×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Det guldskimrande svenska landslaget

7
Vi tittar tillbaka i tiden och belyser en guldskimrande historia för svenska landslag i Counter-Strike.
I helgen ska det avgöras vilket land som tar hem den första VM-titeln i CS:GO. Sverige är klara för slutspel men den svenska truppen har fått utstå kritik, bland annat för avsaknaden av de där riktiga superstjärnorna. Det svenska landslaget har dock mycket att leva upp till då Sverige har en imponerande statistik i landslagsammanhang.

Guld redan från starten

Under det dryga decennium som originaltiteln Counter-Strike spelades världen runt var Clanbase en given knytpunkt för spelare och lag. Organisationen stod dessutom bakom en landslagsturnering med namnet Nations Cup och det är här som Sverige hade en historisk dominans.

Den första upplagan av Nations Cup avgjordes i början av 2002 och det blev även första gången som Sverige säkrade ett guld. Faktum är att Sverige har stått på pallen i tolv av turneringens 15 upplagor. 2004 var inget lyckat år när det kommer till svenska landslaget och Nations Cup. Det trots fina resultat för svenska lag under årets turneringar, däribland CPL Summer då Eyeballers stod överst på pallen med landsmännen i SK Gaming som tvåor. När stjärnspelarna för tiden gick ihop och spelade Nations Cup missade de däremot pallplatserna vid båda försöken.

Om 2004 var ett bottennapp så var 2007 ett bottennapp som resulterade i ett trasigt spö. I den tionde upplagan av Nations Cup lyckades Sverige inte ens ta sig till slutspel. Den turneringen vill vi nog alla helst glömma, så vi går vidare.

Dominans i European Championship

Redan 2008 var Sverige tillbaka på pallplats då vårt landslag knep en bronspeng och sedan dess har det varit idel framgångar för våra blågula hjältar. Guld, guld, silver och sedan ett avslutande guld följde. Det är nästan poetiskt att Sverige, som ju alltså vann den första upplagan av Nations Cup, vann även den femtonde och sista upplagan. De svenska framgångarna har även visat sig i andra sammanhang, då främst ESL-turneringen European Nations Championship, ENC.


Ett stjärnspäckat Sverige som precis har vunnit ENC 2009.
Från vänster: cArn, face, Gux, allen & GeT_RiGhT


ENC arrangerades varje år mellan 2004 och 2010. Turneringen bjöd, tillskillnad från Nations Cup, på LAN-finaler i de tyska städerna Leipzig och Köln. Sverige fanns med i startlistan vid fem av de totalt sju LAN-finalerna och väl där gjorde vårt avlånga land ett rejält avtryck. För på fem försök blev det imponerande fem guld. En enastående prestation som tillsammans med Nations Cup-framgångarna och svenska klubblags framgångar under denna tid befäst Sveriges plats som mest framgångsrika nation i Counter-Strike-historien.

När vi så 2013 såg födelsen av en ny landslagsturnering i European Championship var förhoppningarna höga på de spelare som skulle axla det historiska arvet. Den första upplagan slutade med en delad tredje- och fjärdeplats för vårt svenska landslag medan det ifjol blev ett brons. Vinnare dessa år var Danmark respektive Frankrike.

Den nuvarande upplagan av "Team Sweden" har som sagt fått en del kritik. Experterna saknar spets och faktum är att de riktiga stjärnspelarna tackade nej till att ställa upp. Men misströsta inte för det. Sverige har tidigare visat att vi är ett land som kan slå ur underläge. Vid ENC-finalerna 2010 var Christopher “GeT_RiGhT” Alesund det hetaste namnet i truppen som även innehöll spelare som Emil "FYRR73" Karlsson och Niklas "niko" Johansson. Den gången körde Sverige över ett stjärnfyllt Ukraina i finalen med siffrorna 16-3 och 16-6.

Även utanför e-sporten har Sverige mer än en gång visat att vi inte behöver ha det namnstarkaste laget för att slå stornationer och vinna guld. Vid hemma-VM i ishockey 2013 såg Sverige inte allt för starkt ut och blev utspelade av Kanada i gruppspelet. När det väl var dags för slutspel vann dock Sverige när de åter ställdes mot kanadensarna, då efter straffar. Sverige kunde sedan bli första lag sedan 1986 att vinna ett VM på hemmaplan, detta efter vinst i finalen med 5-1 mot uppstickaren Schweiz.

Om vi får se vårt blågula landslag på pallen i den första upplagan av World Championships återstår att se, men genom att ha tagit sig till slutspel har spelarna i alla fall fastställt att Sverige även fortsatt är en stormakt i landslagssammanhang.


DEN SVENSKA MEDALJSKÖRDEN.

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..