×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Storbritannien

NiP, fnatic, ESL och fler topplag formar internationellt esportförbund

4
Under fredagen presenterandes WESA, starten på något som lite grovt skulle kunna liknas vid ett esportens FIFA. Bland medlemmarna återfinns, bland andra, Ninjas in Pyjamas, Fnatic och ESL.
Vid en presskonferens i London presenterades under fredagen World Esports Association, WESA. En ny sammanslutning av spelarorganisationer understött av turneringsarrangören ESL. Nyheten om organisationens grundande läckte tidigare i veckan på reddit, då med mycket spekulationer kring att ESL ånyo jagade någon form av exklusivitetsavtal med de lag som deltar i arrangörens turneringar. Detta visade sig vara felaktigt.

ESL är avsändare för World Esports Association


WESA kan liknas vid ett förbund inom de traditionella sporterna, så som exempelvis FIFA eller IIHF, och från start består organisationen av totalt nio medlemmar. Åtta utav dessa utgörs av välkända lag inom CS:GO-scenen, även om de flesta utav dem har lag inom olika spel. Exempel på denna typ av medlemmar är Ninjas in Pyjamas, Fnatic Natus Vincere och EnVyUs.

Ett år av förhandlingar

Förhandlingarna inför skapandet av WESA ska ha pågått i över ett års tid och nu hoppas initiativtagarna att organisationen ska kunna bidra med struktur till den esportscenen, som har växt explosionsartat under senare år.

WESA tar även efter den Faceit och Twitch-ägda liga Esports Championship Series då medlemslagen kommer att få ta del av vinsterna från turneringar som sanktionerats av den nya organisationen. Något som bland andra Thomas Oliveira, VD för FaZe Clan, ser väldigt positivt på

"WESA-lagens andelar i vinsterna när det gäller WESA och dess sanktionerade evenemang är ett stort steg för industrin", berättar han i ett pressmeddelande och fortsätter: "Incitamentet var verkligen där för att engagera sig i WESA. Inte bara ekonomiskt, utan även i sig självt: Det här är ett tecken på att industrin ser vilken roll lagen spelar och värdet i det. Vi ser fram emot att jobba med WESA för att göra skillnad inom scenen.
Vidare berättas det om hur WESA bland annat kommer att arbeta med ett sorts spelarråd för att gemensamt ta tillvara på spelarnas och lagens intressen. Organisationen ska även hjälpa sina medlemmar med den marknadsmässiga biten. Allt detta framgår av ett långt pressmeddelande.

Fler röster om WESA

I pressmeddelandet har även en rad andra personligheter från esportscenen uttalat sig, däribland den svenska stjärnspelaren Christopher "GeT_RiGhT" Alesund som har följande att säga om WESA.

"Det är en väldigt spännande tid att vara en del av esportindustrin, och dess snabba tillväxt på ett fåtal år har gjort det väldigt tydligt: Det finns ett växande och mer akut behov av att strukturera den, både från turneringsarrangörernas sida och från spelarnas sida. WESA kommer att erbjuda en plattform för att göra just detta, organisera vårt arbete och våra karriärer, bygga ett säkerhetsnät samt erbjuda lösningar till företag och vid juridiska dispyter."
Vi bad även vår egna krönikör Per "Xerm" Sjölin att ge sin syn på WESA och vad detta kan tänkas innebära för esporten i stort.

"Äntligen, lite så kan jag känna. Visst kan det verka lite märkligt att ESL ska ha en sådan stor del i det redan från start, men man måste börja någonstans. Nu hoppas jag att WESA snabbt jobbar för att utöka medlemsantalet, både bland lagen och när det gäller arrangörer. DreamHack, Faceit, MLG är bara några som de måste försöka knyta till sig snarast", kommenterar Sjölin initiativet.

"Jag tror att scenen behöver det här. Tillväxt är kanon men det behövs även struktur för att säkra en framtida stabilitet. I många andra sporter är de aktiva säsongsstyrda, inom esporten pågår säsongerna många gånger året runt. Den enda farhågan jag kan se är om WESA börjar ställa orimliga krav på nya medlemmar vilket gör att det blir ett "vi mot dem", lite som inom boxningen."


Hur det än blir kommer vi garanterat att få många anledningar till att prata om World Esports Association även i framtiden.

Fakta: World Esports Association (WESA)

Medlemmar: Fnatic, Team EnvyUs, Ninjas in Pyjamas, G2 Esports, Virtus.Pro, Na´Vi, Mousesports, FaZe Clan och ESL.

Huvudsyftet är att skapa bättExakt hur WESA kommer att jobba är oklart men i det officiella uttalandet står det inget om exklusivitet utan de menar att man samlar organisationerna och möjliggör spelarråd samt annat som främjar esportens framfart.

"WESA:s vision är att skapa en autentisk ram för att stödja och förstärka en hållbar esportens tillväxt, baserat på gemensamma värderingar om rättvisa, insyn och integritet och att dela framgångarna mellan spelare, lag och ligor."

Mer information på wesa.gg

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..