×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
7

Spridningskollen->maffiametod-SV

Postat av gratast den 24 September 2016, 22:45
20 kommentarer · 1 907 träffar
Spridningskollen.se har börjat skicka ut fakturor.

Spridsningskollen.org ägs av internetoperatören Bahnhof och det är inte dom som har med detta att göra. Spridsningskollen.org protesterar mot detta och är just nu i en namn tvist med spridsningskollen.se
"Bahnhof har registrerat namnet spridningskollen.org och man anklagar film- och tv-bolagens tjänst för att olagligen använda ett varumärke som registrerats av Bahnhof."


Från Spridningskollen.org STOPPA SPRIDNINGEN AV UTPRESSNINGSBREV!
Sverige har drabbats av ett nytt fenomen. Nöjesindustrin har slagit sig ihop med inkassobranschen för att jaga fildelare.
De sänder ut brev till människor som de tror kan ha delat eller tankat hem upphovsrättsskyddat material. Budskapet är: Betala en saftig avgift – annars riskerar du att hamna i domstol.
Syftet är att tjäna pengar på att skrämmas. Resultatet blir att vanliga människor hamnar i en skuldfälla och att vårt öppna och fria internet hotas.

TAKTIK HÄMTAD FRÅN TYSKLAND
Idén har de hämtat från Tyskland. Där krävs misstänkta fildelare på belopp från drygt 8.000 kronor. Betalar du inte kan ärendet gå vidare till domstol, där du riskerar att drabbas av mycket stora skadeståndskrav samt att få betala motpartens rättegångkostnader.
De flesta ser inget annat alternativ än att betala – vare sig de har fildelat eller ej, vare sig de har råd eller ej. Att anlita en advokat för att bemöta kravet kan nämligen bli minst lika dyrt som att betala direkt.
Denna tveksamma affärsmodell har nu nått Sverige, under namnet Spridningskollen.se.

SÅ DRABBAS DU
Här hamnar den enskilda individen i en situation som kan jämföras med utpressning.
Nöjesföretagen väljer att tjäna enkla pengar på att skrämma sina potentiella kunder, istället för att utveckla nya affärsmodeller.
Dessutom är systemet inte rättssäkert, då även helt felaktiga krav kan leda till att mottagaren väljer den enklaste lösningen och betalar.
Även kaféer med wi-fi kan bli ansvariga för vad deras besökare gör. På samma sätt kommer privatpersoner inte längre att våga ge släkt och vänner tillgång till nätverket hemma i bostaden, eftersom de då kan råka ut för kravbreven.

PROTESTERA!
Ska utpressning vara laglig i Sverige? Protestera genom att skicka e-post till regeringskansliet via vårt formulär här på:
spridningskollen.org
Gå in på sidan och protestera!


LITE UDRAG FRÅN SVT'S ARTIKEL OM DET:
"Kritiken växer mot film– och tv–bolagens nya tjänst för att kräva pengar av illegala fildelare. 21.000 människor har kontaktat regeringen för att protestera mot Spridningskollen, en filmbolagsknuten tjänst som kräver 2.000 kronor från de som laddat ner film på nätet. Samtidigt anklagar internetoperatören Bahnhof spridningskollen.se för varumärkesintrång."

"– Vi vill få den här tjänsten stoppad och jag tycker att det är oetiskt att en privat organisation agerar polis. Det är inte privata intressen som ska jaga enskilda människor, säger Karlung. "

"Spridningskollen använder sig av programvara som identifierar ip-adresser och vilken internetoperatör som tillhandahåller adressen. Därefter vänder de sig till domstol för att få leverantören att lämna ut personuppgifterna och sedan skickas ett kravbrev på 2.000 kronor till den som olagligen spridit eller laddat ner material som ägs av rättighetsinnehavarna"

"Spridningskollen har också fått kritik från annat håll. I en krönika kallar IDG:s konsumentredaktör Martin Appel tjänsten för ”ett klassiskt exempel på utpressning”. Piratpartiets partiledare Magnus Andersson uppmanar på sin blogg den som fått ett kravbrev från spridningskollen.se att bestrida fakturan. "
länk:
http://www.svt.se/kultur/film/protesterna-vaxer-mot-spridningskollen


UTDRAG FRÅN PCFORALLA.IDG.
"Om Ullas granne surfar via hennes öppna trådlösa router är det grannen som begår brottet – men det är Ulla som får brevet från Spridningskollen. Samma sak gäller för Stefans kafégäster och Kims museibesökare. Sverige är fullt av fria trådlösa nätverk, och nu riskerar deras ägare att få ett hotbrev från Spridningskollen."
Länk:
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.664747/spridningskollens-hotbrev-gor-mig-morkradd


UTDRAG FRÅN DN.SE.
"Det Spridningskollen har som bevis är bara vem som står på internetabonnemanget, de vet ju inte vem som suttit vid datorn. "

"– Det Spridningskollen har som bevis är bara vem som står på internetabonnemanget, de vet ju inte vem som suttit vid datorn. Om det här varit ett brottmål skulle det ha funnits annan bevisning, polisen skulle ha gjort en husrannsakan och beslagtagit datorer och kunnat knyta en person till gärningen. Men eftersom det här är ett skadeståndsmål är det upp till den som anklagar någon för något att bevisa det, den anklagade måste inte bevisa sin oskuld, säger Daniel Westman."

"Det finns ingen lag som kräver att man måste skydda sitt nätverk, och man är heller inte strikt ansvarig för allt som händer i ens nätverk, säger Daniel Westman"

"Om abonnemanget står på en vuxen i en familj och barnen fildelat men inte den vuxne, kan inte den vuxne göras strikt ansvarig för det som barnen gjort, enligt Westman."

"– Det är inte rimligt att den vuxne ska ha koll på allt som händer på alla datorer och på alla program som finns installerade på dem. Kanske barnens kompisar eller någon annan fildelat när de varit på besök, det kan inte abonnenten göras ansvarig för, säger han."
Länk:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/maste-bevisa-vem-som-suttit-vid-datorn/

Så vad tycker ni fragbajtare?
Diskutera och gå in o protestera!
Skriv gärna in alla länkar ni kan hitta om detta. Har ni drabbats? skriv vad som händer/ hänt :P

20 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 20 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..