×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Zowie EC1 eVo CL

1
Zowie fortsätter att släppa nya möss för oss gamers som gillar optiska sensor. EC-serien är väldigt populär på grund av sin form och sensor och finns att tillgå i två storlekar EC1 och EC2. Där den sistnämnda är den mindre av de två. Populära möss tenderar ofta att få smått uppdaterade efterföljare som antingen förbättrar eller förändrar produkten lite. Så var fallet för EC-serien när den fick uppföljaren eVo för ett tag sen. En uppföljare som ersatte originalet.
Nu har Zowie släppt ytterligare en uppdatering. Den här gången i samarbete med Quake-legenden Anton ‘Cooller’ Singov.

Testet

Zowie insåg tidigt att Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 vars form och fallande pris hade gjort den omåttlig populär bland gamers. Det var något att ta efter, men 3.0:ans prestanda hade sett sitt bäst före datum och gått ut för länge sedan.

Zowie EC-serien har därför slående likheter med 3.0:an och det uppskattades rejält när den kom. Det som 3.0:an fick kritik för var att den var lite för stor för vissa. Zowie släppte därför sin EC i två storlekar. Den första versionen kändes dock plastig, men med eVo-versionen samt de två andra mössen AM och FK hade man börjat få ordning på sina möss ordentligt. I och med introducionen av AM och FK så exprimenterade man lite med V-form och motsatt V-form för de spelare som inte gillar högergreppet på EC-serien. FK hade även en ny yta, som sägs skapa längre hållbarhet, men framförallt ge bättre grepp varma sommardag eller hjälpa de stackare som svettas mycket. När Zowie nu har släppt EC1 eVo CL valde man att begåva musen med samma ytskikt som FK.







Ytskiktet är blankt och i början besvärades jag rejält av att jag inte fick något grepp om musen, när jag lyfte den tappade jag den nästan. Vilket innebar att jag fick hålla i musen hårt, något som jag normalt sett inte gör. Efter några veckors användning blev det bättre och numera tycker jag musen är väldigt skön att hålla i. Det ska dock tilläggas att jag inte svettas om händerna i normala rumstemperaturer.

Ni som inte är bekanta med vare sig 3.0:an eller EC-serien finner EC1 eVo CL som en ganska stor mus för högerhänta spelare, med totalt fem knappar om man räknar in den klickbara scrollen. Switcharna under knapparna är något man ärvt av FK. På FK kändes de rejäla men något tröga, på eVo CL upplevs de som något mjukare. Förmodligen på grund av att knapparna är något större.

Scrollen har fått sig en översyn. Tidigare hade den 16 stycken rotationslägen, numera har den 24 stycken vilket i sig innebär att den aggerar lite snabbare. Inte optimalt om man använder scrollen i Counter-Strike för att byta vapen eller för att hoppa, men för Windows-användande är det faktiskt uppskattat.

Det finns en knapp för att ändra DPI, men den är inte tillgäng på ett smidigt sätt. Den sitter nämligen på musens undersida, du kommer med andra ord inte åt den av misstag. I spel som Battlefield kan man ibland ha nytta av en snabbåtkomlig knapp då det är fördelaktig att ha högre hastighet när man sitter i fordon. Det går naturligtvis att ändra, men är i det här fallet allt annat än smidigt. Formen är även den identisk med musen den är baserad på. Zowie har valt att ge den en ny färgsättning för att särskilja sig, vita sidor, svart överdel och röda knappar.

Tekniskt sätt har man har inte ändrat något från Zowie EC1 eVo. Det gör dock inget, Zowie har helhjärtat valt att satsa på optiska sensorer (A3090, samma som för eVo, AM och FK), vilket i mitt tyckte är att föredra för gaming. De är exakta och i det här fallet har man låga 1.5mm lift-off distance, Angle Snapping Off, no prediction från fabrik och sensorn klarar av upp till 2300 DPI. Tyvärr i tre förbestämda steg, 450, 1150 och 2300, vilket du väljer på knappen under musen. Uppdateringsfrekvensen 125, 500 eller 1000Hz väljer man genom att hålla in olika knappar när man kopplar in musen. Förbestämt är 1000Hz. Inga drivrutiner behövs, för du kan ändå inte göra fler inställningar än det jag har nämnt.

Features
  • Ergonomic right-handed design for increased comfort
  • Developed for competitive gaming; increased performance
  • Easily switch between 125, 500 and 1,000 Hz
  • Adjustable DPI : 450, 1,150, 2,300 DPI
  • Perfect lift-off distance: Only 1.5 ~ 1.8 mm
  • 24-step scroll wheel
  • Different coating choice taken from the ZOWIE FK
  • Plug and play! No driver needed
Jag testade med tre olika musmattor, QPAD Heaton, SteelSeries Qck Heavy och QPAD CT Fragbite Edition. Samtliga (få) inställningar provades i Counter-Strike: Global Offensive, Starcraft II och Battlefield 4 utan att upptäcka några som helst fel och det gick snabbt att vänja sig vid musen. Dock som ovan nämnt upplevdes den som hal i början.

Prismässigt är det marginell skillnad mot övriga Zowie-möss. De kostar samtliga runt fem hundra kronor. Zowie EC1 eVo CL kostar runt 550 kronor i skrivandes stund, men så är den också helt ny och kommer säkert kosta ungefär som de andra snart. EC-serien kommer du säkert att gilla även CL-versionen. Fungerar din mus finns det dock ingen större anledning att byta förutom om du svettas mycket. Zowie har helt enkelt breddat sitt sortiment med små medel och har nu en mus för varje behov. Välj med omsorg, samtliga möss som vi har provat har varit väldigt bra.


Positivt:
  • Bra optiskt sensor
  • Samma yta som FK, förbättrar grepp vid svett
  • Trevligt grepp
  • Ingen prediction
  • 1.5mm lift-off distance
  • Angle Snapping Off
  • Sköna knappar
Positivt och negativt:
  • Ny surfvänlig scroll
Negativt:
  • Hal till en början
  • Få inställningsmöjligheter
  • Relativt högt pris
Pris:
  • Från 595 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt

Betyg

8 / 10

17 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 17 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..