×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Krönika: Bråk, brassar och beundransvärda insatser – så var DreamHack Winter

6
DreamHack Winter 2015 är över. Borta i Jönköping sopas de sista spåren av det välbesökta evenemanget bort och Fnatic har firat färdigt. Så här med lite perspektiv kan vi se tillbaka på ännu ett lyckat evenemang från den numera MTG-ägda arrangören. Ett evenemang som bjöd på allt mellan himmel och jord, högt som lågt.
En av de stora snackisarna under, och efter, evenemanget var utan tvekan det stora bråket mellan esportjournalisten Richard Lewis och det svenska Dota 2-proffset Jonathan “Loda” Berg. Exakt vad som egentligen hände kan endast de närvarande vittna om, och inte helt otippat spretar de olika versionerna åt vilt skilda håll. Den efterföljande diskussionen på Twitter blev även den riktigt livlig och fler parter blev inblandade, till exempel Richard Lewis vapendragare och vän, Duncan “Thorin” Shields.

Jag tänker fatta mig kort när det gäller min syn på situationen. Missförstånd kan uppstå, så enkelt är det. Då gäller det att prata, inte tillgripa våld. Dessutom gäller det att prata i en rimlig ton. Båda parter har, som jag uppfattar det, betett sig illa men att som tredje part slänga sig in i debatten efteråt och kasta skit åt ett visst håll blir bara att dra ett löjets töcken över esporten. Nej, skärpning i framtiden! Om de nu visar sig ha någon framtid inom esporten. Vi får väl se.

• • •



Vi måste ju faktiskt nämna att DreamHack Winter 2015 inte blev en majorturnering. Så klart tråkigt. Ändå lyckades de, genom sitt samarbete med turneringsarrangören Faceit, att bjuda på en massiv prispott motsvarande knappt 2,2 miljoner kronor. Samma summa som det varit under majorturneringarna. Det är imponerande och, förhoppningsvis, sätter det press på Valve att pytsa in mer pengar till majorturneringarna i framtiden. Jag sneglar så klart lite avundsjukt på de 3 miljoner dollar som står på spel när det anordnas major i Dota 2.

• • •



Det sportsliga då? Det blev en ny, stor turneringsvinst för Fnatic. Ett Fnatic som mönstrade den nya medlemmen Dennis “dennis” Edman. Det var dock inte utan problem som svensklaget till slut kunde koras till segrare. Vi minns, till exempel, hur Freddy “krimz” Johansson slog sönder sitt tangentbord då hans dator kraschade under slutet av finalens första karta. En karta som motståndarna i brasilianska Luminosity dessutom vann. Ja vilken turnering de gjorde, brassarna alltså. Idag är det svårt att förstå hur de kunde bli nollade av Fnatic i öppningsmatchen. Då såg vi ingenting av det fantastiska spel de bjöd på under resten av turneringen, inte minst mot Team SoloMid. Redan i lagets andra match, förlorarmatchen i grupp B, slog de ut EnVyUs. Vi tar det igen… Laget som precis förlorat med 0-16 mot svenska Fnatic slog ut de regerande majormästarna EnVyUs efter 2-1 i kartor till Luminositys fördel.

Som om det inte vore nog fortsatte de sedan sin framfart i turneringen genom att slå ut NiP Gaming (2-1) och Team SoloMid (2-1). Den senare matchen är en av de mest underhållande matcher jag någonsin har sett. Även om jag kanske inte riktigt kände det så, då jag bara ville att matchen skulle avgöras någon gång så jag kunde jobba vidare. När Luminosity sedan vann den första kartan i finalen var det många som både trodde, och hoppades, att de skulle kunna gå hela vägen och stå för årets skräll. Nu blev det inte så. Fnatic ryckte upp sig och vann två raka kartor för att säkra turneringsvinsten och drygt 870 000 kronor i prispengar. Jag kan säga att det var en rätt nöjd Patrik “cArn” Sättermon som jag träffade och gratulerade på efterfesten. Med all rätt. Fnatic vann även evenemangets Heroes of the Storm-turnering.

• • •



När vi ändå är inne på det där med efterfest. Det är alltid trevligt att träffa spelare, media, arrangörer och andra aktuella personer efteråt. Det är lite mer avslappnat och ett ypperligt tillfälle att småprata lite. En stor eloge till Twitch som fixade det hela! En av profilerna jag talade lite snabbt med var Robin "Fifflaren" Johansson. Han berättade att han brukar läsa mina krönikor och att han gillar dem. Så en hälsning till dig, Robin: Tack, det var kul att höra!

• • •



Sedan måste jag passa på att slå ett slag för Familjen Erikssons City Hotel i Jönköping. Fragbite har bott där under DreamHack i många år nu och allt fungerar lika bra varje gång. Denna gång hade vi samma två rum som vanligt. Fräscha, stora, bra sängar. Att de sedan har en schysst lobby och bra frukost känns som bonus. Tack för att vi återigen fick betala för att bo hos er!

• • •



Jag måste så klart även nämna NiP Gaming. Lagets tidiga sorti var nog knappast hur de önskade avsluta årets DreamHack Winter-turnering. Nu kvarstår, så vitt jag vet, endast Fragbite Masters-finalerna för de svensk-finska ninjorna innan nyåret kommer och laget mest troligt splittras. Det är i alla fall min gissning. Alternativt görs det om, rejält. Med detta går ett av tidernas mest framträdande Counter-Strike-lag i graven, så passa på att njut av dem under Fragbite Masters!

• • •



För vår del blev det ett evenemang som alla andra. Det mesta flöt på bra, även om vi hade svårt att få till intervjuer på grund av att spelarna försvann till ett backstage-område som vi inte hade tillgång till. Jag pratade med vissa från DreamHack efteråt som förstod vår kritik. Förhoppningsvis blir det bättre till nästa gång. För övrigt konsumerade jag någonstans mellan 15 och 20 halvliters energidrycker under DreamHack: Inte speciellt nyttigt. Och verkligen inte intressant för er. Men nu vet ni.

Ni missade väl förresten inte min fina gif med "krimz"? Ni hittar den på min Twitter.

8 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 8 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..