×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Kanada

pyth: "Väldigt glad att jag tog klivet"

10
Svenske Jacob "pyth" Mourujärvi har flyttat till Kanada för att hjälpa Luminosity nå världstoppen. Nu har han fått vänja sig vid ny mark och delar med sig av sin upplevelse.
"Det är väldigt skönt att ha en stabil inkomst när man gör det man brinner för", berättar han för Fragbite.
Vi lever i en tid där den nordamerikanska Counter-Strike: Global Offensive-scenen genomgår fler shuffles än en vardagsnatt i Las Vegas, något som har lett till att en kraftig majoritet av toppskiktet tumlats runt. Folk som betraktats som superstjärnor har tvingats "gå ner sig", medan spelare som tidigare sågs som mediokra i toppskiktet fått möjligheten att glänsa.

Ett av de mer omtalade korten i leken är svenske Jacob "pyth" Mourujärvi. 21-åringen packade nämligen sina väskor och lämnade sitt hem i Trollhättan för att jaga en karriär i Nordamerika. Toronto, Kanada för att vara mer exakt. Spelaren som tidigare i år representerat Team Orbit lirar nu under Luminositys fana.

För majoriteten av scenen kom flytten som en stor överraskning, trots att den svenske talangen nyligen hade lämnat sitt satsande lag efter att de gått skilda vägar med sin organisation. Mourujärvi beskriver dock själv att det hela blev väldigt spontant, men någon metodik behövdes ändå inte då hans nya arbetsgivare bidrog med det mesta.

"Laget ville att jag skulle flytta så snabbt som möjligt så jag skulle hinna med att spela ESL ESEA Pro League och CEVO, som redan hade startat när vi pratade om att boka allting. Så det blev ju stressigt, främst för att vi nyligen hade flyttat till en ny bostad hemma i Sverige också. Flytten i sig var inte krånglig alls, det enda jag tog med mig var kläder, gear och vanliga saker som jag brukar ta med mig när jag reser till evenemang, fast denna gången får man ju packa lite extra för jag ska vara borta extra länge."
"Väldigt glad att jag tog klivet"
Detta var tre veckor sedan, och nu har Mourujärvi stadgat sig i Toronto, där han bor i Luminositys gaminghus tillsammans med några av sina nyfunna kollegor. En del lagmedlemmar saknas dock fortfarande då det bara är ägaren Steve Maida och den före detta compLexity- och iBUYPOWER-spelaren Todd "anger" Williams som delar boendet med svensken.

Mourujärvis nya hem ligger 600 mil bort, vilket är en bra bit att flytta för vilken individ som helst. Trots detta har 21-åringen undvikit att blicka tillbaka än så länge. Vikten av erfarenheten han får, och även delar med sig av, väger nämligen tillräckligt tungt för att tillfredsställa den svenske talangen.

"Jag är väldigt glad att jag tog klivet. Jag känner att jag lär mig väldigt mycket just nu när jag spelar tillsammans med mitt nya lag, men jag lär även mina nya lagkamrater ganska mycket eftersom jag har erfarenhet från europeisk och svensk CS."
"Skönt att ha en stabil inkomst"
Den nordamerikanska scenen är inte nödvändigtvis känd för att vara den bästa i världen, med tanke på att deras bästa representanter ofta har förlorat kamper om slutspelsplatser i major-sammanhang på senare tid. Scenen är inte heller överdrivet stor där borta rent procentuellt, men det hindrar inte branschen från att växa och formas på ett aningen annorlunda sätt än i Europa.

Medan lag från vår del av världskartan ofta får kämpa med att hitta en organisation som har ekonomin att betala ut löner har Nordamerika en annan inställning till sponsorskap. Två exempel på detta är danskarna i Team SoloMid och fransmännen i EnVyUs, som båda är europeiska lag som anslutit sig till nordamerikanska organisationer. Samtidigt har många duktiga spelare och lag i det europeiska skiktet svårt att synas och få ett av de få sponsorskap som finns då det finns ett så brett utbud av talang. Dessa problem gick att hitta i Mourujärvis karriär i Sverige, men har nu lättats från hans axlar i samband med flytten.

"De flesta amerikanska lagen har en bra lön, något de flesta spelarna i Sverige inte upplevt. När jag har spelat i svenska lag har jag inte spelat med ersättning, men här är det normalt att alla lag har en bra lön för att spela CS, vilket jag tycker är stort. Det är väldigt skönt att ha en stabil inkomst när man gör det man brinner för, så man kan satsa fullt ut."
Transatlant-rekryteringar en ny CS:GO-trend
Luminositys nyblivna svenskrekryt är inte ensam om att lockas av möjligheterna i Nordamerika. Förra veckan stod det klart att även pyths forna lagkamrat i form av svenske Andreas "maxaki" Andersson rekryterats av kanadensiska ACE Gaming på ett liknande sätt, detta tillsammans med coachen Robert "LillRobbaN" Jonasson. Med andra ord ser pyths flytt till Nordamerika ut att vara början på vad som kan bli en trend.



pyth (i mitten) tillsammans med SKYTTEN, Maikelele, zende och maxaki i hatersg0Nnahate.


De nämnda svenskarna är definitivt inte de första att röra sig till en ny kontinent. I tidigare Counter-Strike-versioner har vi sett europeiska spelare som Marcus "zet" Sundström, Tomi "lurppis" Kovanen och David "Xp3" Garrido rekryteras av samma anledning. Dessa flyttar har dock skett med breda mellanrum, medan den nutida metan tycks röra sig åt att standardisera transatlant-rekryteringar, likt situationen i League of Legends och till viss del även Dota 2.

"Det är väldigt kul för Andreas att han får chansen att göra det han älskar, all lycka till honom! Jag tycker det är bra att nordamerikanska lag rekryterar svenska spelare, de har oftast mer pengar än flera europeiska organisationer vilket gör att man kan satsa fullt ut på CS och leva på sin passion. Svenska spelare kan även lära NA-lagen väldigt mycket då spelare från Sverige oftast har mer "skill" än spelare från Nordamerika. Men man får inte heller glömma att det finns jävligt bra spelare med stor potential här också, de flesta är faktiskt mycket bättre än vad man tror."
Än så länge är inte Mourujärvis besök i Toronto något helt permanent. Den sista juli kommer han att återvända till Sverige, dock med inställningen att åka tillbaka kort därefter. När han får förfrågan om vad han har för ambitioner med flytten svarar han att han, så klart, vill dominera den nordamerikanska scenen och få spela mot världseliten i major-turneringar, men en del jobb återstår.

"Jag håller fortfarande på att analysera metan, men jag tror att man måste jobba mer på snacket och få bort all onödigt info i kommunikationen. Annars ser jag inga stora skillnader mot Europa, förutom att man kanske inte spelar lika många onlinematcher och tränar inte lika mycket som Europeiska lag. Vi behöver bara jobba mycket mer som ett lag och jobba på flera kartor för att utvecklas, vi har en lång bit att gå för att bli bäst men jag tror att vi kommer lyckas!"
Om Luminosity når toppen eller ej återstår att se. Vill man följa svenskens karriär i Nordamerika kan man göra det via hans Facebook-sida, Twitter och Twitch-kanal, och givetvis även här på Fragbite.

20 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 20 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..