×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Något gick fel.
Logga in med Facebook
  • Facebook
  • Google

Blogginlägg

Ditt önskade användarnamn, minst 2 och högst 30 tecken
Minst sju (7) tecken
Upprepa ditt lösenord
Du behöver komma åt epostadressen för att bekräfta din registrering
Upprepa din epostadress
Genom att kryssa i rutan accepterar du Fragbites användaravtal samt Fragbites Regler och förbinder dig att följa dessa samt hålla dig uppdaterad om evenutella förändringar.
Laddar hyperadvancerade autentiseringsmekanismer...
Kommer inom en inte allt för snar framtid.
Kommer förhoppningsvis innan du vet ordet av.
hjälp mig
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.
Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tournaments open for registration

FragbiteFBBlogginlägg

Besöket på Nordsken gav mig mersmak

2
Ett nördarnas paradis, det är en titel som många nog vill sätta på Skellefteå-evenemanget Nordsken. Fast efter att ha besökt helgens upplaga inser jag att det verkligen lyckas locka alla typer av människor och jag själv är imponerad.
Skellefteå har haft en stark LAN-kultur men sedan DreamHack arrangerade sitt sista evenemang blev det lite stiltje. In klev då det lokala initativet Nordsken som har vuxit sig till ett populärt besöksmål för folk i alla åldrar och med alla möjliga intressen.

Ja för Norrsken är mycket mer än ett LAN. Egentligen skulle jag säga att LAN-delen är en mycket liten del av detta stora evenemang som i år har flyttat från Scandic Skellefteå/Expolaris Kongresscenter till Skellefteå Kraft Arena. Själva A-hallen, där Skellefteå AIK spelar sina hemmamatcher, kan dock inte användas i år då bottenplattan håller på att bytas ut. I stället är Nordsken utspritt över en stor del av de facilitetern som finns i anslutning. Det handlar om friidrottshallen, B-hallen, konferensrum och diverse andra utställningsytor.

En av de riktiga publikmagneterna under helgen var Jabba the Hut, i full storlek.
En av de riktiga publikmagneterna under helgen var Jabba the Hut, i full storlek.

Vad finns då här? Ja, vad finns inte? Det är figurspel, brädspel, LAN, retro-spel, cosplay, en mängd utställare som många av dem har någon typ av koppling till spelutveckling... Här finns även kortspel, lajv, serier, film, flipper och arkad, konst och säkert en del annat som jag missat att ta upp. Själva evenemanget tog form för fem år sedan då ett flertal ideella föreningar i Skellefteå gick samman för att skapa en lokalmötesplats för det som de själva kallar för "nutidskultur".

Det var mörkt, varmt och luktade lite suspekt. Precis som det ska vara.
Det var mörkt, varmt och luktade lite suspekt. Precis som det ska vara.

När jag söker mig till LAN-delen möts jag av runt 520 deltagare fördelade över två lokaler. Det är nedsläckt och LAN-känslan är på topp. Nordsken arrangerar lite mindre turneringar inom CS:GO, Hearthstone och Rocketleague varav det förstnämnda spelet har lockat flest deltagare. När jag är där spelas CS:GO-turneringens semifinaler och den som visas i streamen gick, så klart, till en tredje avgörande karta. Så som det ska vara.

Som branschmänniska är jag givetvis väldigt glad att Nordsken har den här LAN-delen. Jag ligger ständigt på dem om att de ska utveckla den, jag vill helt enkelt se en större satsning. Vi får väl se hur det går med det. Klart är i alla fall att Skellefteå skulle må gott av att ta en tydlig position på den svenska esportkartan igen.

Det som slår mig när jag går omkring här är vilken fantastisk spridning det är på besökarna. Det gäller allt från ålder och etnicitet till vilka intressen de verkar ha. Här finns något för de allra flesta. Många föräldrar och mor-/farföräldrar är här med mindre barn, men det finns även en hel del äldre besökare som ser ut att vara här av eget intresse. Det är väl Nordskens styrka, om vi jämför med ett evenemang som DreamHack.

T.v: En R2D2-figur som någon byggt i SkeMakes monter. T.h: En radiostyrd, fullstor kopia av R2D2.
T.v: En R2D2-figur som någon byggt i SkeMakes monter. T.h: En radiostyrd, fullstor kopia av R2D2.

Jag passar även att gå förbi den monter som föreningen SkeMake har här. Jag har själv varit med och hjälpt dem en del under deras uppstart i fjol och följer föreningens utveckling med stort intresse. Här på Nordsken är de på plats för att låta besökare bygga ihop egna små R2D2-figurer. Huvuddelarna är printade på föreningens 3D-skrivare. De har även med sig ett gäng av deras omåttligt populära DIY-varianter av lasersvärd.

Som helhet är Nordsken ett imponerande evenemang. Det engagerar väldigt många och det har märkts, det har pratats en hel del om Nordsken både på stan och i lokala medier. Under söndagen stod det dessutom klart att årets upplaga slog nytt besöksrekord då 11 000 personer sökte sig dit under de tre dagarna. Det är 4000 bättre än det gamla rekordet. För egen del är det faktiskt första gången jag är här, men jag lär återvända nästa år. Då får vi förhoppningsvis se en ännu starkare LAN-del med en storsatsning på esport.

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..