×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

quiethell: "För att ta sig till toppen måste en större organisation satsa på en"

1
Akademilag. Talanglag. B-lag. Kalla dem vad du vill, men de har blivit lite av en trend inom esport det senaste året. Men är det värt att bli en del av ett akademilag? Hur ska ett sådant lag användas? Är det bara ett sätt för organisationer att ha en extra femma under dess fana?
Akademilagen blev lite av en epidemi inom scenen efter att svensklagen Godsent och Fnatic plockade upp varsitt talanglag. Även om det i vissa fall lyft spelare, så som när Maikil "Golden" Selim blev upplockad av huvudlaget.

Låt oss börja med att försöka få ett grepp om hur ett akademilag ska användas. En organisation som plockar upp en talangfemma utan att ens ha ett huvudlag gör fel i mina ögon. Men samtidigt gör även till exempel Team Spirit fel som har ett akademilag som presterar på nästan samma nivå som huvudlaget. Det finns ett flertal organisationer som har akademilag vars resultat matchar dess huvudlag, men Spirit är ett av de vars lag ofta spelar i samma turneringar. Det verkar snarare vara ett bevis på att organisationen bara vill ha två lag, inom samma spel, som representerar dem utan att egentligen bry sig om att det ska vara nya talanger.

Men Spirit är kanske smarta. De är smarta. Rent ekonomiskt i alla fall. Ett extra lag drar till sig sponsorer, för företag får en extra chans att synas då deras logga hamnar på dubbelt så många tröjor. Inte nog med det så låser de in spelare de kanske annars hade mist. Hade inte Robin "ropz" Kool direkt blivit en del av Mousesports, om de till exempel ville behålla sin tidigare femma intakt, så hade organisationen kunnat låsa in honom via ett akademilag. Den estländska stjärnan är precis vad ett akademilag, enligt mig, ska innehålla. En ung spelare med en enorm talang som med tiden kan bli något stort. Men vem förtjänar egentligen att bli en akademispelare?

Ett lag som North Academy ska innehålla unga och oerfarna spelare, som kan utvecklas med hjälp av organisationen, vilket gjorde mig skeptisk till att en så pass erfaren spelare som Nicolai "glace" Jensen var med i laget. Det kan vara bra med en "storebror" som kan hjälpa laget på vägen till framgång, men samtidigt borde denna person snarare vara coach eller arbeta runt laget än att vara en aktiv spelare. Vill han satsa på en karriär som spelare, trots att han tyvärr blivit lite av bottenskrapet på senare tid, så anser jag inte att han platsar i ett akademilag.

Unga och oerfarna talanger som kan formas till framtidens proffs. Det är vad akademispelare ska vara. Men var finns dessa talanger? Det är svårt att hitta dem där perfekta spelarna som är unga och faktiskt har potential. I Sverige har vi något som ännu inte tagit över världen helt och hållet, esportlinjer på gymnasie- och högskolenivå. Där finns oerhört många talanger som under år formas av diverse lärare som mycket ofta har någon form av bakgrund inom esporten. Dessvärre är det inte ofta dessa spelare får synas, då de få som blir upplockade av organisationer blir det av ganska okända sådana. Det är bra att skolorna finns, det säger jag inte emot, men det är ingen plats för den som vill ta sig till toppen.

För att ta sig till toppen i dagens scen måste en större organisation satsa på en, annars har man svårt för att bli upptäckt. Vissa kan absolut bli upptäckta genom att spela sig upp till rätt nivå, men det är svårt och speciellt om man inte har ett lag som vill lika mycket eller presterar på samma nivå.

Hur ska en spelare göra då? Om varken akademilag eller skolor fungerar i jakten på storhet? Jag säger inte att det inte fungerar, för det kan det göra. Jag säger bara att jag tror att organisationer behöver ta sig i kragen och satsa på de unga talangerna istället för att plocka upp etablerade spelare under ett akademinamn.

Kanske en liga dedikerad för just denna typ av lag behövs i dagens scen. En sådan liga, med åldersgränser för de deltagande spelarna, hade säkerligen fått fler organisationer att satsa på unga talanger och faktiskt söka efter dem. För organisationer bryr sig främst om vad som är ekonomiskt främjande, vilket en sådan liga mycket möjligt hade varit då deras namn fått synas i ett väldigt nischat koncept. Att dessutom kunna säga till sponsorer att man har ett ungt lag som deltar i en speciell liga kanske inte heller är så dumt, det kan säkerligen få igång dem på samma sätt som det får igång företag när en organisation satsar på damer.

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..