×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

DreamHack

Robert Ohlén talar ut om DreamHack-dramat

6
I helgen presenterades idén om att Robert Ohlén inte längre var en del av DreamHacks framtid och på måndagen bekräftades det av DreamHack själva. Nu talar Ohlén ut om vad som kan vara e-sportens största ledarskifte någonsin i en intervju med Dailydot.
Robert Ohlén har levt med mottot "trust nobody" sedan det första DreamHack-dramat i 2009 mellan han och David Garpenståhl, men trots detta går det inte att undvika affärslivets hårda verklighet. I en intervju med Richard Lewis talar nu Ohlén ut om allt som hände mellan dagen han för första gången blev konfronterad av sin f.d. DreamHack-partner, Garpenståhl, tills det slutliga beskedet i förra veckan att han fortsättningsvis inte kommer vara en del av den svenska eventarrangören.

I den genomgående intervju som publicerats på Dailydot förklarar Richard Lewis hur mannen som i nästan ett dekad gjort sig känd som "DHboss" har påsar under ögonen och ser äldre ut än vanligt, trots att han rakat av sig sitt traditionella skägg. Det är en man som helt klart sett sina bästa år, frågan är bara hur de kommer minnas.

I 2009 påbörjades berättelsen som nu fått sitt slut. Ohlén förklarar hur hans dåvarande partner och delägare i DreamHack, David Garpenståhl, försökte kasta ut Ohlén från företaget. "Det kom lite från ingenstans måste jag säga, jag var tvungen att dra slutsatsen att han var lite av en idiot i det skedet", förklarar Ohlén. För taktiska anledningar bestämde sig Ohlén för att överföra sin del av företaget till sin far, Bernt Ohlén. Robert förklarar hur han gjorde detta med förväntningarna att han sedan skulle återfå sina 50% av DreamHack när stormen lugnat sig, men så blev aldrig fallet.

Efter att stormen lagt sig tog Robert återigen kontakt med sin far, men förgäves. "Varje gång jag frågade om saken gav han mig olika, dumma anledningar till varför det inte skulle passa i nuläget att ge tillbaka min del av företaget. Det handlade om allt från timing till hur det skulle påverka ekonomin, saker jag visste inte stämde eller var struntprat", säger Robert Ohlén.



Robert Ohlén under DreamHack Summer 2012


I slutändan bestämde sig sonen för att vänta och se om situationen löste sig själv, vilket det senare beviserligen gjorde, men på Roberts egna kostnad. Han drog slutsatsen att han antagligen aldrig skulle återfå sin del av företaget, en slutsats som stal mycket fokus ifrån honom, och det individuella arbetet med DreamHack blev tuffare därifrån. Han bestämde sig för att arrangera ett möte med personalen på DreamHack för att ta tag i saken.

Väl på mötet höll alla med om att det behövdes en omorganisering inom DreamHack, inklusive på hans dåvarande position som VD. Planen var dock inte att säga adjö till Robert helt och hållet, utan endast en förflyttning till ordförande av styrelsen, men när han frågade dåvarande ordförande, Mats Liliecrona, när nästa möte var schemalagt fick han svaret "det är inget nästa möte schemalagt". Plötsligt var det som blixten slog ner från klar himmel — Robert var på väg att bli utfryst från DreamHack. Företaget presenterade det som ett gemensamt beslut, ett beslut som tagits för företagets bästa. Robert själv såg det som ett missnöje inom familjen, ett sätt för hans far att göra livet lite enklare för sig själv. "Ordföranden sa att det inte hade något att göra med min far, vilket jag ansåg var struntprat eftersom att han nu kontrollerade 70% av rösterna".

"Jag hade inga aktier, inget inflytande inom styrelsen och ingen tillflykt om de beslutade sig för att ge mig sparken", säger Robert. "När jag accepterade alltihop kunde jag fortfarande inte tro på hur de behärskat sig". I slutändan fick Robert sitt avskedsbrev med beskedet att han inte längre var en del av DreamHack, och det som följde var en serie mystiska tweets från han själv vilket sedan bevisade sig vara sanna.

Han spenderade helgen funderandes på hur framtiden såg ut för mannen känd som Robert Ohlén, men i slutändan kom han aldrig fram till ett definitivt svar på frågan, endast ett beslut att han skulle ta flyget till England och sin fru som studerar ekonomi i London. "Det är svårt att se mig själv inom e-sporten i nuläget", är det enda Ohlén påstår. Han hoppas att hans fru har svaren på hans frågor.

Vill man läsa hela intervjun med Robert Ohlén kan man göra det här.

Bildkälla: Helena Kristiansson / DreamHack samt Denis Dervisevic.

27 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 27 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..