×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Fritidsgård öppnar "e-gym"

10
I Boliden, utanför Skellefteå, har fritidsgården Karat öppnat vad man kallar för Sveriges första träningsanläggning för e-sportare, ett "e-gym".
Skellefteå har bjudit på DreamHack-turneringar och har Frej "kHRYSTAL" Sjöström som en av sina starkaste ambassadörer inom e-sportvärlden. Nu kan kommunen, som är en av de fibertätaste i landet, lägga en ny merit till listan. Här öppnas det nämligen ett "e-gym", detta berättas det om på kommunens webbplats.

Det är på fritidsgården Karat, som ligger i gruvorten Boliden cirka fyra mil utanför staden, som det nu finns en träningsanläggning för e-sportare. Här är gäller en 30/70-fördelning mellan teori och praktik, med bland annat speletikett på den teoretiska sidan.

– Vi kommer även ha utbildning i vett och etikett om hur man uppför sig och uttrycker sig i tal och skrift på nätet vid onlinespel, förklarar Johannes Ådén, fritidsledare på Karat och projektledare för e-gymmet, på kommunens webbplats.

Projektet är ett samarbete mellan fritidsgården, LAN-portalen och Sverok. Det kommer att hållas utbildningar även på andra platser i Sverige men på Karat är man än så länge unika då man valt att satsa fullt ut på sitt e-gym. Men vad är då ett e-gym? Jo, enligt Karat är det ett rum med datorer där lag spelar och tävlar i onlinespel. Ungdomarna träffas, spelar ihop, pratar strategi och taktik. Med andra ord påminner det i mångt och mycket om de klassiska klanrummen som varit standard på internetcaféer.

Vad ligger då bakom beslutet att starta detta projekt?

– Förutom det ökade näthatet som grund ligger även önskan att höja statusen på e-sportande och jobba på att få den mer accepterad, avslutar Johannes Ådén.

34 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 34 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..