×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Sveriges politiska partier tar ställning till E-sport i ny partienkät

2
Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna och Piratpartiet ger deras åsikt på E-sport i ny partienkät framställd av STHLM E-SPORT.
Imorgon röstar Sverige fram en ny regering som ska styra i riksdagen de kommande fyra åren och efter ett antal debatter vet vi partiernas ståndpunkt på de flesta frågor, men det är först nu som vi får besked om hur partierna ser på E-sport.

I åtta e-sport relaterade frågor svarar en representant från varje parti på allt ifrån om e-sport klassas som en riktig sport, hur man planerar på att stödja professionellt datorspelande i framtiden och vilket spel man skulle spela i framtiden om man bara fick välja ett enda.

Precis som partierna i fråga är oense när det gäller skola, jobb och miljö visar det sig också att partierna har skilda uppfattningar när det gäller e-sport. "E-sport har likheter med schack och bridge, snarare än med fysisk sport." menar Socialdemokraternas representant, samtidigt som Moderaternas Tomas Tobé menar på att det är självklart att e-sport ska klassas som en sport.

Kort sammanfattat så menar både Feministiskt Initiativ och Centerpartiet på att e-sport ska ges samma utrymme som vilken annan sport som helst, medans Kristdemokraterna anser sig tycka att statliga medel inte ska läggas ut på e-sport.


Enkäten i korthet

Socialdemokraterna

Anser inte att e-sport är en sport, och vill att hatbrott på nätet ska prioriteras högre av polisen.


Miljöpartiet

Vill patcha “byråkratiska buggar” som motverkar e-sport, och utbilda den offentliga förvaltningen så att fler riktade insatser kan gå till e-sport.


Vänsterpartiet

Vill hitta en plats för e-sport i kultur- och idrottsvärlden samt skapa fler mötesplatser där folk kan spela tillsammans.


Feministiskt Initiativ

Vill ge esporten utrymme likvärdigt idrotten samt motverka normativ diskriminering i såväl föreningsverksamhet som i hanteringen av näthat.


Moderaterna

Vill satsa på en väl utbyggd IT-infrastruktur och tror att e-sportens tillväxt blir en viktig utmaning för det politiska Sverige.


Folkpartiet

Tar inte ställning i de flesta av frågorna, men föreslår att e-sportförbund ansöker om medlemskap i Riksidrottsförbundet.


Centerpartiet

Vill att e-sporten ska få samma behandling som sport och ser positivt på arbetskraftinvandring i form av e-sportproffs.


Kristdemokraterna

Kan tänka sig att se över viseringskrav för e-sportproffs, men anser inte att statliga medel skall gå till e-sport.

Hela partienkäten kan du hitta här.

63 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 63 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..