×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Medusa 5.1 Surround Headset

1
En stor majoritet av er där ute har någon gång varit på bio och upplevt det mäktiga ljudet som de högtalarna sprutar ut. Har ni sedan jämfört det med ett 5.1 surround-system hemma framför TV:n har ni kanske märkt att det inte är så ofantligt stor skillnad mellan de två. Hur skulle det i så fall bli om man jämförde ett 5.1 surround till TV:n med ett 5.1-system som du har alldeles bredvid öronen?
Det vet vi inte än, och kommer inte att få veta än på ett tag. Tills dess kan ni väl hålla till godo med en recension av ett hyfsat 5.1 headset?

Recensionen

Innan vi börjar vill vi rikta ett stort tack till www.maxfps.se för att de har skickat testexemplaret.



Hur många av er använder ett 5.1-ljudsystem tillsammans med en mikrofon när ni spelar? Jag skulle gissa på att det inte är många händer i luften just nu. Men vad skulle ni säga om någon erbjöd er ett 5.1-system – med subwoofer alltså – inbyggt i ett headset?



Undertecknad tackade och tog emot när chansen dök upp för att recensera detta headset. Det synnerligen stora, och exklusiva, paketet hämtades ut med en glad min på en tisdagseftermiddag och bars iväg mot mitt hushåll. Väl hemma slets lådan bokstavligt talat upp av mig och min hjälpreda – min dvärgpapegoja Bob (som för övrigt biter ganska hårt).



Det första som fångade min blick när jag tog upp lådan var ett klistermärke med WCG inprintat på, vid närmare inspektion visade det sig att Speed-Link, hörlurarnas tillverkare, är de som förser WCG-organisationens jippon i Tyskland, Österrike och Schweiz. Något som ökade förväntningarna på vad som skulle finnas inuti paketet. Jag mer eller mindre slet upp lådan, för att hitta ytterligare en låda. Den här gången var den svart och mystisk utan att lämna någon som helst föraning om hur det skulle se ut inuti.



Jag måste säga att det var lite extravagant att öppna paketet. När man har lyft bort locket möts man av de rosade hörlurarna inknutna i en fin röd rosett. Tillbehören som följer med hörlurarna är många till antalet – fem olika kablar för att kunna koppla in och använda dem tillsammans med olika surround-anläggningar, DVD-spelare och så självklart datorer.

  




För att kunna använda hörlurarna ordentligt, eller alls, så måste man använda sig av den något klumpiga förstärkaren som medföljer. Förstärkaren kombinerar de olika signalerna som den får genom de tre färgkodade (röd, blå samt grön) kablarna som i sin tur är kopplade till ljudkortet. När den har kombinerat dessa signaler skickar den vidare ljudet till niopinskontakterna på framsidan där man kopplar in hörlurarna. En stor nackdel med hörlurarna är att de måste kopplas in i den tidigare nämnda förstärkaren, och den kräver el – alltså måste den stå hyfsat nära ett vägguttag eller en förlängningssladd i och med att själva el-adapterns sladd är hyfsat kort.



Hörlurarna är vadderade med samma plyschmaterial som Philips använder i många av sina hörlurar och de sitter bra på huvudet. Det enda jag kan komma på att klaga på gällande lurarna i sig är att man måste koppla in mikrofonen i mikrofonuttaget, och den sladden är ganska kort. Som tur är får man dock en förlängningskabel med. Mikrofonen låter enligt uppgift bra i Ventrilo och TeamSpeak (1 och 2). Lurarna är ganska tunga men sitter trots det ganska bra på huvudet. Kvalitetskänslan är genomgående ganska bra och den förhöjs ytterligare av alla kromade och förgyllda kontakter och detaljer.



Nåväl, tänkte jag efter att ha inspekterat dem, det bör vara bra ljud i hörlurarna. Så jag kopplade in allting för att ta en provtur på dust2. Jag kan väl säga att jag blev besviken. Det surround som så fint utlovades var som bortblåst, allt ljud var överallt. En terrorist springer under mig men det låter som om han är framför eller bakom mig. Snacka om att man blir förvirrad – och att man får höra whine om sina hörlurar i vent! Till en början tänkte jag att det berodde på mitt ljudkort, ett Creative Soundblaster Audigy, så jag provade med min storebrors Soundblaster Live! 5.1. När jag upplevde samma problem där började jag fundera på om det kunde bero på drivrutinerna eller mjukvaran. Jag avinstallerade alla drivrutiner och program som kunde påverka ljudet på något vis och provade äldre versioner och någon gång Windows egna drivrutiner, men jag upplevde samma problem hela tiden.



Först trodde jag att det var så här i alla spelen så jag mer eller mindre tappade spellusten med dessa lurarna. En dag försökte jag mig på Half-Life 2, bara för att testa, och upptäckte att det var en stor skillnad. Nu var det verkligen surround! Sköt eller kastade någon någonting bakom mig lät det verkligen som om det var bakom mig – och inte överallt runt mig som det var i CS 1.6. Jag började fundera på om det kanske var CS och HL som bara inte stödde ett 5.1-läge så jag installerade också Far Cry för att se om min teori stämde. Även där fick jag ett utomordentligt ljud från alla möjliga håll.



En sak som kan vara irriterande i början är de bashögtalare som finns i lurarna. De är tämligen kraftfulla, så kraftfulla att när någonting händer skakar hörlurarna precis som om det fanns någon funktion inbyggd endast för att vibrera. Man kan prova att sänka basen, men det är tydligen ingen bra idé eftersom om man sänker bashögtalarens volym så sänker man också mitthögtalarens volym, alltså förlorar du ljud framifrån. Den vibrerande basen kan vara väldigt irriterande i några dagar, men man vänjer sig vid det precis som man vänjer sig vid allt annat.



Nästa försök var att kolla på en film, på datorn och på TV:n. Jag drog ur allting och flyttade det till DVD:n i vardagsrummet för att provlyssna. Allting gick på räls tills jag började irritera mig på att jag inte fick ut något ljud. Många svordomar och kabelryckningar senare kom jag på anledningen – strömmen var inte i. När det var ordnat kunde jag njuta av 5.1-ljud strax intill öronen även här.



Vid det här laget var jag ganska sugen på att lyssna på lite musik så jag plockade ihop allting igen och kopplade det till datorn. Just det här med musik brukar jag inte lyssna på så mycket vid datorn och hade inte provat det med lurarna. Första låten som kom på var en punklåt och allting lät helt okej. Någonting som jag märkte var att musik låter mycket bättre i ett par Sennheiser PC-150 än vad det gör i dessa. När den låten var slut var det dags för lite trance och techno. Här återkom problemet med basen, den var alldeles för hög och om man sänker den så sänker man även musiken i mitthögtalaren.



Positivt:

  • Bra filmljud

  • Vibrerar vid basljud

  • Riktigt bra ljud i vissa spel

  • Hög kvalitet


Negativt:

  • Vibrerar vid basljud

  • Mindre bra ljud i vissa spel


Så, kan jag rekommendera dessa lurarna? Det beror helt på vad du är för typ. Föredrar du att sitta och kolla på filmer hela dagarna så behöver du inte leta vidare efter ett par lurar för dig. Det är utan tvekan dessa du ska ha. Spenderar du en majoritet av din tid med att ropa att folk är i B1 eller B2 så finns det bättre utrustning på marknaden, ljudet blir alldeles för grötigt med de här lurarna. Lurarna kostar i dagens läge runt 600 kronor vilket är ett ganska okej pris för vad man får.



Någonting man bör betänka om man skulle köpa dessa hörlurarna är att det ljudkort man planerar att använda måste ha stöd för 5.1-ljud, annars fungerar det helt enkelt inte.



Pris: cirka 600 kronor (finns att köpa på maxfps.se).

Dela detta på internet

Contributor

Old School, Harrys

116 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 116 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..