×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

ASUS VG278H

1
För första gången har Fragbite tagit del av en riktigt stor skärm, en 27" 120Hz-skärm från ASUS är testad. Den har stöd för 3D och har bara 2ms svarstid. Är det den sista pusselbiten i ditt datorbyggande för den perfekta spelupplevelsen?

Sidan 1

Design



Först och främst, 27" är rejält stort. Jag kommer ihåg när jag började spela CS och standard var 14" till 15". Åren har gått och numera använder väldigt många 24", så även jag. Att gå upp ytterligare en storlek brukar i regel känns lite konstigt i början, men man vänjer sig snabbt. Så även den här gången. Just nu står en 24" bredvid detta monster still skärm och 24" yttre mått får plats i bildskärmsytan på denna skärm. Japp, stort är det.



ASUS VG278H står på en rund fot, som är ganska djup, men på grund av dess form tar den ändå inte så stor plats. Förutom att foten är ganska djup, så är displayen ganska tunn. Inte lövtun, men långt ifrån tjock. Skärmen går inte att vrida i sidled, då får man vrida på foten istället. Det går heller inte att ställa den på högkant, däremot går det bra att höja och sänka den som man vill samt att tippa den bakåt eller framåt. Skärmens yta är blank svart, något som i folkmun brukar kallas för pianolack och det ser väldigt snyggt ut.



På nederkanten på högersida sitter menyknapparna, som är sex till antalet, plus en powerknapp. Den längst till vänster är en snabbknapp för att välja förvalda profiler (färg, ljusstyrka och kontrast) som heter Scenery, Theater, Game, Night View, sRGB och Standard. En snabbknapp för att justera ljusstyrka finns också.



På ovansidan av skärmen sitter en liten 3D-sändaren, som sänder 3D-signalen till de medföljande Nvidia 3D Vision 2-glasögonen. Sändaren går att vinkla nedåt och uppåt. 3D-funktionen i sig är inget vi kommer lägga så mycket tid på mer än att konstatera att det mer handlar om en upplevelse snarare än att förbättra möjligheten att bli en bättre spelare. I alla fall i dagsläget, vad framtiden kommer att mynna ut i får vi nog vänta på och se.



VG278H har även inbyggda högtalare, 2st 3W i stereo. Högtalare är inte så vanligt i spelskärmar och inget vi valde att testa. Skärmen har en hel rad med olika ingångar, HDMI, D-Sub, Dual-Link DVI-D. Ingång för 3,5mm ljudsignal, samt en utgång för 3.5mm till hörlurar.









Teknik



Specifikationer (Se tekniska specikationer hos ASUS.)



Teknikmässigt är där det hänt mest på bildskärmsfronten de senaste åren, 120Hz-skärmar börjar bli ganska vanliga och bildskärmsstorlekarna bara ökar, trots att kostnaden inte direkt skjuter i höjden. 120Hz och 2ms svarstid möjliggör ett väldigt trevligt flyt. Skärmen hänger med bra även i krävande FPS-spel. Counter-Strike 1.6 på en väldigt stor skärm, är inte jättekul, då den inte har någon smart funktion för att skala av bildstorleken. Så alla ni som vill spela med 17" i 640 blir nog besvikna, ni kommer få spela med 27" i 640 med svarta kanter istället.



VG278 har hela 50000000:1 i kontrast, 300 cd/㎡ i ljusstyrka, så den klarar av att leverera en riktigt skarp bild, med bra färger och hög ljusstyrka. Något problem med Backbleeding har jag inte heller märkt av. Menyn erbjuder stora möjligheter att justera som man vill, men menyn är lite seg, klumpig och inte speciellt lättarbetad. VG278 har lite problem med skärpan om man tittar något snett på skärmen, men det har å andra sidan motsvarande produkter från Samsung och BenQ också.



En skärm på hela 27" som bara klarar 1920 x 1080 upplever jag som lite konstigt, 2560 x 1440 hade varit att föredra. 1080p fungerar visserligen väldigt bra när man spelar, men i Windows-miljö känns alla ikoner och knappar stora och klumpiga.



ASUS VG278H kostar visserligen en rejäl slant, runt 5000 kronor, men då får man med 3D-glasögonen, något som inte brukar ingå i 120Hz-skärmar. En avskalad variant utan stöd för 3D-sändare och medföljande 3D-glasögonen för att hålla nere priset hade varit önskevärt. Så fler kan få ta del av denna skärm, för den är riktigt trevlig att spela med. Konkurrenterna kör med 24", men samma upplösning och de kostar runt 2000 kronor mindre. Det är svårt att motivera merkostnaden när skärmen inte erbjuder en högre upplösning och det är synd, för bildkvalitén är riktigt bra.

Positivt:

  • Rika färger

  • Skarp kontrast

  • Väldigt ljusstark

  • Snabbval av profiler

  • 120Hz på 27"
Negativt:

  • Inget smidigt stöd för avskalning av bildstorleken

  • Går ej att vrida i sidled eller att ställa den på högkant

  • Bara 1920 x 1080 trots 27"

  • Dyr
Pris:

  • Från 5090 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt.
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield 3

Counter-Strike 1.6

Starcraft II
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

10 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 10 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..