×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

LAN-avgiften på väg att bli ett minne blott

12
Sedan 2013 innefattades Internetcafén i automatspelslagen, vilket innebar att alla verksamma internetcafén var tvungna att betala extra mängd skatt. Men idag är det slut på detta då automatspelslagen uppdateras och "LAN-spel" tas bort ur lagen.
De senaste tre åren har många diskussioner kring esport och dess korresponderande kultur börjat diskuteras på nationell nivå, och idag slogs ett slag för datorspels-entusiaster kring landet då Internetcaféer inte längre omfattas av automatspelslagen. Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Rosanna Dinamarca hade följande att säga till idg.se.

"Det känns som det är en ny tid för frågor om spel, det är väldigt roligt. Antagligen har de flesta ledamöter själva spelat eller har barn som spelar och vet att det inte något konstigt. Jag kan bara spekulera i orsakerna, jag är är hur som helst glatt överraskad."

Under perioden automatspelslagen trädde i kraft för Internetcaféer stod Inferno Online att betala närmare 70 000 om året för båda sina etablissemang. Lagen skapades i samband med att spelhallarna i Sverige började bli grogrunder för saker som narkotikahandel bland tidens ungdomar, och var tänkt för att skapa en trygg miljö i dessa lokaler som riktade sig mot unga.

Det var detta, samt nedanstående beskrivning på exakt vad som kvalificeras som ett "automatspel" som ledde till att regeln började tillämpas för verksamheter som Inferno Online. Datorerna skulle tekniskt sätt kunna användas som spelautomater, vilket i kombination med den unga målgruppen skulle bli sedd som ifrågasättbar.

"En spelautomat är en maskin eller automat där man mot betalning kan spela om pengar eller varor. Detta är oftast spel där turen eller slumpen avgör om spelaren vinner. En annan typ är arkadspel, som inte ger någon vinst. Exempel är mer skicklighetskrävande spel, som datorspel och flipperspel.”

Men nu har alltså ett flertal steg tagits för att exkludera LAN-spel från denna lag, vilket skulle innebära att internetcafén inte längre behöver betala dessa utgifter. Huruvida detta innebär att verksamheterna kommer börja betraktas som kultur är dock någonting Inferno Onlines ekonomiansvarige Erik De Basso är osäker över, säger han till idg.se.

"Är vi en kultur- och nöjesrörelse borde vi ha samma ställning som Skansen eller Gröna Lund. Eller så är vi en idrott och borde räknas dit. Det är ett en del arbete kvar dit, men det är ju så ett förändringsarbete går till i en demokrati så det är helt okej."

22 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 22 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..