×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Analys

Ny säsong, ny meta, nya strategier

2
Passivt early game, snowballing och stulna Baron-buffar! Vi är inne på den tredje veckan av vårsäsongen 2016 och det har gett oss en liten uppfattning om vad proffsen tycker är starkt just nu och hur de föredrar att spela sina matcher.
Sedan Worlds har League of Legends genomgått en hel del förändringar genom en rad patcher. Detta har inneburit en del större förändringar så som hur lagen använder sig av vision, “death-timers” är längre och att det är viktigare än någonsin att etablera ett tidigt övertag i matcherna.

Inför att LCS skulle dra igång förväntade sig många att matcherna skulle komma att avgöras snabbt. Helt enkelt för att lagen skulle prioritera champions som är starka i early game samt att de genom tidiga kills skulle få bollen i rullning och köra över sina motståndare, så kallad snowballing. Anledningen till detta var nämligen att det ofta gick till så i solo queue.



Riktigt så blev det inte, snarare tvärtom. Matcherna har oftast innehållit ett väldigt passivt och händelsefattigt early game, med få kills och väldigt låg prio på team fighting. Istället har det lagts större vikt på att pusha torn. Laners fokuserar mest på att farma medan junglers och supports gör allt för att deras carries inte ska hamna efter. Det verkar som att många lag undviker konfrontation tills deras champion eller uppsättning nått sin powerspike, det vill säga när de verkligen är som starkast. Detta kan troligtvis förklaras med att det är så riskabelt att hamna på efterkälken att många lag drar sig för att gå för kills, då en team fight ofta kan avgöra ett game.

Vikten av strategiska mål är nu tyngre än någonsin då minsta övertag kan göra stor skillnad. Vi har fått se bevis på just detta i många matcher då ett lag har kunnat ta Baron efter en lyckad team fight för att sedan pusha ner motståndarnas bas. Vi såg till exempel Unicorns of Love besegra Splyce på det här sättet. Det var en ganska jämn drabbning där UOL hade ett litet övertag och allt som behövdes för att de skulle ta över matchen totalt var en lyckad team fight från deras sida. Vi hade även matchen mellan NRG och Dignitas, där NRG:s midlaner GBM lyckades stjäla Baron-buffen för DIG inte mindre än två gånger. Vilket även kom att avgöra matchen.



Det var dock några matcher som eskalerade tidigt där ett av lagen snabbt lyckades skapa ett övertag och sedan få det att rulla iväg, utom kontroll för motståndarna. Ett exempel på detta är den första veckans match mellan H2K och Giants där de förstnämnda fokuserade på att trycka ner torn. H2K hamnade före när det gäller guld vilket i sin tur ledde till att de var starkare när det var dags att slåss. Giants däremot hamnade på efterkälken och misslyckades med att jobba ikapp.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att matcherna är skörare än förut med mindre utrymme för misstag och att det är svårare än någonsin att komma tillbaks från ett underläge.

Spelstilen vi har sett hittills avspeglar sig också mycket i de uppsättningar som lagen väljer. Lagen verkar föredra att välja starka team fight-kompositioner med fokus på champions som är starka i mid-late game snarare än early.




När det kommer till champions har vi sett några som tidigare stått utanför proffsscenens rampljus göra en comeback. Lissandra är ett hett val just nu, likaså Trundle, Poppy och Graves, som efter sin rework har fått flytta från bot lane till jungeln och det med besked, han är en av de topp tre mest eftertraktade på positionen tillsammans med Elise och Rek’Sai. Överlag är det dock ganska låg variation på de champions som spelas. det finns cirka två till tre powerpicks på varje position som blir bannade eller pickade i en majoritet av matcherna. Gangplank blir fortfarande bannad i nästintill samtliga matcher.

Champion select handlar just nu mycket om att försäkra sig om att få så många av de starka champsen som möjligt, mer än att skapa än unik uppsättning för sitt lag. Förhoppningsvis kommer vi att få se lite nya champs och andra uppsättningar bland valen under säsongens gång när spelarna kommit in i den nuvarande metan bättre.

Bildkällor: Riots Flickr, leagueoflegends.com

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..