×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Esporten i Norrbotten får sig en boost när esportcentret Game:In tar form i Luleå

11
Hela lokalen.
Entré, kontor, kök och kassa.
Arenan och TV-spelshörnan.
Till vänster: Höga cafébord längst väggarna. Till höger: Cafébås. I mitten: Öppen yta för bland annat LAN-evenemang.
Det skapas fler och fler entréprenörer inom den stadigt växande esportbranschen, bland de senaste finner vi Jens och Jimmie. Två unga herrar med rötterna i Kalix som nu är på väg att slå upp portarna till ett esportcenter i Luleå. Fragbite begav sig dit för att träffa dem.
Om två månader är det dags, då slår portarna upp till esportcentret Game:In i området Kallkällan i Luleå. Lokalen ligger endast ett stenkast från Coop Arena, hemmaarena för Luleås SHL-lag. I lokalen, med plats för 150 personer, kommer besökarna att kunna hyra high end-datorer, delta i LAN-turneringar, ta sig en fika samtidigt som de ser på esport och en hel del annat.

Här har ni de båda grundarna, Jens och Jimmie.
Här har ni de båda grundarna, Jens och Jimmie.

För ett par veckor sedan åkte jag upp till Luleå för att träffa personerna bakom satsningen och ta reda på mer om deras planer. Jens och Jimmie, det är så de heter, mötte upp mig vid busstationen i Luleå och efter att ha stannat för lite mat på vägen åkte vi ut till lokalen där allt ska växa fram under de kommande månaderna.

Både Jens och Jimmie, som är i 25-årsåldern, har en gedigen bakgrund inom gaming. För Jens handlar det mestadels om Counter-Strike. Han har rest land och rike runt för att tävla i spelet vi har en speciell förkärlek till här på Fragbite. För Jimmies del har konsolspel dominerat men han har även många timmar vid titlar som World of Warcraft. Dessutom är båda mycket intresserade av esport, vilket har lett dem dit de är idag. Funderingarna har dock funnits där länge.

“Jag började fundera på det här innan jag började arbeta. Jag har som alltid sagt att jag ska jobba i max fem år sedan ska jag ha ett eget företag. Nu har det gått tre år så jag ligger inom tidsramen", berättar Jens och fortsätter sedan: “Jag vill bara kunna försörja mig på esporten, jag tycker att det är så jävla kul. Det här är min dröm.”

Det var i oktober 2015 som de båda satte sig ner och började konkretisera sina idéer. Så den 27 oktober startades själva företaget. Det hela föranleddes av ett samtal mellan dem båda då Jimmie lyfte idén om att starta eget i någon form, han var helt enkelt less på snickaryrket. Jimmies tankar var inte alls inne på esport just då, det kom först efter att Jens berättade om sina idéer.

Tidigt fanns även en tredje person med i bilden, ett par månader efter att trion startat företaget blev dock denna tredje person pappa och förutsättningarna ändrades. När det var dags att ta lån erbjöds han att ta en mindre ägarandel, för att därigenom inte behöva satsa lika mycket pengar, men han ville vara med fullt ut om han skulle satsa. Därför beslöts det att han skulle kliva av och Jens och Jimmie fortsatte därför själva framåt.

Sagt och gjort. Fram mot vårkanten vände de sig till fastighetsbolaget Diös i jakten på en lokal och kom då i kontakt med Börje.

"Det var som vanligt när man berättar för en äldre människa att vi ska starta ett esportcenter, de har ingen aning om vad det är för något."

Efter att de förklarat vad esport är lite mer ingående, bland annat genom att visa på dess starka utveckling, började det gå upp även för Börje att det finns pengar i branschen. Han började visa ett stort intresse och har sedan varit väldigt engagerad genom hela processen och tillsammans fann de den perfekta lokalen. Jimmie berättade för mig hur det hela gick till:

"Det roliga var att han ville inte visa oss den här lokalen för han trodde att vi skulle tänka “näe fy fan vad är det här för någon lokal”. Han tänkte först visa lokalen som är här ovanför, den är lite nyare men den är väldigt kvadratisk och vi tyckte att den var skittråkig. Så visade han oss den här först, jag och Jens gick igenom och tittade. Vi var nästan som små skolflickor som stod och fnittrade i ett hörn. Vi blev alldeles till oss. Vi sa det aldrig högt då men vi kände att “den här vill vi ha'"

Här står vi längst in i lokalen och blickar mot disken och det lilla kontoret.
Här står vi längst in i lokalen och blickar mot disken och det lilla kontoret.

Som ni kan se på bilderna är lokalen inte särskilt inbjudande idag och den står inför en rätt rejäl renovering innan det är dags att slå upp portarna i november. Här kommer de båda ägarnas utbildningar väl till användning. Jimmie är nämligen snickare och Jens, han är utbildad elektriker och kyltekniker. Med flera år bakom sig i sina respektive branscher har de valt att sköta hela renoveringen själva något som sparar dem stora summor pengar. Dessutom får de en hel del erbjudande om hjälp utifrån.

“Vi har mycket kompisar inom hantverkaryrken, många som stöttar oss. Det är bara att titta på tråden på Fragbite, det är folk som säger att om vi behöver hjälp med något kan vi höra av oss", förklarar Jens och det märks på dem båda att de är oerhört tacksamma för detta.

Efter väggen till höger kommer cafébås att byggas. Längst till höger skymtar ni porten till entréhallen.
Efter väggen till höger kommer cafébås att byggas. Längst till höger skymtar ni porten till entréhallen.

Ändå har de tagit banklån på runt en halv miljon för att dra igång verksamheten. Än så länge jobbar de båda halvtid på sina ordinarie jobb men snart är det dags att satsa helt och hållet på Game:In. Frågan är då vad de ska tjäna pengar på.

"Den vardagliga verksamheten består av merförsäljningen, läsk, snacks och cafémat. Man kan komma hit och hyra en dator, eller så kan man sätta sig i något av våra bås med sina polare och se på esport. Det går också att sätta sig och spela TV-spel", beskriver Jens affärsidén och Jimmie fyller sedan i: "På helgerna har vi mindre helgturneringar med priser. Sedan har vi sagt att fyra gånger per år kommer vi att ha våra LAN.

Arenan, med sina spelarbås, håller på att växa fram.
Arenan, med sina spelarbås, håller på att växa fram.

Just LAN-evenemangen kommer att föregås av två stycken onlineturneringar, vinnarna av dessa turneringar får sedan sitta inne i arenans två bås så länge de är kvar i turneringen. Dessutom kommer själva slutspelet i LAN-turneringen att spelas i arenan, som kommer att ha åskådarplatser alldeles i anslutning.

"Vi kommer att nischa varje LAN. Vi börjar i liten skala, känner av hur det fungerar och jag tror att det kommer att bli najs med att ha 150 personer här. Det är 32-lagsturneringar vi kommer att ha. "

Målet är som tidigare nämnt att esportcentret Game:In ska slå upp portarna i november och själva invigningen kommer att bestå av ett premiär-LAN. Innan dess kommer ett mindre, privat evenemang att hållas för att testa allt och se till så att allting är på topp när det blivit dags att släppa in allmänheten.

Det slår mig hur drivna Jens och Jimmie verkar vara. De är medvetna om de risker de tar men tror verkligen på sin idé och verkar ha en hel del saker de vill testa framöver. Det handlar bland annat om att bjuda in andra verksamheter att nyttja den yta där LAN-evenemangen hålls, de har även tittat på att skaffa in biljardbord, flipperspel och annat för att bjuda på lite variation.

När jag tackat för mig och sagt adjö till de båda entréprenörerna börjar jag promenera tillbaka in mot Luleå centrum. Det gläder mig verkligen att se hur branschen växer och jag är hoppfull när det gäller Jens och Jimmie, de har verkligen alla möjligheter i världen att ta Luleås esportfantaster med storm.

Vill du veta mer om Game:In kan du hålla koll på deras sajt (under uppbyggnad) eller följa dem på Facebook.

13 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 13 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..