×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Analys

Spring Split 2016 - en meta fylld av marksmen

2
Årets vårsäsong av proffsligorna är över och med det ser vi slutet på metan som dominerats av marksmen. Vi kan nu ta ett steg tillbaka och se på den gångna säsongen ur ett bredare perspektiv och reflektera över om Graves kommer att fortsätta härska över jungeln eller om Lucian någonsin kommer att få en nerf.
Spring Split 2016 präglades av marksmen-metan som introducerades i patch 6.0. En meta som kort sagt innebar att ju fler marksmen-champions man kunde klämma in i sin set-up desto bättre. Detta på grund av buffar till många ad carry-champions och även till många attack damage-baserade items. Vi har inte bara sett marksmen spelas i bot lane utan även på top, i mid och till och med i jungeln.



I den sistnämnda har Kindred och Graves tillhört det absoluta toppskiktet av champions under en längre tid. Detta på grund av att de kan cleara camps väldigt snabbt, de kan sätta hård press på lanes med sin tidiga höga skada och kan även senare i gamet hjälpa till att pusha torn väldigt bra. Jungler har återigen gått och blivit en carry-roll istället för en mer supportliknande roll som den varit under de senaste åren av professionellt spel. Items som Maw of Malmortius och Sterak´s Gage har hjälpt till att möjliggöra detta då de ger både attack damage samt förmågan att ta en hel del stryk. Det är dessutom relativt billiga items sett till värdet man får av att köpa dem, som skräddarsydda för junglers med andra ord.


Kindred, en av de starkaste champsen i jungeln 2016.


I början av vårsäsongen var Graves även ett populärt pick för top lane och här kunde vi också se den omgjorda Quinn figurera med sin starka split push-förmåga. Att carry-champions återigen gjorde intåg i toplane innebar att lag med stjärnspelare på den positionen gynnades. Detta kan vara en förklaring till Immortals stora framgång i Nordamerika vars taktik kretsar kring just deras toplane där de har Huni som är känd för sitt breda championregister och sin förmåga att kunna bära sitt lag till seger.

Huni får en pentakill mot Team Liquid på Quinn.


Marksmenmetan i top lane fasades dock ut under säsongens gång och övergick till att bli mer tankdominerad där champions som Poppy, Nautilus och Maokai var populära. Vi fick även se Ekko, som i grunden är en ap-assassin, byggas som tank och vara ett högt värderat pick för de flesta lag. Tanks blev ett måste för att hantera alla starka marksmen, som ibland var så många som tre stycken per lag. En stabil frontline blev nyckeln för många lag för att kunna vinna en teamfight.

Tanks har därför även varit populära i supportrollen i form av framför allt Alistar, Braum och Trundle. Alla dessa kan tåla mycket stryk utan att vara beroende av items. Det gör dem till värdefulla tillskott i en teamfight då de kan antingen agera frontline eller skydda sina carries samtidigt som de är väldigt svåra att ta ner. Detta är extremt värdefullt då förlusten av en medspelare ger motståndarlaget ett sådant övertag att ett numerärt underläge ofta kan kosta ett lag en hel match.


Bronsmatch mellan H2k och Fnatic.


Metan har skiftat från att i höstas och i början av säsong 6 vara ganska split push-orienterad till att handla mer om teamfights och Baron. Detta kan vara en anledning till att lag som H2k, som har en spelstil som inriktar sig mest på att spela ut motståndaren på kartan mer än att slåss fem mot fem, inte nådde ända fram till någon titel utan förlorade mot Fnatic och Origen som är mer kända för att kunna hantera teamfights.

Den lane som erbjöd mest variation under Spring Split var mid lane, här har champions kunnat variera mycket från lag till lag även om Corki (ännu en marksman) varit defaultpicket för de flesta. Trots att det här har varit ad carriernas säsong så har vissa lag vars styrka sitter i mid lane kunnat skörda framgångar. Till exempel så var G2 Esports mid laner Perkz den som bar sitt lag ända fram till ligaseger i Europa och Team Solomids största stjärna Bjergsen var nära att göra detsamma i Nordamerika. Detta bådar gott för dessa lag inför den stora magepatchen som säkerligen kommer att göra spelet mer fokuserat kring mid lane och ap carries än tidigare.


Corki, ett stadigt inslag i båda bot- och mid lane under våren.


Spelutvecklarna på Riot säger att de vill framhäva magens roll med den kommande patchen och ge dem större inflytande på proffsscenen. De hoppas även på ett intressantare early game med förändringarna till draken där lagen kommer att ha mer variation i valen de måste göra under spelets gång.

Det ska bli intressant att se vilken champion som kommer att utmärka sig mest under nästkommande säsong . Spring Split 2016 var definitivt Lucians stora tid i rampljuset då han spelats mycket flitigt av de flesta ad carry-spelarna världen över. Ja, han dök till och med upp i top lane. Om han fortsätter att figurera lika frekvent i framtida proffsmatcher återstår att se men det är hur som helst dags att ta farväl av marksmenmetan och blicka framåt.

Vad gillade ni bäst med vårsäsongen?

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..