×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Xerm: Det är dags att akademilagen får en egen liga

1
Det kan kanske vara lätt att förstå turneringsarrangören ESL:s beslut att neka akademilag från att delta i turneringar där organisationen de representerar redan har med sitt huvudlag. Däremot kan det få långtgående konsekvenser. Därför är det dags att akademilagen får sin egen ligastruktur.
Fnatics representationslag har blivit inbjudna till sommarens upplaga av ESL One Cologne. I och med att det handlar om en stor turnering är det naturligt att även Fnatic Academy är intresserade av att delta, förutsatt att de lyckas ta sig genom kvalprocessen. Precis så verkar de själva ha resonerat då de anmälde sig för den första öppna kvalturneringen.

ESL, världens största turneringsarrangör inom esport, hade dock helt andra tankar om saken. De har beslutat att akademilag inte tillåts att delta i samma turneringar som deras respektive organisationerns representationslag redan är med i. Beslutet må kanske inte komma som någon överaskning. ESL-kontrollerade World Esports Association (WESA) meddelade ju redan i mars att deras medlemmar inte får äga flera lag samtidigt. Jag sa då, i ett avsnitt av Vent, att beslutet kom alldeles för tidigt. Vi behöver en mer strukturerad ligastruktur innan vi ger oss efter dessa investerare, som visar en stor passion för sporten. Det steg som ESL nu har tagit gör det än mer uppenbart att den efterlysta strukturen verkligen behövs.

Vi har sett en stadig ökning av antalet akademilag. På bilden: North Academy.
Vi har sett en stadig ökning av antalet akademilag. På bilden: North Academy.

Inom den traditionella sportvärlden är systemet med akademilag väletablerat. Där är det något som garanterar en god återväxt inom den egna organisationen. Det är exempelvis så som stora delar av idrottssverige är uppbyggt. Lagen inom de stora rikstäckande ligorna (Allsvenskan, SHL, SSL och så vidare) har akademilag. Eller rättare sagt ungdomslag. Dessa ungdomslag tävlar inte i samma ligor som sina seniora motsvarigheter. I stället återfinns de inom en egen ligastruktur, var de tävlar mot andra ungdomslag från Sverige. Det är precis den typ av system som jag tror att CS:GO-scenen skulle behöva nu.

"Vänta lite", kanske du tänker, "vi har ju även systemet med farmarlag som amerikanska ligor likt NHL använder sig av". Ja, det stämmer. Det är ett annat alternativ. Detta system är dock tätt förknippat med stängda ligor, var lag i de högst rankade ligorna har samarbetspartners i de lägre ligorna. Lagen i de högst rankade ligorna kan sedan flytta spelare fram och tillbaka mellan den egna organisationen och deras samarbetspartners, och på så sätt upprätthålla farmsystemet. Visst, det här systemet kan också tänkas passa CS:GO-scenen. Det förutsätter dock att de stora organisationerna hittar samarbetsorganisationer som i sin tur finner sig i att spela rollen som farmarlag. Det är anledningen till varför jag föredrar den andra lösningen, med akademi- eller ungdomslag.

Om nu dessa lag ska kunna producera nya talanger för den egna organisationens representationslag krävs det att de får spela i välorganiserad och professionell liga. Ett sätt att säkerställa detta på är att låta dem skapa en egen liga. Låt oss kalla dem för "Akademiligan".

Oavsett vilken form ligan tar är det helt klart att dess organisatör måste ta den på allvar. De måste få den att bli "the go to place" för de som vill följa morgondagens stjärnor på deras väg till storhet. Den behöver sponsorer och strömmade matcher. Dessutom behövs ett ekonomiskt incitament som säkerställer att lagen i ligan deltar fullt ut och spelar matcher på utsatt tid, så att tittarna enkelt kan både följa och förstå ligan.

ESL och ESEA är toppkandidater till att driva en akademiliga.
ESL and ESEA are both top candidates for creating a new academy league.

Det finns många turneringsarrangörer där ute som skulle kunna skapa denna nya liga. Trots det tror jag att det skulle vara bäst om ESL stod som arrangör av akademiligan. Det skulle nämligen vara ett säkert sätt för CS:GO-scenen att röra sig mot en mer organisaerad ligastruktur. De två huvudligorna skulle då bli ESL Pro League och Akademiligan. Detta skulle dessutom ge ESL en bättre möjlighet att tydligt dra upp riktlinjerna för ligorna, samtidigt som lagen - genom WESA - skulle få säga sitt.

Hur som helst, en sak är väldigt uppenbar för mig. Vi behöver verkligen ge dessa akademilag en bra miljö, speciellt med tanke på att de nu är utestängda från turneringar där representationslagen i deras egna organisation deltar. Detta är viktigt om vi vill att CS:GO-scenen ska bli mer begriplig, professionell och om vi vill säkerställa att vi har en struktur som fungerar i det långa loppet.

6 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 6 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..