×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

USA

ESPN uppges erbjuda 4 miljarder för att sända LCS — förnekas av parterna

1
Det cirkulerar just nu uppgifter om att ESPN är på väg att lägga drygt 4 miljarder på rättigheter för att få sända LCS. Uppgifterna dementeras dock av både ESPN och Riot Games.
Amerikanska ESPN kan vara på väg att förvärva rättigheterna för att sända League of Legends-ligan LCS i linjär-TV, detta rapporterar pvplive.net. Avtalet påstås vara värt 500 miljoner dollar, eller knappt 4,2 miljarder kronor.

Det kvarstår dock en rad frågetecken då det ännu inte är känt hur länge avtalet skulle gälla. Inte heller framgår det i fall avtalet skulle påverka LCS-ägarna Riot Games avtal med streamingplattformar som Twitch, Yahoo och Azubu. Något som däremot är känt, tack vare analysföretaget Gamaloco, är att League of Legends genererar hela 22,8 miljoner timmar när det gäller tittande på streams per vecka. Siffror som mycket väl kan tänkas locka aktörer som ESPN.

Miljontals tittare följde Mid Season Invitational från Shanghai, Kina. Foto: Riot esports/Flickr


Tydlig trend inom esporten

Skulle det bli en affär saknar den motstycke inom esportscenen. Det visar dock på en fortsatt tydlig trend där den svenska mediejätten MTG har köpt upp ESL och DreamHack, via dotterbolaget MTGx, för att äga just rättigheterna till dess turneringar. MTG har även utannonserat en TV-kanal som ska visa esport 24 timmar om dygnet inom ramarna för bolagets distributör Viasat.

Det kanske tydligaste exemplet är nog ändå den amerikanska TV-jätten Turners satsning på en egen CS:GO-liga, Eleague. Under premiärsäsongen tävlas runt 11,7 miljoner kronor ut till de deltagande lagen och varje fredag sänds turneringen live i den amerikanska kabelkanalen TBS.

Båda parter dementerar

PVPLIVE har varit i kontakt med ESPN som avvisar uppgifterna med orden "vi har inte något avtal med Riot Games för att sända League of Legends". Inte heller Riot verkar vilja kännas vid uppgifterna då GameSpot tar kontakt med dem. Riot svarar då att uppgifterna är felaktiga och att de inte för några aktiva samtal med ESPN.

Uppgifterna dementeras alltså från båda håll, men det handlar mer om att det inte finns något färdigt avtal och att inga aktiva samtal pågår. Det skulle med andra ord mycket väl ligga någon sanning i uppgifterna. Alldeles oavsett lär vi få anledning att återkomma i frågor om licensavtal i framtiden.

Fakta:

ESPN består av en samling sportkanaler och ägs av The Walt Disney Company.
Bolaget värderades tilll över 418 miljarder kronor så sent som 2014, enligt pvplive.net.
Rapporterar redan idag om esport via espn.com.

Som jämförelse kan nämnas att TV-avtalet för högstaligan inom svensk ishockey, SHL, sägs vara värt 318 miljoner kronor per år (2013). Källa: Veckans Affärer.


Artikelbild: Riot esports/Flickr

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..