×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Zowie FK1+

1
En ytterligare lite uppsvälld mus i Zowies FK-serie, kan det verkligen vara något? Ja, faktiskt. Med samma grejer under huven och de funktioner vi vant oss vid sedan tidigare öppnar FK1+ upp för ännu fler att använda Zowies populära möss.
Har du testat en Zowie FK1 tidigare? Då kan jag redan nu avslöja att denna mus är i princip likadan, fast lite större. Det är faktiskt bara storleken som skiljer sig åt mellan de olika modellerna, ändå är det först med FK1+ som jag själv fastnat för Zowies möss.

Utformning och funktioner

Först och främst kan vi berätta att Zowie FK1+ levereras i en rätt nätt och stilren kartong som innehåller musen, ett klistermärke, ett par extra glidfötter och så en liten bruksanvisning. Mer behövs inte för att komma igång och förpackningen känns smart i sitt avskalade format.

Själva musen då? Precis som FK1 handlar det om en mus med ett neutralt grepp som passar både höger- och vänsterhänta. Den har en något konkav utformning runt mitten av musens sidor som ska bidra till att ge ett bättre grepp. FK1+ är två millimeter bredare än FK1 i framkant och över musens mitt medans endast en millimeter har lagts till bak på musen. I övrigt håller den samma mått vilket bland annat innebär att det fortsätter vara en rätt låg mus med sina 37 millimeter på toppen av musens rygg. Viktmässigt har den ökat från 90 till 95 gram, inget markant ökning med andra ord.



För att visa på hur lika mössen faktiskt är kommer jag att citera vår gamla recension av Zowie FK1, författad av vår före detta recensent Fajri.

"Hela musen är beklädd i gummi, som enligt Zowie ska klara sig väldigt länge innan det slits ut. Må så vara, men speciellt bra grepp blir det aldrig. /.../ Zowie anger att FK1 har fem knappar, men räknar man blir det sju inklusive en klickbar scroll. Anledningen är att sidoknapparna bara fungerar på ena sidan. Sen är det upp till användaren att välja vilken sida som ska vara aktiverad. Är du högerhänt eller vänsterhänt så väljer du efter eget tycke. På undersidan finner vi ytterligare en knapp, den ställer in DPI. På undersidan finner vi även två rejält tilltagna glidytor. En fram och en bak. Båda går från kant till kant och glidet är helt okey."


Vad gäller greppet som kommer av musens ytbehandling håller jag inte riktigt med Johans påstående här ovan, annat än att ytan känns aningen glättig vid tumgreppet. I övrigt upplever jag att har ett stabilt grepp om musen. Vad gäller knapparna gäller precis samma sak på FK1+. En smidig lösning som verkligen gör att den passar för både höger- och vänsterhänta, något som många möss påstår att de gör även om vänsterhänta då ofta tvingas avstå från att använda tumknapparna.



I vanlig ordning när det gäller möss från Zowie så finns det ingen programvara kopplad till produkten. Alla inställningar görs direkt på musen och det låter användaren att sätta sin DPI i nivåerna 400, 800, 1600 och 3200. Begränsande på ett sätt men samtidigt behövs oftast inte något ytterligare finlir för de allra flesta användarna. Det går även att justera musens uppdateringsfrekvens (125, 500 eller 1000Hz) och även det görs genom några knappkombinationer.

Testet

Jag använde musen under en längre period och kom att hålla den som min favorit bland de många möss jag har hemma. Tillskotten till musens storlek, om än de kan tyckas små, gör att jag tyckte den var bekväm även om mitt grepp gick från mer renodlat palm-grepp till någon sorts hybrid mellan det och fingertip. Jag blev helt enkelt van. Hur betedde då sig musen vid spelande? Ptja, det finns inget att anmärka på där och precis som Johan (Fajri) testade jag musen främst i Counter-Strike: Global Offensive och Battlefield 4. Därför finner jag även hans slutsats värd att citera.

"Zowie säger sig ha lyckats med något som är viktigt för deras möss. Att ha en låg lift-off distance och de anger den till låga 1.5-1.8mm. Spelen som spelades under testperioden var Battlefield 4 och Counter-Strike: Global Offensive, relativt snabb action på små kartor och musen får bekänna färg. Ingen prediction/angle snappning upplevs och heller inga problem med precisionen."

Slutsats (TLDR) och betyg

Gillar du Zowie FK1 men önskar att den vore lite större? Tveka inte, då är FK1+ mest troligt något för dig. Enkel, stabil och kvalitativ mus som gör jobbet. Skönt att slippa programvaror. Jag är personligen ett fan av stora glidytor och på det området levererar Zowie som vanligt. Det finns inte så mycket mer att säga egentligen. Femtilappen dyrare än FK1 innebär att den är fortsatt prisvärd även om jag i framtiden önskar se en något mer upphottad sensor i FK-seriens möss.

Positivt:
  • Verkligen för både höger- och vänsterhänta.
  • Ingen programvara behövs.
  • Något större än FK1.

Negativt:
  • Lite få DPI-steg, påverkar dock väldigt få.
  • Gummisladd.

Pris:
  • Zowie by BenQ FK1+ säljs för 699 kronor hos en rad återförsäljare, mer information hittar ni hos Prisjakt


Betyg

9 / 10

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..