×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

ZOWIE Celeritas

1
Under den senare perioden av fjolåret gick ZOWIE ut med att de skulle släppa ett tangentbord, ett tangentbord utvecklat av bland andra Counter-Strike-legenden SpawN och StarCraft-stjärnan FlaSh. Med hög kvalitet och fräcka funktioner skulle det stilrena tangentbordet erövra världen. Vi tänkte ta en titt på det och se hur bra det faktiskt är.

Design och utseende


Det finns ett par sätt att designa en gamingprodukt. Man kan göra som Razer och Roccat och få produkten att se ut som en Star Trek-rekvisita, eller så kan man göra som SteelSeries och låta produkten se helt "standard" ut. ZOWIE verkar ha satsat lite mer på den sistnämnda stilen, Celeritas påminner mig faktiskt lite om SteelSeries 7G nu när jag tänker efter.

Tangentbordets bredd är 44cm, fyra centimeter mindre än SteelSeries 7G. Det känns normalt, inte obekvämt stort men inte heller speciellt nätt. Något jag faktiskt stör mig på är att det inte finns några stödben, ni vet de där små benen som man kan fälla ut och ha sönder om man slår i tangentbordet. Jag är, som många andra, van vid att låta tangentbordet stå ovanför skärmfoten – något som blir aningen svårare nu när tangentbordets rygg bara är en platt klump.

När vi ändå talar om ”klump” och osmidighet – ZOWIE Celeritas är väldigt tungt för att vara ett tangentbord. Jag är lite kluven här då det finns både positiva och negativa aspekter med att det är blytungt. Jag tycker personligen att det kan vara skönt att kunna förflytta tangentbordet till en aningen skönare position på ett enkelt och smidigt sätt. Dock kan jag absolut tänka mig att det är behagligt att veta att tangentbordet ligger där det ligger utan att flytta på sig om man inte önskar det.

Funktionalitet

Tangentbordet använder sig av, som många andra tangentbord idag, mekaniska switchar som gör det extremt behagligt att trycka ner knapparna. Det är svårt att förklara just hur det känns jämfört med ett ”normalt” tangentbord men det är definitivt bättre. En sak man kan klaga på är att knapparna gör väldigt mycket ljud ifrån sig om man jämför med andra tangentbord. Detta kan givetvis orsaka komplikationer om man till exempel har lättväckta föräldrar eller om man kanske har datorn i sovrummet där någon annan sover. Bor du ensam bör detta inte vara några problem dock, då är det nästan lite behagligt att varje tangenttryck gör ljudet av ett extremt litet tigerskott.

Det mest speciella med ZOWIE Celeritas är att man själv kan ställa in responstiden. Man kan välja att ha 1x (normal), 2x, 4x eller 8x. Vid den högsta responstiden, som känns extremt logisk att använda, går allting hypersnabbt. Skulle jag råka komma åt backspace (sudda-knappen) skulle allting jag skrivit ovanför vara utsuddat på mindre än nio sekunder. Ja, jag testade. Funktionen är dock inte till för Windows, den är till för när man spelar. I just Counter-Strike kan jag inte påstå att jag märkte någon banbrytande skillnad mellan 1x och 8x, tyvärr. Möjligtvis att det blev aningen enklare att rysshoppa med enbart ctrl, som jag i vanliga fall är lite halvknackig på, men något mer än det märkte jag inte av.

Även om jag kanske inte är ett stort fan av denna responstid-funktion är jag ett stort fan av övriga snabbknappar, till exempel volymkontroll. Detta har ZOWIE lyckats integrera i Celeritas på ett snyggt sätt – håll in den såkallade ”ZOWIE”-knappen och hamra på valfri Function-tangent (F1-F6). Detta kan man göra medan man håller in 121 andra tangenter då ZOWIE Celeritas har ett såkallat Anti-Ghosting-stöd som tillåter dig att hålla in samtliga knappar på tangentbordet samtidigt. Vad det nu ska vara bra för.

Den sista nämnvärda funktionen handlar om den där irriterande Windows-tangenten bredvid ctrl. Precis, den där som man alltid råkar komma åt så man tabbas ut i Windows. Med Celeritas kan man göra om den till en ctrl-tangent. Inte bara smidigt om man inte vill bli urtabbad i spel, utan även väldigt användbart i spel som kräver många hotkeys såsom World Of Warcraft eller StarCraft II.

Sammanfattning

ZOWIE Celertias är ett bra tangentbord, men att det är något utöver det vanliga skule jag inte påstå. Det är aningen snyggare och mindre än SteelSeries 7G, men i det stora hela ungefär likadant. De mekaniska switcharna i knappsatsen är supersköna och tangentbordet gör exakt det jag vill att det ska göra. Jag hade dock gärna sett att det hade stödben och kanske, om det ens är möjligt med mekaniska switchar, gjorde lite mindre ljud ifrån sig. Hur som får du exakt vad du kan förvänta dig att få om du skaffar ett ZOWIE Celeritas.

Positivt:
  • Bra storlek
  • Stilren design
  • Bekväm knappsats
  • Anti-ghosting
  • Känns allmänt hållbart
  • Plug 'n Play
  • Möjligheten att byta ut Windows-tangenten till Ctrl
Positivt och negativt:
  • Väldigt tungt, drygt att flytta men det ligger kvar.
  • Ifrågasättbar användbarhet när det kommer till skiftningen av responstid.
Negativt:
  • Inga stödben
  • Högljutt
Pris:Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

31 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 31 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..