×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Införartikel

Så tog Gambit och Immortals sig hela vägen till majorfinalen

1
Efter totalt sex stycken speldagar och 39 spelade matcher har vi idag kommit fram till själva finalen av PGL Major Krakow. I den gör Gambit Esports och Immortals upp om majortiteln. Nu tar vi oss en närmare titt på hur de båda lagen tog sig fram till finalen.
Det ena laget har bara förlorat en enda karta under hela turneringen. Det andra säkrade en slutspelsplats först i den sista Swiss-omgången. Det båda lagen har gemensamt är att det här är första gången som de spelar en majorfinal. Det finns många solskenshistorier i dagens final och vi har valt att ta oss en närmare titt på hur de båda lagens väg fram till finalen har sett ut.

Gambit — "Legends"-lag sedan Köln

Gambit vann tre raka matcher i Swiss-gruppspelet.
Gambit vann tre raka matcher i Swiss-gruppspelet.

När det kommer till Gambit Esports började lagets resa mot söndagens majorfinal egentligen så tidigt som i oktober 2016. I början av månaden bekräftade den tidigare lagmedlemmen Dmitry "hooch" Bogdanov att han tvingats lämna Gambit. In som ersättare kom i stället en, för den breda massan, okänd kazak vid namnet Abay "HObbit" Khasenov. Khasenov kom senast från det kazakiska laget Tengri, som spelat tillsammans sedan 2015 och då först under namnet PARTY. Någon riktig värvning blev det däremot inte tal om, i stället lånade Gambit in honom och gör så än idag.

Med en ny lineup kunde det tänkas att det skulle ta ett tag för Gambit att spela ihop sig, men icket. Bara några veckor efter Khasenovs entré vann Gambit Acer Predator Masters Season 3, detta efter att ha besegrat Team Kinguin i finalen på plats i tyska Krefeld. Tjugo dagar efter vinsten i i Krefeld lyfte laget en ny pokal. Denna gång handlade det om DreamHack Open-pokalen under 2016 års vinterevenemang i Jönköping. Vid det här laget hade Khasenov verkligen presenterat sig för omvärlden.

Behåller "Legends"-platsen

Knappt två månader senare hade det blivit dags för en ny majorturnering, Eleague Major i Atlanta, USA. Gambit hade en garanterad plats i turnering sedan den föregående femman säkrade en överraskande "Legends"-plats under ESL One Cologne 2016, då de slutade på en delad femte- till åttondeplats. Även i Atlanta gick det bra för laget som tog sig till slutspel efter att endast ha förlorat en match under Swiss-gruppspelet. Därmed vad "Legends"-platsen fortfarande i behåll.

Snabbspola fram till årets majorturnering och vi kan snabbt konstatera att Gambit har överträffat de flesta förväntningarna. För laget har verkligen ångat fram, genom både Swiss-gruppspel och slutspel.

Först att säkra en slutspelsbiljett

Gambit Esports ställdes mot Mousesports i den match som sparkade igång hela majorturneringen. Det blev seger direkt, en seger som de sedan följde upp med att fullkomligt köra över G2 Esports under dag två. Slutspelbiljetten säkrade Gambit, som första lag, efter att de besegrat hemmalaget Virtus.pro. Gambits kazakiska trio låg i statistiktoppen under två av dessa tre matcher. Alla tre gånger var veteranen Dauren "AdreN" Kystaubayev bäst i laget.



Slår ut Fnatic

Väl framme i slutspelet stod det klart att Gambit Esports skulle ställas mot våra svenska representanter, Fnatic. Svenskarnas väg fram till kvartsfinalerna var en aningen lång, och krånglig, då de efter en inledande vinst mot Flipsid3 Tactics förlorade två raka matcher mot Virtus.pro och Astralis. Fnatic säkrade trots detta en slutspelsbiljett under den sista dagen efter att ha slagit ut både Natus Vincere och G2 Esports.

Kvartsfinalen mellan Gambit och Fnatic blev en riktigt spännande historia. Den första kartan avgjordes först i den sista ordinarie rundan och under den andra föll avgörandet först i runda 28. Tyvärr, för svensk del, slutade båda kartorna med vinst för Gambit som därmed hade slagit ut turneringens enda svenska spelare. Därefter väntade en riktigt tuff semifinal mot de regerande majormästarna, Astralis. Gambit öppnade starkt då de vann Overpass med 16-10, men Astralis svarade sedan med besked då de vann Inferno med 16-8. Det hela kom sedan att avgöras på Train, var Gambit åter visade sig vara det starkare laget. Därmed var lagets första majorfinal ett faktum.


Gambit Esports har visserligen en hel del majorrutin, men det här är ändå första gången som laget tar sig längre än till kvartsfinal. Nu har de chansen att säkra den första östeuropeiska majortiteln i CS:GO-historien.

Direkt till final i Immortals första majorturnering

Immortals nyförvärv, Vito
Immortals nyförvärv, Vito "kNg" Giuseppe, har fått en drömstart på tiden i laget.

Första gången som Immortals, då under namnet Tempo Storm, lyckades ta sig till huvudkvalet för en majorturnering var inför MLG Columbus under det första kvartalet av 2016. Den gången blev det inget plats i majorturneringen. Det blev det inte heller då Immortals deltog i kvalet till ESL One Cologne 2016, och inte heller då de i december kvalade in till Eleague Major. Den senaste gången var det dock riktigt nära, detta då de förlorade den avgörande matchen mot G2 Esports först efter förlängning.

Dagens Immortals-femma har egentligen en rätt färsk historia. Visst, en trio av spelarna har hållit ihop under en mycket lång tid. Lucas "steel" Lopes anslöt sedan i början av november 2016 för att fylla luckan efter Wilton "zews" Prado, som hade gjort en tillfällig comeback som spelare. Vad gäller den femte spelaren har det funnits en del problem, allt sedan Immortals och SK Gaming ingick någon typ av bytesavtal.

Värvningsfynd efter problem

Det var i början av feburari i år som organisationerna tillkännagav att Immortals-spelaren João "felps" Vasconcellos skulle ansluta till SK Gaming. I utbyte fick Immortals den sedan tidigare bänkade SK-spelaren Lincoln "fnx" Lau, som inte hade spelat den då nyligen avslutade majorturneringen tillsammans med sitt lag. Lösningen med Lau fungerade av någon anledningen inte som Immortals hade önskat och i mitten av maj meddelade organisationen att Lau skulle bänkas, samt att de accepterade bud på rättigheterna till den 27-årige spelaren.

Nio dagar senare, den 24 maj, kom Immortals med ett nytt pressmeddelande. Den här gången meddelade organisationen att hade tagit in den okände brasilianske 22-åringen Vito "kNg" Giuseppe på ett tryout-kontrakt. Brasiliansk-italienaren Giuseppe hade under de senaste tre månaderna representerat Red Reserve, var han spelade tillsammans med ett brasilianskt lag vilket som bäst kan beskrivas tillhöra tier tre.

Kort efter att Giuseppe anslutit till laget var det dags för kvalturneringen inför PGL Major Krakow, och den här gången blev det äntligen succé. Immortals förlorade öppningsmatchen mot G2 Esports men slog sedan Dignitas under den andra dagen. Den tredje speldagen slutade med en ny förlust, den här gången mot BIG. Det var alltså kniven mot strupen redan från start under den avgörande kvaldagen, men nu gick det vägen. Först slog de ut svenska Godsent efter en jämn match som slutade 16-14 till det brasilianska laget. Majorbiljetten säkrades sedan efter att Immortals vunnit över Hellraisers med 16-13 i den avslutande omgången.

Förlust i öppningsmatchen

Det blev knappast någon drömstart på PGL Major Krakow för Immortals. Laget ställdes mot de regerande majormästarna Astralis och förlorade efter en jämn match som avgjordes först efter förlängning. Immortals återhämtade sig snabb och under dag två besegrades Vega Squadron med klara 16-6.

Den tredje dagen slutade med en 16-11-vinst över Natus Vincere, vilket ledde fram till ett brasilianskt derby i den näst sista omgången. Väl där blev det lag som ofta kallas för Immortals storebror, SK Gaming, allt för svåra. SK vann matchen med 16-9, vilket tvingade Immortals att spela Swiss-gruppspelets sista omgång. Det verkade dock inte göra dem något alls, för väl där besegrade de Flipsid3 Tactics med solklara 16-6. Slutspelsplatsen var i hamn och lagets första majorturnering hade redan blivit en succé.



Tystade hemmapubliken

I fredagens kvartsfinaler ställdes Immortals mot det tyska överraskningslaget BIG, som likt Gambit Esports tog sig till slutspel efter tre raka vinster. BIG var dessutom av två lag som Immortals förlorade mot i kvalet inför den polska majorturneringen. Det förlusten betydde dock ingenting då kvartsfinalen väl var igång, även om BIG lyckades plocka upp matchens första karta efter förlängning. Immortals svarade sedan med att vinna karta nummer två med hela 16-7. I den tredje, avgörande kartan blev det åter riktigt jämnt mellan lagen och avgörande föll först i runda 30 då Immortals säkrade avancemang.

En dag senare var det dags för Immortals att spela semifinal. På andra sidan den stiliga scenen i Tauron Arena väntade hemmalaget Virtus.pro, som hade ett enormt publikstöd under lagets kvartsfinal mot North. Hemmapubliken till trots hade Virtus.pro inget att sätta upp mot Immortals som säkrade en historisk majorbiljett efter två raka kartor, 16-5 och 16-11.


Immortals har inte bara lyckats med att ta sig till en majorturnering för första gången. Väl där har de direkt sett till att säkra en "Legends"-plats och som grädde på moset står de nu redo att ta sig an Gambit i lagets första majorfinal.

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..