×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Asus ROG Gladius

2
Är du högerhänt, gillar valmöjligheter och lockas av en uppdateringsfrekvens på hela 2000Hz? Då ska du inte missa denna recension av gamingmusen Gladius från Asus ROG.
Jag gillar verkligen Asus ROG Gladius redan innan jag har packat upp den. Då ska ni veta att jag normalt sätt blir väldigt skeptisk när jag ser att tillverkaren har lagt ner nästan lite väl mycket krut på förpackningen. Kan det då verkligen finnas något kvar sen? Så tänkte jag den här gången också. Kartongen erbjuder det klassiska fönstret på framsidan, som vi kommer åt genom att öppna en lucka som sitter med kardborre. På baksidan får vi dessutom en glimt av hur Gladius ser ut "under huven", vilket fascinerar. Lever den då upp till förväntningarna?

Testet



I vanlig ordning försöker jag läsa så lite som möjligt om de produkter jag testar innan jag packar upp dem. Både för att det känns mest rättvist, men även för att jag verkligen ska vara säker på att utforska allt fullt ut. När jag packar upp det exemplar av Asus ROG Gladius jag fått levererat blir jag som ett litet barn på julafton. För det jag packar upp är inte bara en mus, med sin sladd. Jag packar upp en mus, två olika sladdar, en tygpåse till musen, nya glidytor och en liten plastförpackning med ett par extra switchar till musens två huvudknappar. Mycket grejer i en liten förpackning. Redan här förstår jag också vad som kommer att vara styrkan med denna gamingmus, valmöjligheterna.

Bland de äldre, större datortillverkarna sticker Asus verkligen ut genom att ha tagit gamingsegmentet på största allvar. Det märks extra tydligt efter att ha testat Gladius i ett par veckor. Musen vi talar om är en ergonomisk gamingmus för högerhänta med sex stycken programmerbara knappar; höger- och vänsterklick, två tumknappar, scrollhjulet samt en DPI-knapp.

Under huven hittar vi den optiska enheten ADNS S3988, en av bättre på marknaden just nu. Den har stöd för en DPI på maximalt 6400 med 50G acceleration och en IPS på 200. Dessutom stoltserar Gladius med en uppdateringsfrekvens på hela 2000Hz (att jämföra med 1000Hz på de flesta andra spelmöss på marknaden). Under musens två huvudknappar sitter i vanlig ordning ett par Omron-switchar som klarar 20 miljoner klick. Skulle detta inte räcka, eller om du föredrar ett litet tuffare motstånd när du klickar dig fram, ja då kan du helt enkelt byta till de medföljande, extra Omron-switcharna av japansk modell. Det är enkelt att göra, även om du tvingas offra de glidytor som finns på undersidan. Som tur är följer det med en extra uppsättning av dem.

Tekniska specifikationer:

Anslutningsteknik: Trådbunden
Spårning: Optisk
Mått: L 126 x W 67 x H 45 mm
Vikt: 116 g
Färg: Steel Grey
Upplösning: 6400dpi

Innehåll
1 x 2 meter lång flätad USB-kabel
1 x 1 meter lång vanlig USB-kabel av gummi
2 x Japansktillverkade Omron-brytare
1 x ROG-påse
2 x klistermärken med ROG-logotyp
4 x musfötter

Listas över brytare som är kompatibla med ROG:s brytarsockel:
– Omron D2F-seriens brytare: D2F, D2F-F, D2F-01, D2F-01F
-Omron D2FC-series brytare: D2FC-3M, D2FC-F-7N, D2FC-F-7N(10M), D2FC-F-7N(20M)
Ja rent hårdvarumässigt bjuder Gladius på imponerande kvalitet. Byggkvalitén på denna gamingmus är även den i topp. En funktion som jag själv uppskattade extra mycket var möjligheten att byta sladd. Vanligtvis körde jag med den längre, tygbeklädda sladden men när skulle sätta mig vid min MacBook kopplade jag helt enkelt loss sladden och musen från varandra (genom en enkel men genial låsfunktion på undersidan). Sedan var det bara att koppla in den kortare, gummerade sladden i MacBooken och ansluta den till musen.

Den medföljande mjukvaran, ROG Armory, var enkel att använda och bjöd på en hel del inställningar som kan vara nyttiga att leka runt med. Tyvärr går det dock inte att ändra färgen på musens belysning, de vill helt enkelt inte att du ska använda någon annan färg än den ROG-röda som är original. Du kan dock stänga av all eller en del av belysning, om du så önskar.

Personligen hade jag bara två problem med denna mus. Det första problemet var huvudknapparnas utformning, då de är svagt skålade. Visst, fingrarna slinter inte (om nu det någonsin har varit ett problem) men jag upplever det som onödigt och ibland rent klumpigt, ifall du råkar ha lagt ett finger lite knasigt och ska klicka. Dessutom är jag inte stormförtjust i vilken väg man valt att gå när det kommer till ergonomi. Var är stödet för ring- och lillfingret? Sådant är dock högst personligt och musen var annars väldigt bekväm att hålla i. Anti-glidytorna på musens sidor såg i alla fall till att göra Gladius väldigt lätthanterlig.

Det känns knappt nödvändigt att ens nämna hur denna mus fungerar i olika spel, men för sakens skull gör vi det ändå. Den fungerar helt felfritt. En pålitlig rackare med andra ord, extra så med möjligheten till en hel del detaljstyrning via ROG Armory.

Positivt:
  • Toppkvalitet.
  • ADNS S3988.
  • Utbytbara switchar.
  • Bra, smart mjukvara
Negativt:
  • Hade kunnat klämma ut mer ur sensorn.
  • Skålade knappar.
  • Finns endast för högerhänta.
Pris:
  • Från 690 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt

Fler givande recensioner hittar ni i den eminenta Prylguiden.

Betyg

8 / 10

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..