något nytt. Lyfter du bara tunga grejer på gym kanske du ska testa på att cykla, klättra eller yoga.

Variation verkar vara nyckeln till träningsprogrammen som skapas för Rogue. Lisa säger att de hon arbetar med i laget önskat ett träningsschema med mellan två till fyra pass per vecka. När vi får en inblick i hur träningsschemat kan se ut för Rogue ser vi att de som tränar två gånger per vecka går igenom hela kroppen fördelat på tolv olika övningar, sex per pass. För de som önskat träna fyra tillfällen per vecka är passen uppdelade efter muskelgrupper:
Pass 1: Ben
Pass 2: Bröst och triceps
Pass 3: Rygg och biceps
Pass 4: Axlar och mage
Ser man till allt det som Lisa delat med sig av kan vi sammanställa följande tips till alla där ute som vill träna som esportsproffsen:

Fem snabba tips

- Träna tillsammans med en kompis, då blir det lättare att hålla motivationen uppe.
- Följ ett kost- och träningsschema, då slipper du tänka så mycket själv.
- Våga testa något nytt om du börjar känna dig uttråkad.
- Se till att du har ett mål med din träning. Då blir det lättare att motivera dig själv.
- Träna regelbundet och kom ihåg att de fysiska effekterna tar tid att märka. De mentala effekterna känner du av snabbare.


Artikelbild: Montage
Originalfoto: v1ctor @ Flickr (CC BY 2.0) och Lisa Lingvall.

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..