×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

ESL

fnatic vinner ESL ESEA Pro League

15
Efter en rejäl nagelbitare med fyra spelade kartor är fnatic mästare av ESL ESEA Pro League Season 1 och 100 000 dollar rikare.
Efter fyra dagars spelande, och fyra finalkartor, står svenska fnatic som mästare på ESL ESEA Pro League. Vinsten kneps över turneringens stora glada överraskning i nordamerikanska Cloud9, som sannerligen bjöd upp till dans i kampen om det 100 000 dollar värdefulla förstapriset.

Sverige fnatic vs. USA Cloud9 — 3-1
fnatic: pronax, flusha, JW, olofmeister, krimz
Cloud9: sgares, n0thing, shroud, Skadoodle, fREAKAZOiD

Cobblestone: 14-16 (8-7)
Cache: 16-6 (12-3)
Overpass: 16-14 (6-9)
Dust2: 19-15 (5-10)

Cloud9 överraskade direkt i finalen

Den första kartan i 100 000-dollarfinalen var Cobblestone, där fnatic började som försvarare och Cloud9 började som anfallare. Den nordamerikanska femman satte direkt prägel på matchen när de via en extremt kvick offensiv pistolrunda som resulterade i en vinst och ett 3-0-övertag. Snabbt i matchen kom dock fnatic med ett par egna rundor, och kom ikapp lagom till 5-5 lika.

När Cloud9 plockade sin sjätte runda hördes fnatic-lagets mikrofoner, där Jesper "JW" Wecksell påpekade att svenskarna behövde en 9-6-ledning i halvtid. Målet nåddes nästan, då svenskarna vände underläget till en knapp 8-7-fördel i halvtid.

När den andra halvan påbörjades var det återigen Cloud9 som vann pistolrundan och såg sig gå om sitt motstånd och sedan utöka sin ledning till 13-8. I detta skede begärde fnatic en taktisk paus, men fick den inte då servern hade fel inställningar. Rundan därpå förlorades, och inte förrän vid 8-14-underläget kunde svenskarna få sin taktikgenomgång.



shroud var en stor anledning till Cloud9:s framgångar på Cobblestone.


Genomgången blev en riktigt lyckad historia för fnatic, då de vann rundan som följde, men fick sina förhoppningar kastade i marken rundan därpå när Cloud9 gick upp i 15-9 och hade sex matchbollar. Drömmen om en comeback var dock inte fullkomligt död för svenskarna, utan de började riva sig tillbaka in i matchen — runda för runda. Inte ens en taktisk paus från Cloud9 hjälpte, och fem rundor senare hade 15-9-ledningen knappats in till 15-14. Den svenska comebacken fullbordades dock inte, utan Cloud9 lyckades knipa den 30:e rundan och således hela den första kartan.

fnatic svarade med en rejäl överkörning

Efter att ha tappat öppningskartan i finalen på ESL ESEA Pro League var det ett tydligt saltigt fnatic som ville ha revansch på Cloud9:s egna karta — Cache. Jänkarna hade under hela turneringen varit obesegrade på spelplanen, och många trodde att 1-0-övertaget skulle bli 2-0 i förmån till Cloud9.

Redan från början av Cache tryckte fnatic hårt som det anfallande laget. De vann pistolrundna och den kommande anti-eco-rundan, men efter en stor insats av Ryan "fREAKAZOiD" Abadir kunde Cloud9 få sin första pinne på brädan tidigt i mötet. Abadirs insats var dock förgäves, då fnatic svarade med ett eget vunnet pistolköp och gick upp i en 4-1-ledning. Då tog Cloud9 en taktisk paus, men den hjälpte föga då fnatic knep ytterligare fyra rundor och gick upp i 8-1.

Saker såg ut att kunna vända när Cloud9 sedan vann sin första vapenrunda på hela matchen, men även den blev tung efter att fnatic svarat med en egen vinst för att näst intill nollställa nordamerikanernas ekonomi. Förvisso hade Cloud9 en framgångsrik följande eco-runda, där man bland annat lyckades spara en AWP som sedan droppades till Tyler "Skadoodle" Latham som rundan därpå knep tre viktiga frags och säkrade sitt lags tredje runda. Det blev dock den sista rundan Cloud9 fick som försvarare, och fnatic gick in i andra halvan med en kraftig 12-3-ledning, mycket tack vare bra spel från Olof "olofmeister" Kajbjer.



olofmeister vaknade till i finalens andra karta.


För tredje gången på fyra försök vann Cloud9 en pistolrunda i serien, detta som det anfallande laget med ett kraftigt underläge. Vinsten följdes sedan av två raka anti-eco-rundvinster, men så fort fnatic fick ekonomi för vapen knep de fyra raka rundor för att kvittera till 1-1 i kartor med en 16-6-vinst.

Eco-krig, grillfest och comeback på Overpass

Med 1-1 i kartor gick finalen över till fnatics andra kartval, Overpass, där svenskarna öppnade med en vunnen pistolrunda som det anfallande laget. Mike "shroud" Gryziek hade dock svar på tal när han fick tre vackra Five-SeveN-frags på den kommande pistolköprundan för att förhindra fnatic från plant och kvitterade till 1-1. Nödköp-kriget var i full fart, och skulle vara ett par rundor till när lagen gick sida vid sida upp till 3-2, fördel fnatic.

I matchens sjätte runda såg Cloud9 ut att vinna ytterligare en nödköp-pistolrunda, detta när man hamnade i en 3vs1 mot Markus "pronax" Wallsten. Man fick död på den svenske in game-ledaren, men inte förrän han lyckats kasta en perfekt molotov på den apterade bomben. Den knapra tiden som fanns kvar tvingade de tre Cloud9-spelarna, som inte hade något defuse kit, att hoppa in i elden och hålla tummarna. Detta gick inte vägen, och Wallsten går in i Hall of Clutch som förmodligen den enda att vinna en 0vs3-situation i en 100 000-dollarfinal.



Wallstens molotov visade sig vara avgörande i mötet.


Den knappa rundvinsten såg fnatic ha ont om ekonomi, och när Cloud9 vann den följande rundan tvingades fnatic till en eco. I detta skede fick nordamerikanerna igång en rullning i spelet, och tog många rundor i rad upp till en 7-4-ledning. Därefter gick rundorna hit och dit, och i slutet av halvan låg Cloud9 i en 9-6-ledning.

När den andra halvan drog igång var det fnatic som vann ytterligare en pistolrunda, men än en gång tappade de den följande rundan efter att Cloud9 tvingat sig till att köpa vad de kunde. Någon eco-duell blev det dock inte, då C9 tog tag i spelet och utökade sin ledning till 13-7. Likt öppningskartan, Cobblestone, fann sig fnatic i ett stort underläge när de höjde sitt spel, och svenskarna plockade 5 rundor i rad innan Sean "sgares" Gares tog en taktisk paus för sitt Cloud9.

Pratstunden med sitt lag visade sig vara effektivt, då Gares ledde sitt lag till sin fjortonde rundvinst rundan därpå. Detta svarades med en egen taktisk paus från fnatics sida, ett klokt beslut av svenskarna då de fick tillbaka kommandot och vann två rundor därpå för att kvittera till 14-14 i ställning. Värt att notera är att Robin "flusha" Rönnquist storspelade för fnatic under denna comeback, som alltså låg på 7-13 från början.

Den ack så viktiga 28:e rundan, som alltså hade ställningen 14-14, såg båda lagen ha fullt artilleri. Där var det fnatic som knep rundan och tvingade Cloud9 till något av en nödköpsrunda. Denna gång blev det dock inga framgångar för nordamerikanerna, som sprang in i fnatics gap och förlorade kartan med 14-16.

Avgörandet gick till övertid

Den fjärde kartan i finalen var Dust2, som föredrogs av Cloud9 under vetoprocessen. Där fick amerikanerna börja som det anfallande laget, men förlorade pistolrundan mot en offensiv runda från fnatics sida. Vad vi dock lärt oss under hela denna matchserie är att nödköp varit framgångsrika, och detta även när Mike "shroud" Grzesiek köpte en scout och levererade fyra frags på ungefär fem sekunder, varav det sista var ett hopp-headshot utan zoom.

Grzesieks insats drog definitivt igång ett monster i Cloud9, som därefter plockade sex raka rundor innan fnatic tog en taktisk paus. Något annat man märkt under finalens gång är att dessa taktiska pauser oftast resulterat i en rundvinst för laget som tagit pausen, och detta var inget undantag när fnatic tog sin andra runda. Cloud9 vann dock rundan därpå för att nolla fnatics ekonomi, men den följande anti-eco-rundan blev en dyr sådan för Cloud9, och när fnatic sedan vann rundan därpå kallade de till en egen paus.

Återigen gick laget som tog en taktisk paus och vann en runda, vilket ledde till att Cloud9 tog sin tionde runda i matchen. Fnatics 3-10-underläge såg definitivt blekt ut, men svenskarna räddade situationen en aning genom att plocka halvans två sista rundor, och 5-10 var ställningen i halvtid.

"Jag tror inte att fem rundor är tillräckligt för fnatic, men om de vinner pistolrundan har de en chans att tävla om kartan", sade kommentatorn Anders Blume i halvtid.

Ja, kartans andra pistolrunda var en viktig sådan för den svenska femman. Man förlitade sig på en klassisk B-rush som tagen från matchmaking, och det resulterade i en förödande förlust där man inte fick ut någon av motspelarna. Även halvans andra runda gick till Cloud9, och deras ledning utökades till 12-5. Den första vapenrundan, som såg fnatic köpa fattigt, gick svenskarnas väg, och rundan därpå likaså.

Dubbla ecos från Cloud9 gav fnatic en chans att komma tillbaka in i matchen, men vid 9-12 tog Cloud9 sin trettonde runda som dessutom följdes upp med en fjortonde. Med kniven mot strupen tvingades fnatic till en näst intill full eco, och trots en bombplant gick Cloud9 upp till 15 poäng och sex matchrundor. Då vaknade fnatic till.

Underläget 9-15 reducerades till 11-15, detta trots att Ryan "fREAKAZOiD" Abadir dragit en riktigt fager klump-spray med tre frags som belöning i den andra av de två rundorna. Dessa två rundvinster tvingade nu Cloud9 till att köpa diverse pistoler, och när fnatic vann anti-econ och även den kommande vapenrundan var ställningen nu reducerad till 13-15 och en ny eco från Cloud9:s sida.

Med ett förhållandevis enkelt svep vann fnatic anti-eco-rundan, och en trettionde runda skulle avgöra den ordinarie matchen. Efter två viktiga entrys av Freddy "krimz" Johansson gick den avgörande rundan fnatics väg, och 9-15 återhämtades till 15-15 och en övertid skulle avgöra kartan, och kanske finalen. Övertiden blev dock blek jämfört med resten av hela serien, och trots nagelbitarna till föregående kartor avgjorde fnatic övertiden med fyra raka rundvinster.



En video från tillfället då fnatic vinner finalen.


Andra 100 000-dollarvinsten i år

Vinsten innebär att fnatic kniper 100 000 dollar, vilket motsvarar över 800 000 kronor, i förstapris för andra gången i år då major-titeln på ESL One Katowice kammades hem i mars. Cloud9 krossar å andra sidan sina tidigare vinster i år då 60 000 dollar ges ut i andrapris. Nedan finner ni hela listan av slutplaceringar och deras vinningar.

Prisfördelning
1.Sverige fnatic100 000 dollarcirka 833 000 kronor
2.USA Cloud960 000 dollarcirka 500 000 kronor
3-4.Polen Virtus.pro25 000 dollarcirka 208 000 kronor
3-4.USA CLG25 000 dollarcirka 208 000 kronor
5-6.Brasilien Keyd Stars12 500 dollarcirka 104 000 kronor
5-6.Frankrike EnVyUs12 500 dollarcirka 104 000 kronor
7-8.Danmark Team SoloMid7 500 dollarcirka 62 500 kronor
7-8.USA Luminosity7 500 dollarcirka 62 500 kronor

37 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 37 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..