×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

zais pappa: "Vi kommer att fira oavsett"

1
Fragbite har lyckats få tag på Evil Geniuses-spelaren Ludwig "zai" Wåhlbergs far för att ställa ett par frågor om sonens karriär, TI4-prestation och lite till.
Just nu spelas The International 4 i Seattle, USA. Turneringen är den största i e-sportens historia sett till prispengar. Nio svenskar har varit på plats för att slåss om förstapriset på över 5 miljoner dollar, motsvarande 34 miljoner kronor, men bara två återstår. En av dessa är Ludwig "zai" Wåhlberg, som med sitt Evil Geniuses säkrat en topp-tre-placering och minst 6,8 miljoner kronor.



Ludwig "zai" Wåhlberg, Evil Geniuses


Fragbite har fått nöjet att kontakta zais far, Jonas Wåhlbeg, för ett par frågor om sonens deltagande på The International 4, karriären i övrigt och en del runt omkring.

Din son är på plats i Seattle just nu och slåss om den större kakan av en prispott som motsvarar fantastiska 74,4 miljoner kronor. Hur har det känts som förälder att följa zais resa under evenemanget?


Det har varit otroligt spännande! Inte bara nu, utan hela sista två månaderna. Zai har varit hemma några korta vändor, men annars varit på resande fot den här tiden. TI4 är självklart störst, och vi har följt alla matcherna. Vi håller kontakten via Skype och Whats up och hejar på så gott vi kan. Det känns fantastiskt att det gått så bra och att EG nu slutar sämst trea! Vi hoppas såklart på Grand Final och vinst, men trea är ju sanslöst bara det!

Känns dock lite konstigt att se vår Ludwig i Key Arena, mitt i alltihop, men vi är mycket stolta och glada!


Du har ju inte haft möjligheten att vara på plats. Känner du någon frustration över detta, eller fungerar det bra att följa det hemifrån?


Självklart hade jag velat vara på plats! Och vartefter det har gått bättre och bättre så kände man ju: varför åkte jag inte dit?! Men jobb och inplanerad semester på Gotland gjorde det svårt. Det funkar ändå hyfsat att följa det härifrån i stugan. Jag fixade ett nytt 4G-modem med wifi och det har varit helt okay. Satt inatt och kollade på både DK- och Newbee-matchen. Surt att de förlorade sista matchen, men de har ju en chans till på söndag.Vore kul om de får möta C9 då. Och sen vinst på måndag!


Spelar du någon speciell roll i zais karriär? Utöver att vara en stöttande förälder, så klart.


Utöver förälder vet jag inte om det är nåt särskilt. Jag har hand om hans pengar och försöker se till att kontrakten är okay. Han får ju inte skriva på nåt själv än, eftersom han bara är sexton (sjutton i augusti). Vi har hjälpt till lite praktiskt kring hans resor också. Vissa saker är enklare för oss att fixa härifrån, än från USA.

Men det är ju lite speciellt - han var bara fjorton år när det började med HoN. Första grejen var som inhoppare på ett SM-kval i mars 2012. Vi bokade hotell och sedan åkte Mmbzai (som han kallade sig då), storebror Gabriel och jag ner till Malmö över helgen. Sen har det rullat på och vi har varit med på ett antal DH också. Gabriel var förresten med nere på ESL i Frankfurt nu i sommar.

Som kuriosa kan jag nämna att jag satt i Malmö Konserthus för drygt två sedan och snackade med nån fotograf från Fragbite under tiden laget spelade. Ni bevakade inte HoN, utan mest CS...

Reds. kuriosa: Det var Pontus "p0ntus" Eskilssons farbror som hyrdes in för att fotografera för Fragbite.


zai har en del fans på The International 4.
Det blir allt vanligare och vanligare att föräldrar stöttar sina barn inom e-sport, men så har det inte alltid varit. Hur har det sett ut för er, har du stöttat från start eller fanns det någon speciell vändpunkt i zais karriär?


Zai och hans bror har spelat för skojs skull, som alla andra. Allt möjligt, både på PC och Xbox! Och de fastnade framför datorn alldeles för länge, tyckte vi. Det blev en del tjat och bråk, som hemma hos de flesta, kan jag tänka. Men ganska snart visade det sig att zai hade ett seriöst intresse för att spela, och gick in stenhårt för att förstå spelen. Hur funkar det här? Hur ska jag göra för att vinna? När han sedan var 14 och började spela för Blackfade blev det riktigt på allvar, och det har vi så klart stöttat, min fru och jag. Det var inte självklart från början, men eftersom zai älskade att spela och var så grymt seriös blev det ganska naturligt efterhand. Skolan och andra saker måste också fungera, men annars är det väl som att ha ett barn som är aktivt i fotboll eller hockey? Zai har fixat allt på ett bra sätt, och vi är glada för hans framgångar!

Allt började som sagt med HoN och Blackfade, och sedan i andra konstellationer, som när han vann DreamHon på DHW12 med Trademark. Jag var självklart med i publiken då och det var stort! Nu är han några år äldre, det är Dota2 som gäller och pappa åker inte med längre. Inte ens till TI4... Som är sjukt stort!


Vad skulle det betyda för dig och övriga nära och kära om zai vann The International 4, och hur firas det hemifrån?


Vi kommer att fira oavsett om han kommer etta, tvåa eller trea! Han är sexton år och gör det som andra bara drömmer om! Vi är mycket stolta! Vad vi gör om han vinner? Vet inte, så långt har vi inte hunnit tänka än. Men då ska han firas rejält!

Och vi håller släkt och vänner informerade om vad som händer i TI4! Farmor och mormor har inte riktigt koll på Dota2, men vi förklarar så gott det går... Alla är glada och stolta för hans skull!

Sen är ju frågan vad det hela betyder för hans framtid. Ekonomiskt är det ju grymt bra redan nu, och en vinst skulle vara helt otroligt. I vilket fall som helst har han en fantastisk karriär framför sig, om det är det han vill. Samtidigt har zai två år kvar på gymnasiet. Han kan inte köra för fullt från nu och tills han blir tjugofem - de där två åren ska in också. Men vi får se hur det går och hur vi löser det. Och framförallt vad han själv vill!
Evil Geniuses spelar sin nästa TI4-match, consolidation-finalen, efter att semifinalerna och finalen i loser bracket avgjorts under kvällen. Motståndet har inte bestämts, men det står mellan Vici Gaming, Team DK, LGD Gaming och svenske Johan "pieliedie" Åströms Cloud 9.

18 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 18 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..