×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Razer Naga Molten Edition

1
Jag har genom åren haft möjlighet att testa ett helt gäng möss från Razer och resultaten brukar vara lite blandade. De optiska mössen som T ex DeathAdder och Boomslang 2007 fungerade ypperligt, men deras möss med lasersensor har lämnat en hel del över att önska.
Razer har nu skickat en specialversion av en redan existerande mus som heter Naga Molten Edition. Den är inte i förstahand tänkt för oss FPS-spelare, utan snarare för spelare som har ett behov av att göra många "actions" före att hantera snabba rörelser.

Sidan 1

Design och ergonomi



Razer Naga är vad jag skulle kalla normalstor, med en typisk högerhandsgrepp. Dock något kortare än en Deathadder. Vad som utmärker Naga är istället det mycket stora antalet knappar. Normalt sett brukar vi se möss med runt fem till sju knappar, Naga spottar i stället ur sig osannolika sjutton knappar, 17 stycken!



Ett antal som givetvis påverkar musens design avsevärt. För var ska man placera dessa knappar utan att de ska vara i vägen men ändå lättillgängliga? Inte en lätt uppgift att lösa, så man valde att placera dom där man normalt sett har tummen som stöd, på vänster sida om musen. De är med avsikt väldigt tröga och anledningen är givetvis för att man inte ska råka trycka in knappar när man rör på musen. Extraknapparna sitter i fyra rader om tre. De två första raderna, knapp 1-6 kommer man åt på ett smidigt sätt med tummen, men de sista två raderna är det värre med. Man får böja tummen onaturligt långt bak och det försämrar möjligheten att röra på musen samtidigt som man ska hantera någon funktion, makro eller enhet.



Två knappar som numera är standard, knapp fyra och fem är så illa placerade att de är svåra att använda. Vilket gör att daglig surfning blir lidande då man har svårt att använda "Bakåt & Framåt"-funktionerna i browsern. Lösningen blir istället att man får ställa in så någon av sifferknapparna har den funktionen istället. De som är vana med en mus från Razer förstår att knapparna känns ganska gedigna om än något plastiga och ger ifrån sig ett tydligt klick-ljud när de trycks ner.



Razer är kända för sin tivolibelysning och även Naga är begåvad med denna livsnödvändiga funktion. Naga har har scroll och sifferknappar belysta, samt ett designat logo där man har handflatan som pulserar ilsket rött. All belysning går att stänga av, men den här gången går det inte att justera färg.



Jag upplever inte att Razer Naga är speciellt ergonomisk, efter ett par timmars användande känner man snarare en viss trötthet i handen, mycket beror säkert på att Naga är ganska högbyggd. Ett annat problem är att musen blir varm, inte så det blir jobbigt att hålla i den, men det känns som elektroniken skulle behöva andas lite mer än vad den kan.



Teknik



Razer Naga har begåvats(?) med en "5600DPI Razer Precision 3.5G Laser Sensor". Som uppges klara 1000Hz. Den här sensorn är dock inget mästerverk, den är inte fullt lika dålig som den 4G Lasersensor som sitter i Imperator och Mamba, och det ska vi vara glada för, men den är heller inte lika bra den optiska sensor som vi vinner i Deathaddern. I den medskickade mjukvaruprogrammet så tillåter Razer att vi stänger av tivolibelysningen, ändrar DPI med eller utan steg, ställa in alla knappar och hantera makron och profiler. Men att ställa in sensitivity, det är vi tydligen inte anförtrodda med!



Så vill man sänka hastigheten på musen får man antingen göra det i windowsinställningarna eller dra ner på DPI:n. Allt annat än optimalt med andra ord, speciellt för mig som vill kunna jämföra möss utan att ändra på windowsinställningar hela tiden.



Lasersensorn laggar inte, som alla andra lasersensorer från Razer gör, men de har definitivt svårigheter med att hänga med i snabba rörelser i FPS-spel. Speciellt tydligt blir det i CS. I spel som Battlefield: Bad Company 2 och Call of Duty: Black Ops märks de inte lika tydligt, men känslan av att inte ha fullständigt kontroll infinner sig och det är illa nog. Valet av musmatta verkar påverka rätt mycket, en mjukmatta som QPAD|CT fungerar något sämre än en hård som SteelSeries S&S. Jag ska dock inte säga att Razer Naga är dålig, för det är den inte, men den är ganska långt ifrån bra. Den fungerar helt okey i strategispel.
Att den inte hänger med fullt ut i FPS-spel får man väl leva med, det var inte den marknad som den var ämnad för i alla fall. En inbiten MMO-spelare kommer säkerligen uppskatta den för möjligheten att avlasta vänsterhanden med diverse actions. Dessvärre är den ganska dyr, vilket kan avskräcka även det. Runt 740 kronor kostar den. Behöver man inte ha Molten Edition går det dock att få tag på den runt en hundrig billigare. Om du är du ute efter en mus från Razer, välj en Deathadder istället!



Positivt:

  • Nytänkande


Positivt och negativt:

  • MMO-anpasssad
Negativt:

  • Har lite problem med snabba rörelser

  • Blir varm

  • Saknar inställningar för sensitivity i programvaran

  • Dyr
Pris:

  • Från 739 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt.
Testinformation



Under testet spelades dessa spel:

Battlefield: Bad Company 2

Call of Duty: Modern Warfare

Counter-Strike 1.6

Starcraft II

Total War: Shogun 2



Dessa musmattor användes:

SteelSeries Qck+

SteelSeries S&S

Qpad CT

Qpad EC-R

Roccat Sense
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.

44 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 44 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..