×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Fragbite

Fnatic är Årets lag 2015

13
I veckan offentliggör vi vinnarna av Fragbite CS:GO Awards 2015, där vi börjar med att presentera vinnarna av Årets lag 2015.

Årets lag 2015: Fnatic

Sverige Robin "flusha" Rönnquist
Sverige Jesper "JW" Wecksell
Sverige Olof "olofmeister" Kajbjer
Sverige Freddy "krimz" Johansson
Sverige Markus "pronax" Wallsten (t.o.m. 2015-11-12)
Sverige Dennis "dennis" Edman (fr.o.m. 2015-11-12)

Sverige Jonatan "Devilwalk" Lundberg (coach t.o.m. 2015-06-05)
Sverige Viktor "vuggo" Jendeby (coach fr.o.m. 2015-06-05)
Efter att ha slutat på topp 2014, med den välkända incidenten på DreamHack Winter som undantag, var det många som förutspådde fortsatt framgång för svenska Fnatic under 2015. Det blev dock en förhållandevis tuff start när femman slutade på en snopen fjärdeplats på MLG X Games Aspen, den första internationella turneringen för året, efter att ha besegrats av ärkerivalerna NiP Gaming i semifinal och sedan Team Dignitas (Astralis) i bronsmatchen.

Förlusten i Aspen visade sig dock vara en engångsföreteelse, då laget direkt begav sig till Denver och vann ClutchCon. Denna vinst verkade hosta rasslet ur halsen för Fnatic, som knep ytterligare fem förstaplatser under kvartalet. En av dessa var årets första majorturnering, ESL One Katowice, där femman lyckades besegra både hemmahoppet Virtus.pro i semifinal och svenskfinska NiP Gaming i en nagelbitare till finalserie. Vinsten gjorde Fnatics kärnspelare Markus "pronax" Wallsten, Jesper "JW" Wecksell och Robin "flusha" Rönnquist, liksom Fnatic som organisation, historiska med att vinna dubbla majortitlar.


Fnatic höjer trofén på ESL One Katowice.


En drös med andraplatser

Kort efter majorvinsten hände någonting, och svenskarna började förlora finaler. Nämnvärda förluster var ESEA Season 18-finalerna, där Virtus.pro stod som segrare, och PGL:s kick-off-säsong, som vanns av danska Team SoloMid (Astralis). Danskarna visade sig snart ha blivit Fnatics akilleshäl, och stod även i vägen på Faceit Season 1-finalerna samt Fragbite Masters Season 4. Svensklaget återfick dock sin balans när de vann både DreamHack Summer 2015 och 250 000-dollarturneringen ESL ESEA Pro League.

Tuffa resultat inför årets andra majorvinst

Två guld i rad var dock inte tillräckligt för att dra igång en sorts vinstmaskin för Fnatic. Istället besegrades de av sommarens uppstickare Cloud9 i semifinal på Faceit League Stage 2-finalerna under DreamHack Valencia, och tog sedan "bara" en andraplats i Game Show CS:GO League, denna gång återigen bakom Team SoloMid. Tvivel kring den svenska femmans slagkraft hade fötts, men definitivt inte tagit över.

När ESL One Cologne, årets andra majorturnering, arrangerades i LANXESS Arena var det många som fortfarande såg Fnatic som favoriter tillsammans med akilleshälen Team SoloMid och nyrenoverade EnVyUs. I slutändan lyckades Fnatic vinna sin grupp, besegra Luminosity i kvartsfinal och det alltid lika hotfulla Virtus.pro i semifinal. En 2-0-final över EnVyUs säkrade årets andra majortitel, och Fnatic blev samtidigt den enda femman att vinna två majortitlar i rad.


Fnatic fick även höja ESL-trofén i Cologne.


Tuffa tider krävde förändring

Vinsten i Köln följdes upp av en del mindre vinster, men när den första stora turneringen sedan ESL One Cologne arrangerades i Dubai, Förenade Arabemiraten blev det ett fall för svenskarna. Man fick lämna turneringen efter en semifinal mot de framtida vinnarna, Virtus.pro, och bara två veckor senare föll man i Gfinity Champion of Champions-final mot EnVyUs. Den sistnämnda turneringen, vars deltagarlista innehöll de fyra lag som någonsin vunnit en majortitel, blev den sista finalplatsen för femman som gjort sig känd som tidernas bästa.

Den tuffa tiden ledde upp till årets tredje och sista majorturnering; DreamHack Cluj-Napoca i Rumänien. Där blev det kämpigt för Fnatic, som tog sig till slutspel som tvåa i sin grupp bakom den ständiga överraskningen Luminosity. Detta ställde svensklaget mot franska EnVyUs redan i kvartsfinal, och trots att mötet drogs till en tredje avgörande karta föll svenskarna platt med 16-2 och såg sig för första gången under 2015 bli eliminerade i en majorturnering. Värt att notera är att EnVyUs vann hela turneringen.

Formsvackan krävde en förändring, och det var Markus "pronax" Wallsten som efter exakt två års trogen tjänst valde att kliva åt sidan, till synes på eget bevåg. Laget tog istället in Dennis "dennis" Edman, som säkrat sin plats som världselit tillsammans med Team Kinguin/G2 Esports (FaZe Clan) från sommaren och framåt.


Fnatic genomgick sitt första spelarbyte på över ett år när dennis (vänster) tog pronax (höger) plats i laget.


Slutet gott, allting gott

I och med att Fnatic nu tappat sin prisade in game-ledare i Wallsten ifrågasattes svensklagets potential att leva upp till sitt namn. Istället skulle Robin "flusha" Rönnquist ta över rodret med hjälp av lagets coach Viktor "vuggo" Jendeby. Historien visade sig få ett lyckligt slut.

Faceit League Stage 3-finalerna på DreamHack Winter blev den nya femmans offline-debut, och det blev ett guld. Veckan därpå visade man också att det inte var en engångsföreteelse genom att vinna Fragbite Masters Season 5. Om detta inte var tillräckligt åkte laget även till Los Angeles för att vinna ESL ESEA Pro League Season 2-finalerna, årets sista stora turnering. Tre guld på tre helger efter ett så pass kritiserat byte skriver in händelsen i historieböckerna som ett av de mest framgångsrika spelarbytena någonsin.


Fnatic fick ett lyckligt slut på 2015.


Så röstade juryn

Ovanstående historia kanske förklarar resultatet utan någon extra hjälp, men vi bakom Fragbite CS:GO Awards 2015 vill ändå vara öppna med hur röstningen gick till. Detta var den överlägset mest ensidiga av kategorierna, då juryn enhälligt röstade på Fnatic. Ovanpå detta röstade ungefär 90 procent av läsarna, både svenska och internationella, på svensklaget.

8 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 8 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..