×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Blogginlägg

Det här tar jag med mig från Las Vegas

1
NiKo under sin sista match för mousesports. Foto: Adela Sznajder/DreamHack
NiKo under sin sista match för mousesports. Foto: Adela Sznajder/DreamHack


DreamHack Masters är över för den här gången. Virtus.pro är nya titelhållare efter att ha besegrat SK Gaming i finalen. Nikola "NiKo" Kovač spelade sin sista turnering med mousesports. Det har blivit dags att samla ihop mina takeaways från förra veckans grandiosa turnering.

Låt oss börja med Nikola "NiKo" Kovač. Vilken fantastisk spelare han är. Enligt statistik från hltv.org var han turneringens bästa spelare vad gällde rating (1,58), damage per round (106,4), damage diff per round (+28,8), kills per round (1,06), 1+ kill rounds (60,2%) och headshots per round (0,49). Med det lyckades han och mousesports ta sig till ett sista slutspel tillsammans. Väl där tog det visserligen stopp mot de blivande mästarna, Virtus.pro, men det är en annan femma.

Det ska bli oerhört intressant att följa Kovač utveckling nu när han går till FaZe Clan. Kan han ges en lika ledig och avslappnad roll i sitt nya lag som han uppenbarligen gav sig själv i Las Vegas, ja då kan han bli precis hur bra som helst. Det är en fröjd att se honom spela och även om jag har litet till över för "alla proffs fuskar"-foliehattarna där ute så kan jag faktiskt förstå att de uppstår då Kovač är i farten.

Fler spelare imponerade

Kovač är dock inte den enda spelaren som imponerade i Las Vegas. Att SK-spelaren Marcelo "coldzera" David fortsätter leverera i turnering efter turnering är inget annat än ett bevis för hans storhet. Under förra veckans turnering vann han topplistan över de spelare som hade bäst KD-diff, och det med god marginal. David slutade nämligen på +83, samtidigt som både tvåan och trean slutade på +58.

Tvåa i tidigare nämnd statistik var ingen mindre än Virtus.pro-stjärnan Janusz "Snax" Pogorzelski som faktiskt var den spelare som lyckades samla på sig flest kills under turneringen. Hela 237 stycken. Pogorzelski var utan tvekan MVP i mästarlaget turneringen igenom, även om Wiktor "TaZ" Wojtas bör nämnas även han. Det var nämligen han som vann en 1on2-clutch i slutskedet av Mirage vilket tvingade SK till en eco och timeout. Därefter säkrade Virtus.pro titeln.

Jag avslutar med att nämna två stycken North-spelare. Det handlar givetvis om 19-årige Kristian "k0nfig" Wienecke och hans blott 18 år gamla landsman Emil "Magisk" Reif. Båda två vann fem clutchsitutationer vardera under turneringen vilket gav dem en delad fjärde- och femteplats i den kategorin. Det som lockar mest med dem är ändå oberäkneligheten. De kan hitta på riktigt vad som helst, något som verkligen bidrar till att charma TV-publiken.

Det finns en del andra spelare som jag också skulle kunna nämna men jag väljer att nöja mig där. Det kommer att bli ett lite väl långt blogginlägg annars.

Sekunden innan Virtus.pro säkrade DreamHack Masters-titeln.
Sekunden innan Virtus.pro säkrade DreamHack Masters-titeln.


Detta Virtus.pro

Det är i dag exakt tre år och sex månader sedan vi nåddes av nyheten att dåvarande ESC Gaming skulle testa GF-Gaming-duon Paweł "byali" Bieliński och Janusz "Snax" Pogorzelski. Allt sedan dess har femman varit intakt. Nu står de där igen, som vinnarna av en prestigefylld turnering, och det blott några veckor sedan de föll tungt mot Astralis i den senaste majorfinalen. Laget har dessutom helt fantastiska profiler (som ni märker i våra intervjuer med Snax och pasha) som ökar CS:GO-scenens underhållningsvärde.

Vi får nog räkna med att Virtus.pro spelare ytterligare finaler under årets gång, kanske redan nästa vecka då IEM Katowice ska avgöras. För inget verkar kunna få dessa polacker att trilla ner från världstoppen.

olofmeister från fnatic
olofmeister från fnatic


Fortsatt tungt för svenskarna

Sverige har det tufft inom toppskiktet av CS:GO-scenen. Fnatic missade slutspel i Las Vegas, något jag redan konstaterat att det egentligen inte är någon katastrof. NiP däremot tog sig, med nöd och näppe, till slutspel. Där blev det tvärstopp.

Att Fnatic inte hittat tillbaka till varandra ännu är väl knappast konstigt. Vem vet, kanske kommer det aldrig att ske? NiP har däremot samma femma som under större delarna av 2016 vilket gör att det svider extra mycket att tvingas se dem bli så avklädda som de blev i helgens kvartsfinal mot Astralis. 6-16 och 7-16, det är rätt talande siffror. Visst, det var mot de nyblivna majormästarna. Samtidigt var inte Astralis i närheten av lika heta i Las Vegas som de var i Atlanta för några veckor sedan.

Nej jag hoppas verkligen att något händer, till exempel att något av svensklagen vinner en tämligen prestigefylld turnering. Eller åtminstone att de tar sig till final. Jag tror att den svenska scenen behöver det, för att skaka liv i intresset hos dess följare. Skapa lite framtidstro.


Kul med Las Vegas men...

Sist men inte minst vill jag beröra själva eventet lite snabbt. Hela grejen med en CS:GO-turnering i Las Vegas är riktigt häftig, egentligen på alla sätt och vis. Det verkar även ha varit en trevlig upplevelse för de deltagande lagen, vilket alltid är ett plus. MGM Grand och dess inomhusarena med namnet MGM Grand Garden Arena är dessutom riktigt klassisk mark när det kommer till att bjuda på storslagna sportevent. Men...

Nu börjar jag bli lite less på alla dessa amerikanska evenemang. Att MTGx, som äger DreamHack och en majoritet av ESL, väljer att satsa på Nordamerika är givetvis naturligt. Det är där de stora pengarna finns. Det är dock i europa som majoriteten av de stora lagen finns och även den breda publiken.

MLG Columbus, Eleague, ESL One New York, IEM Oakland, DreamHack Masters Las Vegas, ECS-finalerna i Anaheim, Eleague-majorn... ja ni ser. Det blir en hel massa USA. Dessutom har DreamHack ett gäng mindre turneringar inplanerade i Nordamerika under året som en del av deras Open-koncept. Vad blir då kvar i Europa?

Nåväl... nu blickar vi framåt till IEM Katowice. Där får vi en europeisk arenaturnering som brukar bjuda på stor underhållning och en härlig inramning. Jag längtar redan nu!

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..