×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

NiP – i pokalens skugga

7
På söndag är det precis ett år sedan svenska Ninjas in Pyjamas vann en internationell turnering senast. 2015 var ett stormigt år för det tidigare så framgångsrika laget, något som inte sällan gav upphov till krav från fansen ofta inriktade på ändringar i laguppställningen. Det här är berättelsen om NiPs 2015, ett år i pokalens skugga.
I mitten av augusti 2014 kröntes de svenska suveränerna i Ninjas in Pyjamas till majorvinnare för första gången, då laget vann ESL One Cologne. Här någonstans tar förändringen sin början. Resultaten blir allt sämre och efter lagets totala flopp under ESWC 2014 valde Robin “Fifflaren” Johansson att lämna NiP. Det blev han alltså den första att göra sedan dess att Ninjas in Pyjamas väcktes ur sin dvala för att få ett nytt lag, inom det nästan lika nya Counter-Strike: Global Offensive.



Då, i november 2014, föll valet på Mikail “Maikelele” Bill som lagets femte spelare. Och visst verkade det som att de hade hittat rätt, då resultkurvan åter vände uppåt. De fyra gamla ninjorna lyckades, tillsammans med sin nya ninjakollega, med att nå ännu en majorfinal. Den gången blev det dock förlust mot franska LDLC och sedan kom vi snabbt in på 2015. Det år som egentligen ska stå i fokus nu. Det blev en del fina insatser, bland annat den som resulterade i lagets senaste internationella titel; Assembly Winter 2015.



Nu snabbspolar vi lite. För när vi åter närmare oss den 31 januari har Bill sedan länge fått söka lyckan på annat håll. Det har även avverkats en finländare innan vi nu, 2016, välkomnar Jacob “pyth” Mourujärvi till skaran av ninjor. Det är däremot inte den enda förändringen vi har fått se till årets upplaga av NiP, de har även hittat sig en ny coach. Björn “threat” Pers ansluter till laget och tar med sig en hel massa erfarenhet. När det kommer till CS:GO har Pers själv spelat en del, bland annat under Team Acer, men han har även gjort en del jobb som expertkommentator. Det råder dock inga tvivel om att han har hållit sig ajour under CS:GO-eran och när han nu tar över rollen som “in game”-ledare från Richard “Xizt” Landström finns alla chanser för laget att förnyas och utvecklas.

För det är nog få som skulle säga annat än att NiP har varit i stort behov av förändringar. Många hade nog dessutom hoppats att vi skulle få se minst två nya ninjor spelandes för den anrika organisationen under 2016. Så blev det dock inte, därför få vi helt enkelt hålla fokus på NiP så som det ser ut nu. Det vi ser är ett lag där samtliga fem spelare kan koncentrera sig på själva utförandet, ingen av dem behöver sitta och hela tiden ha taktiker i huvudet för olika scenarion. Det får Pers ta hand om framöver. Vi ser även ett lag där Patrik “f0rest” Lindberg är den som huvudsakligen hanterar den stora bössan, AWP:n. Ett vapen han imponerat med många gånger. Det kan kanske tyckas att ytterst lite har förändrats egentligen. Bara en ny spelare och sedan en ny coach på det. Samtidigt är det kanske det enda som behövs för att vi åter ska få beskåda ett NiP som vinner titlar. Just ja, det här med titlar ja. Vi tar och backar bandet igen.

• • •



Assembly Winter 2015. Vi har redan konstaterat att det var den senaste turneringen med internationella inslag som Ninjas in Pyjamas har vunnit. För ett år sedan. Men hur har då 2015 sett ut för laget? Vi kan väl börja med fjolårets första majorturnering, ESL One Katowice. Fast först måste vi så klart nämna hur tidigare nämnda Mikail “Maikelele” Bill fick lämna laget, ett beslut som Bill har varit väldigt tydlig med att det inte var hans eget.



Vid tiden för Katowice-turneringen var NiP plötsligt en nationalitet rikare. In på platsen som lagets femte ninja kom nämligen den meriterade finländaren Aleksi “allu” Jalli och med det hoppades nog NiP-fansen på nya framgångar. Inledningsvis såg det även riktigt bra ut för laget, efter att ha vunnit sin grupp slog de först ut dåvarande Team SoloMid och sedan EnVyUs på väg mot finalen. Där väntade dock fjolårets giganter och sedermera trefaldiga majormästare, Fnatic. Vi bjöds på en fantastisk final. En jämn final. Visst, ingen karta gick till förlängning men efter 16-14 till Fnatic på Dust2 svarade NiP med att vinna Cache med 16-10. På den tredje, avgörande kartan krävdes det 29 rundor innan avgörandet föll och Fnatic fick revansch efter finalförlusten mot justs NiP under majorturneringen i Cologne året före.

Andraplatsen i Polen kom sedan att följas av ytterligare ett par silvermedaljer, det under Gfinity Spring Masters 1 samt StarLadder StarSeries XII. Mot slutet av april tog NiP ytterligare ett kliv ner på prispallen när de kom på en tredjeplats i kickoff-säsongen av PGL CS:GO Championship Series. Men bara en dryg vecka senare kunde de åter hänga silvermedaljer runt halsen då laget säkrade en fin andraplats under Faceit League Stage 1-finalerna i hjärtat av det brittiska imperiet, London.

• • •



NiP fortsatte sedan att svaja, men trenden pekade mestadels nedåt. Det var nog ändå en liten tröst att laget gick och vann Esport-SM efter att ha slagits ut ur DreamHack Summers huvudturnering av antagonisterna i Fnatic.


Foto: Helena Kristiansson / ESL


Årets andra majorturnering, som även den arrangerades i ESL-regi, gick av stapeln under den andra delen av augusti. Den här gången delade Ninjas in Pyjamas grupp med danska Team SoloMid, som enligt många sågs som det största hotet mot de regerande majormästarna Fnatic vid det laget. Det var även danskarna som kom att vinna gruppen, före NiP. Detta resulterade i en sämre lottning inför slutspelet och ett riktigt taggat Virtus.pro fullkomligt körde över det svensk-finska laget under matchens andra karta, vilket också blev den sista. NiP hade missat semifinalplatsen. En sportslig besvikelse men laget behöll ändå sin plats bland Legends-lagen, vilket säkrade goda inkomster från Valve och dess stickersförsäljning samt en plats i årets sista majorturnering.

Både under ESL ESEA Pro League Invitational i Dubai samt Gfinity-turneringen Champion of Champions slutade laget på en delad tredje- till fjärdeplats. En trend som sedan höll i sig över fjolårets sista majorturnering.



I rumänska Cluj-Napoca delade NiP grupp med bland andra Virtus.pro, och det var polackerna som tog hem gruppsegern. NiP kom därför att ställas mot danska Team SoloMid ännu en gång, eftersom danskarna vann sin grupp. Ninjorna lyckades kämpa ner TSM, det samtidigt som formstarka EnVyUs slog ut 2015 års giganter, Fnatic. Glädjen över att gå längre än sina landsmän blev dock kortvarig för NiP som blev fullkomligt utklassade av Na`Vi i turneringens andra semifinal.

När Luminosity sedan stod för en monsterinsats under Faceit Stage 3-finalerna vid DreamHack Winter och slog ut NiP redan i gruppspelet återstod endast vad som kom att bli den sista turneringen med den dåvarande femte ninjan, Fragbite Masters.



Fragbite Masters Season 5-finalerna blev ett klassiskt slag, ni vet ett sådant som vi ofta får läsa om i historieböckerna. Ett mellan Sverige och Danmark, på den tiden som Finland dessutom var en del av Sverige. För NiP började turneringen med en batalj mot det dansk-svenska SK Gaming, och NiP krossade allt motstånd. När de därefter ställdes mot sina landsmän i Fnatic bjöds vi återigen på en klassisk match lagen emellan, den här gången med ninjorna som segrare. Fnatic kom dock tillbaka för ännu en rond efter att de gått bakvägen till turneringens final. En final som bjöd på ytterligare en underhållande match mellan dessa två klassiska lag. En final där Fnatic tog revansch på NiP och därmed satte spiken i kistan för 2015 års upplaga av Ninjas in Pyjamas.

Läs mer om NiP: Krönika: Kan NiP 3.0 verkligen lyckas?

Läs mer om Fnatic: Krönika: 2015 – ett gyllene år för svenska Fnatic

Läs mer om 2015: Krönika: Detta var CS:GO-året 2015


Artikelbild: Kelly Klein/ESL

19 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 19 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..