×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Xerm: Läge för Virtus.pro att befästa sin roll som etta i världen

2
I morgon drar slutspelet i miljonturneringen Epicenter 2016 igång i den ryska huvudstaden Moskva. Med det går vi även in på upploppet av denna högintressanta, om än delvis kritiserade, turnering och jag tror polackerna kan ta hem det.
Jag vill dock börja i en annan ände.... Epicenter har svept in över CS:GO-scenen som en frisk fläkt. Alla rapporter jag hör från den ryska huvudstaden, tillika den folkrikaste staden i Europa, är övervägande positiva. Bemötandet, servicen, boendet och produktionen har varit toppen. Det är riktigt roligt att höra sådant, inte minst med tanke på att detta är den första CS:GO-turneringen under Epicenters fana.

Smolk i bägaren

Allt är dock inte frid och fröjd. Redan innan turneringen drog igång var det flera som ifrågasatte lämpligheten i att ägarna bakom evenemanget även står bakom ett flertal nyhetsorganisationer i öst samt de båda storlagen Natus Vincere och Virtus.pro, som båda är klara för semifinalerna i veckans turnering.

Tycker jag att det här handlar om så pass allvarliga intressekonflikter att Epicenter tappar sin trovärdighet? Nej. I alla fall inte så länge de är transparenta. Att storbolag världen över hamnar i situationer där de har pengar investerade i flera parter, då det kommer till sportsliga sammanhang, är knappast någon ovanlighet. Än så länge finns det inte heller något som tyder på att Na`Vi och Virtus.pro skulle ha fått någon gräddfil. Ändå finns det ett par orosmoln. Ett som jag själv har lyft tidigare, även om jag kanske var mer informativ än kritisk vid det tillfället, och ett som uppkommit under turneringens gång.



Alisjer Usmanov
Det finns en riktigt jäkla stor investerare inom östeuropeisk esport och han heter Alisjer Usmanov. För nästan exakt er år sedan publicerade jag en artikel om den ryske oligarken, född i Uzbekistan, och hans investering på hisnande 800 000 000 kronor(!) i koncernen bakom Virtus.pro. Det handlar sannerligen om en kontroversiell investerare med ett något suspekt förflutet. Hur han sedan sköter sitt miljardimperium idag låter jag vara osagt. Det är ändå en sak att hålla i minnet. Just den här biten har dock de allra flesta glömt bort. Om det sedan är ett aktivt val, för att inte gräva ner sig allt för djupt i pengarnas bakgrund och politiken runt dem, eller om det handlar om ett bristande intresse låter jag vara osagt. Det handlar trots allt, onekligen, om pengar som verkligen kommer esporten till gagn.

Gruppspelet
Den mer brinnande punkten handlar om utgången av grupp A och de regler som avgjorde gruppspelets utgång. En av de mer högljudda kritikerna, som med all rätt får rätt mycket uppmärksamhet i och med hans stora kunskaper, är utan tvekan Duncan "Thorin" Shields. I en video publicerad på Youtube under hans populära videformat "Thorin's Thoughts" (som egentligen kan ses lite som krönikor i videoformat) klankar han ner ordentligt på hur gruppen avgjordes. Alla lag vann lika många kartor och i slutändan fick svenska Ninjas in Pyjamas lämna Epicenter på grund av för dålig rundskillnad. Ett beslut Shields inte alls är nöjd med.

Det handlar inte så mycket om beslutet i sig, utan just hur det bestämdes. Det står ganska klart, efter att ha följt Shields åsiktsyttringar under evenemanget, att han inte alls gillar det klassiska gruppspelsformatet som på engelska kallas för "Round Robin". Det oavsett hur turneringsarrangörerna väljer att skilja på lag som har lika många poäng. Det är just här som jag verkligen inte håller med.

"Round Robin" är ett trevligt undantag
Under den senaste tiden har det så kallade GSL-formatet, där varje grupp består av ett dubbelt slutspelsträd i miniatyr, tagit över nästan helt. Vi har sett ett fåtal turneringar, så som Epicenter nu i veckan, satsa på "Round Robin" samtidigt som vi har sett "Swiss"-formatet användas ett par gånger.




Först och främst så gillar jag variation. Jag blev personligen glad då jag såg att Epicenter hade valt att använda sig av ett klassiskt upplägg vad gäller gruppspelet. Det handlade alltså om ett gruppspel där alla lag möter varandra två gånger, även om dessa två möten sedan avgjordes direkt efter varandra. Ett rätt klokt beslut om man ser till den tid som sparas in på förberedelser och så vidare. Att resultatet sedan blev så jämnt som det blev i grupp A är nog inte något som någon hade räknat med, åtminstone inte innan turneringen hade dragit igång. Jag vet att jag personligen skämtade om saken redan efter den första gruppspelsdagen. Nu blev det som det blev och oturligt nog för oss svenskar i allmänhet samt Ninjas in Pyjamas i synnerhet åkte de, som ett av två svenska lag i turneringen, ut. Anledningen? Jo just rundskillnad.

Visst, det kan tyckas att det blir konstigt att snacka om rundskillnad då matcherna har pågått olika länge och spelas på olika kartor. Fast samtidigt, vilka matcher i övriga sporter spelas inte på rätt olika villkor? Olika lag har olika spelare tillgängliga, väderlekar kan variera mellan olika matcher i en och samma turnering och så vidare. Så är det bara. Så länge samtliga deltagande lag har fått rätt, och samma, information inför turneringen ser jag inga fel med formatet egentligen. Jag tycker snarare att det har bidragit med lite extra spänning. Kanske skulle man börja experimentera med att spela klart samtliga 30 rundor även om ett lag redan har avgjort, vilket gjordes under några turneringen förr i tiden då det var Counter-Strike 1.6 som spelades. Jag vet inte.... men det skulle i alla fall vara ett nytt grepp.



Nu valde Epicenter ändå att, på ett något underhållande sätt, gå ut och offentligt på Twitter för att säga att de tagit del av kritiken. De uppger dessutom att de aldrig mer ska arbeta med "honom" (BO2-formatet) igen. Fine, det köper jag ändå. Däremot hoppas jag att de vågar stå på sig och fortsätta utmana övriga arrangörer genom att gå sin egen väg.

Men nu är det dags för slutspel...

Det ger knappast något att fortsätta diskussionen om formatet för gruppspelet i en evighet. I slutändan är dialogen mellan lagen och arrangörerna det viktigaste och jag är säker på att de kommer att komma fram till något konstruktivt i slutändan. Nu fokuserar vi i stället på det kommande slutspelet.

Som jag redan avslöjat i rubriken för denna krönika håller jag Virtus.pro som favoriter till att ta hem titeln i Moskva. Tankegångarna bakom detta lyder som följer:

För mig är det rätt ointressant vilka som vinner morgondagens möte mellan G2 Esports och SK Gaming. Jag tror nämligen inte att något utav lagen tar hem en BO3 mot Virtus.pro i dagsläget. Det betyder att det polska laget går till final. Väl där kan de ställas mot svenska Fnatic, danska Dignitas eller redan semifinalklara Natus Vincere. Jag hoppas, och tror ändå innerst inne, att Fnatic kan ta den där andra finalplatsen. Jag gillar de tendenser de har visat och har spelarna en riktigt bra dag kan de ta sig dit. Väl där tror jag däremot att det tar stopp.

Virtus.pro har helt enkelt så grymt mycket rutin, en enorm talangreserv och de verkar må riktigt gott där i Moskva, så jag kan inte lägga min röst på något annat lag än just dem. De förlorade två kartor under gruppspelet. Den ena var i ett tätt möte med Fnatic på Mirage som slutade 16-13 till svenskarna. Den andra förlusten kom i en ännu jämnare match mot HellRaisers, som överraskade många under turneringen, på Cobblestone. Den matchen slutade 16-14 till HellRaisers.

Polackernas största hot? Dem själva!
Ärligt talat tror jag att det största hotet mot Virtus.pro är just dem själva. Åker de inte hem med titeln, och de 250 000 dollar som väntar vinnarna, är det mest troligt på grund av en något klassisk polsk genomklappning. För är det något lag som verkligen kan växla en imponerande hög högstanivå med en lägstanivå som åtminstone får mig att vilja dra skämskudden över ansiktet så är det just Virtus.pro.

I övrigt tycker jag att Epicenter har varit ett väldigt underhållande evenemang så här långt. Dessa två spelfria dagar som varit hade garanterat gett mig abstinens om det inte varit för att jag haft en hel del annat att pyssla med. Nu ser jag fram emot ett spännande avgörande!

13 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 13 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..