×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Intervju

Svenska landslagskaptenen: "Viktigaste är att välja spelare som verkligen vill spela"

3
Bakom profiler och prispengar står en okänd 24-åring som ansvarig för det svenska landslaget i Counter-Strike: Global Offensive. Fragbite har nått ut till Viktor "Zitron" Kandre för att höra om hans roll och ambitioner i landslaget.
Viktor Kandre, som går under smeknamnet "Zitron", är 24 år gammal och spelade på en semielit-nivå i Sverige under Counter-Strike 1.6. År 2010 tog han dock en paus från all gaming och esport. Istället jobbade, han samtidigt som han reste runt och såg världen. Det var dock knappast slutet på Counter-Strike-karriären.

Idag är han lagkapten för det svenska landslaget i Counter-Strike: Global Offensive, och har på ett eller annat sätt varit ansvarig för det sedan 2014, då han var coach för landslaget under EM. Det blev en bronsmedalj för Sverige på plats, och upplevelsen var lockande.

"På det evenemanget kom min passion för spelet tillbaka, jag hittade en ny roll som jag trivs extremt bra i. Jag kommer ju från en bakgrund som lämpar sig väldigt bra för coaching, med elitidrottare, coacher, beteendevetare och psykologer i familjen", berättar Kandre för Fragbite.

Man kan dock undra sig hur en CS 1.6-spelare som inte riktigt nådde toppen blev coach för det svenska landslaget efter tre års inaktivitet. Svaret är egentligen väldigt enkelt, i alla fall om man vet att Zitron är barndomsvän med Fnatic-legendaren tillika trefaldiga major-mästaren Markus "pronax" Wallsten.

"Jag har nog fungerat som ett bollplank för Markus i ganska många år. Vi kommer väldigt bra överens om hur man ska spela CS och vilken mentalitet som krävs för att vara proffs i spelet. Därför gav han mig chansen, istället för någon större profil i branschen."

Zitron står listad som "manager" för Sverige inför den 100 000 dollar värdefulla landslagsturneringen The World Championship 2016, som enkelt kan försvenskas till VM 2016. Ordet manager är dock aningen diffust, men i kombination med coach-rollen handlar det kort och gott om att sköta allting utanför spelet. Bland annat att skapa en lagkänsla och se till så att laget drar åt samma håll.

Fjolårets landslag, med Zitron till vänster, på VM-finalerna. Bildkälla: Zitron


Det är även Zitrons uppgift att välja ut vilka spelare som skall representera nationen, vilket utåt kan ses som det absolut viktigaste. Det tycks dock ha varit svårt att få med det absoluta toppskiktet, då man sett många starka namn utebli från landslagsspel på senare år. Under vår pratstund berättar han dock att han alltid kontaktar toppspelarna varje år, men att det inte alltid är rätt i tiden.

"Första året, teståret, var det för litet helt enkelt. Förra året låg LAN-finalerna bara två veckor innan en majorturnering, så nästan hela Fnatic och NiP var upptagna med diverse aktiviteter. Självklart har jag en ranking över hur jag väljer spelare, vilka jag frågar först, men det absolut viktigaste är att man väljer spelare som verkligen vill spela. Folk som är där för att göra sitt bästa, och inte bara leka runt."

Rekryteringsprocessen går till som så att kaptenen väljer ut strax under 20 spelare som alla får sin chans i landslaget, men under kvalets gång bantas truppen ner till en femma när det är dags för finalturneringen, som Sverige fortfarande inte har missat en pallplats i.




Sverige har alltid varit en av de starkaste nationerna i Counter-Strike, om inte den absolut starkaste. Ändå är många åskådare och anhängare skeptiska kring idén med landslag. Man menar att "mixar" med spelare inte håller samma kvalitet som när de spelar med topplag, men Zitron ser det ur en annan vinkel.

"Jag tror att det kan locka en väldigt stor publik som inte kollar på e-sport i vanliga fall, folk som kanske får upp ögonen för något nytt. Många svenskar följer alla våra landslag, oavsett vilken sport det handlar om. Om VM i CS:GO skulle sändas på SVT under rätt tid, och vi går till final, tror jag att det kan locka tittarsiffror vi aldrig sett förut. Sen tycker jag att det är ett intressant format som bäddar för intressanta matcher med spelare som vanligtvis inte spelar tillsammans. Det är en bra plattform för att ge talanger chansen att visa upp sig för den breda massan, tillsammans med andra bra spelare, vilket de inte får i vanliga fall."

Ett exempel på talanger som fått chansen att visa upp sig i landskamper är Mathias "pauf" Köhler och Jacob "pyth" Mourujärvi. Den förstnämnda var näst intill okänd inför finalturneringen, och gjorde ett så pass starkt intryck att han sedan dess har blivit en av kommentatorn Anders Blumes stora favoriter. Sedan dess har Mourujärvi och Köhler slagit sig in i toppskiktet i NiP Gaming respektive Godsent, två lag som slogs om en finalplats inför en fullsatt Malmö Arena för bara några veckor sedan.

pauf, som här intervjuas under slutspelet på DH Masters Malmö, fick internationell bekräftelse via landslaget.


Sverige saknar fortfarande en landslagstitel i CS:GO, någonting det svenska folket ändå har rätt att förvänta sig av landslaget. Dubbla bronsmedaljer är ingenting Zitron och hans rekryter nöjer sig med, utan man siktar på något starkare än så.

"Jag älskar idén med landslag, och har väl alltid gjort det. En av mina drömmar från barndomen är att komma hem med ett VM-guld."

The World Championship 2016, alltså VM 2016, drar igång nu i juni och kommer att ha en onlinebaserad del fram till augusti. Finalturneringen, dit Sverige förväntas kvala och dessutom vara en av favoritnationerna, arrangeras den 12-16 oktober. Vilka spelare som kommer att representera Sverige återstår att se.

18 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 18 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..