×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

ESL

ESL med anti-dopingprogram – inleds i Köln

4
Den nu svenskägda e-sportgiganten ESL agerar kraftfullt efter den senaste tidens diskussioner om doping inom e-sporten. Ett samarbete har inletts med tysklands antidopingstiftelse och diskussioner förs med WADA. Redan under ESL One Cologne kommer slumpvisa drogtester att ske.
Under torsdagen offentliggjorde ESL sin nya plan för att motverka doping inom e-sporten. Frågan aktualiserades efter det så kallade "Semphis-fallet", som ni kan läsa mer om i vår krönika om ämnet och har på allvar satt frågan på agendan hos de olika tävlingsarrangörerna. Först ut att agera blir alltså den, av svenska MTG majoritetsägda, tyska arrangören ESL som strävar efter att säkra villkoren för "fair play" under sina turneringar.

I det pressmeddelande som ESL skickat ut berättas det att ett samarbete har inletts med NADA (Nationale Anti Doping Agentur), en nationell stiftelse mot doping i Tyskland. Samarbetet syftar till att gemensamt ta fram ett anti-dopingprogram som är rättvist, tillämpbart och som respekterar spelarnas integritet samtidigt som det ger tydliga testresultat.



Fjolårets ESL One Cologne-mästare, NiP, kan behöva lämna hudtester när de ska försvara titeln.


Frukten av detta samarbete kommer, delvis, att skördas redan under ESL One Cologne som går av stapeln i tyska Köln i augusti. Slumpvisa drogtester kommer att utföras genom hudtester, en metod som är både snabb, enkel och säker enligt förespråkarna. Programmet kommer sedan vara en del av samtliga Extreme Masters, ESL One samt ESL ESEA Pro League-turneringar.

"ESL kommer förbli provaktiva gällande att se till att alla professionella spelare och organisationer som deltar i våra tävlingar kommer att informeras om det aktuella läget för detta initiativ. Spelare som deltar i individuella tävlingar under ESL-varumärket kommer att kontakta genom sina respektive managers och/eller ägare med uppdateringar om förändringarna i turneringsreglerna. Detta kommer att innehålla en förteckning över förbjudna ämnen, metoder för testning och de disciplinära åtgärder som väntar för spelare som fångats med PED och/eller erkänner att ha de använt dem.

Utöver samarbetet med NADA kommer ESL att träffa representanter för WADA, den internationella anti-dopingbyrån vid dess högkvarter i Montreal, Kanada. Syftet med mötet är att involvera även dem i formandet av anti-dopingprogramet och sedan kunna sprida det hela internationellt till regioner så som USA, Asien och Australien.

Allt detta innebär att e-sporten på allvar har tagit till sig problematiken med doping och åtminstone ESL gör nu sitt för att ta tag i det hela.

40 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 40 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..