×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Fragbite

#TBT: Den kortaste IGL-karriären genom tiderna

17
Torsdagen är kommen, och det är ingen helt vanlig torsdag. I en liten paus från firandet av Valborg kan ni istället ta del av en historia om hur Harley "dsn" Örwall hade en av tidernas kortaste in game-ledarkarriärer som toppskiktet skådat.
Fem år har passerat sedan Counter-Strike-världen såg den välkänt sjukaste pistolrundan som toppskiktet någonsin skådat. Ioann "Edward" Sukhariev styrde spakarna i klippet som skulle bli grunden till att ge honom titeln som en av tidernas bästa pistolspelare. Vi skall dock inte fokusera på själva klippet, utan vad vi anser vara en extremt charmig sidostory till händelsen, och för att göra det måste vi ta oss tillbaka till april 2010.

Det var på våren som Murat "Arbalet" Zhumashevich, den kazakstanske tobaksmiljonären som under en period i tiden pumpade in pengar i e-sporten via självprydda toppturneringar, arrangerade Arbalet Cup Best of Four. Formatet i turneringen var kort och gott att fyra lag skulle spela ett round-robin-gruppspel där varje match spelades bäst av fem kartor. Laget som i slutändan vunnit flest kartor vann turneringen och fick hälften av den 24 000 dollar stora prispotten.



Na`Vi och fnatic var två av favoritlagen på plats.


På plats var Arbalet-sponsrade Natus Vincere, laget som stuckit upp under årets första månader, och som skulle komma att dominera scenen under hela 2010. Även fnatic, som var det tidigare årets starkaste lag, var på plats tillsammans med landsmännen i SK Gaming. Det fjärde laget var Arbalets egna ihopsydda stjärnlag UNiTED, där bland andra Dauren "AdreN" Kystaubayev spelade.

Arbalet Cup Best of Four

Sverige fnaticcArn, dsn, f0rest, GeT_RiGhT, THREAT
Sverige SK Gamingwalle, allen, Gux, RobbaN, face
Ukraina Natus Vincereceh9, Edward, markeloff, starix, Zeus
Ryssland UNiTEDAdreN, hooch, ROMJkE, N1ck3L, F_1N

Ovanstående fyra lag mötte alltså varandra bäst av fem kartor, och i varje karta spelades alla 30 rundor. I LAN:ets första match spelade Na`Vi mot SK Gaming, och vann den med 3-1-1 i kartor. Med andra ord blev en match oavgjord mellan giganterna. Omgången följdes sedan av en 3-2-vinst för fnatic mot UNiTED. Även om fnatic och Na`Vi låg näst intill lika efter den första omgången sprang de sistnämnda iväg när de slog UNiTED med 5-0 i omgången därpå, medan fnatic föll med 1-1-3 mot SK Gaming. Under den sista dagen knep SK en 4-1-vinst över UNiTED, vilket gjorde att Dennis "walle" Wallenbergs femma var färdigspelade i turneringen.

Ovanstående koncisa referat innebar att Na`Vi hade en utomordentlig möjlighet att vinna hela turneringen när de klev in i turneringen sista match, som var mot fnatic, då de bara behövde vinna en enda av de fem kartorna för att säkra förstaplatsen. Det hela var dock inte över för fnatic, då de fortfarande kunde vinna turneringen genom att vinna alla fem kartor mot den ukrainska besten.

Ställningen inför Na`Vi vs. fnatic

1.Ukraina Na`Vi8-1-1
2.Sverige SK Gaming8-2-5
3.Sverige fnatic4-1-5
4.Ryssland UNiTED3-0-12

Ha ovanstående ställningar i åtanke, för nu har vi kommit fram till huvudhändelsen och således även sidostoryn som hela denna artikel bygger på. Na`Vi skulle möta fnatic, behövde endast vinna en karta, men om fnatic vann alla fem skulle de bli segrare istället för ukrainarna.

Den kortaste IGL-sessionen toppskiktet skådat

Inför matchen mellan de två giganterna huddlade fnatic om hur de skulle knäcka nöten som var Na`Vi. Svenskarna hade haft problem med motståndet under hela det första kvartalet av året, och behövde nu komma med något exceptionellt för att slå dem fem kartor i rad. Då kom den briljanta idén att byta in game-ledare.



dsn fick uppgiften att visa vägen till vinst.


Den legendariska taktikern och ledaren Patrik "cArn" Sättermon var villig att lägga sin stolthet åt sidan och testa något nytt för att hålla hoppet om en turneringsvinst vid liv. Aningen oväntat är att laget då inte gick till den färska rekryten Björn "THREAT" Pers, som ju hade en historia av in game-ledande, utan istället till veteranen Harley "dsn" Örwall. Örwall hade en lång historia i världens toppskikt, och tänktes kanske kunna komma med ett färskt spel så pass svårläst att det faktiskt kunde gå vägen.

Spelarna rullade in på servern, och Tuscan var kartan som skulle spelas. Den svenska femman fick börja som anfallare, och Örwall valde taktiken att fejka mitten för att sedan rotera mot B. Det var det första och enda misstaget han gjorde under sin kortvariga karriär som in game-ledare. Efter att man försökt sälja fejken i mitten möttes man av Ioann "Edward" Sukharievs dödliga USP, och bara tolv skott senare var både rundan och dsn:s karriär som in game-ledare över.



Edwards legendariska pistolrunda.


Rundan ovan var alltså den första rundan i den första kartan i det avgörande mötet, och var ett indirekt avgörande moment till att Na`Vi vann kartan, och således även turneringen. Som ni kanske räknat ut vid detta laget följdes pistolrundan av ett gemensamt beslut inom laget att dsn inte skulle få fortsätta som in game-ledare. Någon comeback i rollen återkom aldrig, då dsn lade ner sin karriär drygt ett och ett halvt år senare.

Fragbite kontaktade huvudpersonen för att få hela berättelsen bekräftad, och han inte hade någonting emot att kommentera den.


"Haha, det stämmer. Edward satte, med ett väldigt välriktat USP-magasin, spiken i kistan för vad som i en perfekt värld hade kunnat vara en lång och framgångsrik period bakom rodret, och det hela var över på två sekunder. Vi fick oss ett gott skratt och Edward en highlightrunda som alla CS-spelare värda sitt salt bör ha sett, så allt var inte av ondo", berättar dsn för Fragbite idag.

24 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 24 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..