×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Pita talar om GO4Balkan: "Jag borde ha haft en dialog med communityt"

-11
Under den senaste veckan restes misstankar kring NiP-coachen Faruk "pita" Pitas välgörenhetsevent GO4Balkan i fjol och om pengarna faktiskt betalats ut. Nu har Pita gett sin fulla version av händelsen till HLTV.org.
Följandes en serie utredningar kring välgörenhetsturneringen gjorda av HLTV-användaren Richard Gavrilescu var det många som kliade sig i bakhuvudet. Att ett av esport-världens mest profilerade lag skulle ha anställt en person som begått bedrägeri kändes helt ofattbart, och fram tills igår natt var det endast Gavrilescu som fortsatte bidra till sin sida av händelseförloppet, och inte den anklagade Faruk "pita" Pita.

Men, som tidigare sagt, släppte igår HLTV.org en intervju med NiP-coachen om exakt vad det är som har hänt sedan maj förra året då turneringen hölls och pengarna samlades in. Hans punkter kan sammanfattas i tre delar: Varför pengarna studsade mellan tre Paypal-konton, varför det tog så lång tid för pengarna att hamna där de skulle samt varför misstankarna dök upp från första början.

Pengarna studsade mellan tre Paypal-konton

Till att börja med säger Pita att hans första Gofundme-sida blev nedtagen på grund av att donatorer till projektet hade chansen att vinna priser för att ha donerat. Någonting som är strikt förbjudet enligt hemsidas egna regler, vilket prompt ledde till att den första donations-sidan blev nedstängd.

Efter detta startade Pita upp ännu en Gofundme-sida, denna gång med Robin "Fifflaren" Johanssons egna privata Paypal-konto länkat till donationen då Pitas egna personliga Paypal ännu var länkat med det första Gofundme-projektet. När summan 2,000 EUR blivit donerat under samma dag blev även detta konto låst då Paypal för privatpersoner endast kan ta emot en viss summa pengar var dag, som hade överskridits i detta fall.

Denna del av historien når till sist sin sammanfattning då Pita får tillåtelse att koppla samman Stockholm Esports Productions AB:s affärskonto på Paypal. Därefter säger Pita att han inte har kunnat röra pengarna då kontot ägs och sköts uteslutande av Niklas "Fiskoo" Fischier, som tidigare stod som delägare i NiP Gaming.

Därför har det tagit så lång tid

Utöver det faktum att pengarna var tvungna att gå via ett av välgörenhetsorganisationen Otvorena Mrezas konton i Nederländerna besökte Pita välgörenhetens kontor i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina. Besöken berodde på att han själv översåg vilken drabbad familj det var som var mest i nöd och som därmed skulle få ett nytt hus byggt av donationerna. Otvorena Mrezas jobb var därmed att tala med lokala aktörer för att finna de kandidaterna och sedermera även få det garanterat att de skulle vara villig att ta emot hjälpen, vilket var en långdragen process.



En bild på huset med Go4Balkan-logotypen.
Bildkälla: HLTV


Pitas egna plats i kontroversen

Mot slutet av intervjun blir Pita tillfrågad av Luís "MIRAA" Mira om hur han själv kunde ha gjort för att förhindra ryktena kring honom. Han berättar att han i efterhand inser att hans brist på öppen dialog med communityt var det han ångrade mest av allt.

"That’s also one reason why I can’t blame anyone for wanting information from me regarding this. Since September, when we did the transfer, everything has been out of reach for me, meaning the only thing I could do was just to lay back, wait and hope to get everything settled as soon as possible so I could reach out to the community. But as I’ve come to understand, building a house and getting the right family to move in and also get all the legal papers done doesn’t happen overnight."

39 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 39 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..