×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Blogginlägg

Nicknames – en hel vetenskap

1
Jag är en av dem som aldrig tycks sluta komma på smeknamn som jag finner bättre än det jag bär. Det har länge fått mig att tänka på flera saker; Hur acceptabelt är det att byta nickname? Ska man slopa sitt nickname helt? Vad är kriterierna för ett bra smeknamn? Det sistnämnda tänkte jag försöka reda ut här och nu.

För att inleda kan jag kortfattat berätta historien om hur jag fick mitt smeknamn. Nej, mitt namn är inte Richard Richardsson och jag är inte uppvuxen med en tjock plånbok eller ett silverguldplatina-expresskort.

Mitt namn är André, och när jag först kom i kontakt med tävlingsinriktade datorspel såg jag väldigt mycket upp till min äldre kusin Magnus. Magnus smeknamn på den tiden var Madrac, ett påhittat ord utvecklat från hans förnamn. Detta var något jag tyckte var coolt.

Ett "häftigt" (kan inte stryka under dessa citationstecken tillräckligt) ord med en personlig grund kändes, för mig, optimalt. När jag sedan åkte på mitt första LAN på skolans fritidsgård spelade vi en tidig upplaga av Half-Life-modden Day of Defeat. Jag fick spela som tysk, och jag ville bära en titel passande till min karaktär i spelet.

Det bästa jag kom på var "Andrish".

Smeknamnet morfades sedan till rich, vilket är ett smeknamn jag egentligen inte avskyr i och med att det är en så pass stor del av mig, men som jag förmodligen hade bytt ut om jag fick chansen att välja om på nytt.

Medan jag bar mitt namn med stolthet satt mina vänner och bytte smeknamn varje vecka genom att bläddra runt i ordböcker för att hitta det tuffaste ordet, oavsett innebörd, att bära efter sin klantag.

Problemet var att alla andra gjorde samma sak, så om man till sist hittade ett ord man gillade fanns det 1288 utlänningar som hittat samma ord. Jag tvivlar starkt på att smeknamn som hunteR, sniPer och poiSon var unika, även om man blev känd med namnen. Kolla bara på ScreaM, Happy och fury.

Nu tittar jag på namn i nyare spel, främst MOBA-titlar, och ser nicks som för tio år sedan hade setts som riktigt fula "public-fejknicks". Pajkatt, AdmiralBulldog, Imaqtpie och Dableeuteef för att nämna få. Scenen har gått från att vara strikt till att ha glimten i ögat. Traditionella smeknamn ses som tråkiga. Det har blivit roligare, och man kan vara en dödsseriös spelare med ett avslappnat, komiskt smeknamn.

Jag tycker ändå att jag var på rätt spår. När man väljer ett smeknamn tycker jag att man skall ha något unikt och personligt, men förhoppningsvis något bättre än det jag valde. Frågar ni mig behövs karaktär och originalitet i ett bra smeknamn i dagsläget. Det skall vara personligt, och det skall vara något folk läser två gånger. Låt mig presentera ett av mina många "alternativa smeknamn", ett jag främst använder när jag feedar mina motståndare i Dota 2.

vanupuikkoja

Jag vill absolut inte påstå att det är det ultimata smeknamnet, men för mig är det ganska personligt, roligt och unikt. "Vanupuikkoja" är den finska översättningen på bomullspinnar, även kallade "tops", som man bland annat använder för att rengöra sina öron. Jag såg översättningen på baksidan av en förpackning under ett toalettbesök, innan jag skaffade en smartphone, och föll för det direkt.
  • Jag är näst intill besatt av tops, vilket gör det personligt.
  • Det blir komiskt när man förklarar vad det betyder, vilket gör att det inte blir helt intetsägande.
  • Utöver ett inaktivt Soundcloud-konto tycks det vara unikt.
Problemet med "vanupuikkoja" är att det är svårstavat och även svårt att uttala/komma ihåg, vilket inte gör det till ett superbt smeknamn. Därför tycker jag att något i stil med "Yabadabadoo", om man har en kärlek till The Flintstones, är bättre. Fast det är nog inte speciellt unikt.

Så...
  • Är ni nöjda med ert nickname?
  • Vad är ett bra nickname enligt er?
  • Hur tror ni att smeknamnen kommer se ut om fem år?

69 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 69 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..