×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionMöss

Recension: Xtrfy XG-M2

3
Vi har tidigare tittat på ett mekaniskt tangentbord från svenska Xtrfy som vi uppskattade, men nu har Xtrfy släppt en optisk mus kallad XG-M2 och vi har tittat närmare på den.
XG-M2 är neutral i formen, med en låg rygg och den är ganska lång. Ni som testat Steelseries Xai, Sensei eller Kana-möss bör känna igen er. Den passar speciellt bra för claw- eller fingergrepp. Helt neutral är den dock inte och det beror på att de två tumknapparna enbart sitter på musens vänstra sida, på högersida finns inga knappar. Räknar man in den klickbara scrollen är knapparna sju till antalet. Vi har fått ta del av NiP-versionen av XG-M2 och den är svart, har en flätad svart/gul kabel och tre LED-punkter med gult ljus. Det gula ljuset går inte att justera.

Testet




Hela musen är begåvad med en gummiyta och sidorna har fått lite mönster för att skapa mer friktion, men greppet är ändå inte perfekt. Gummiytan ger inte tillräckligt mycket friktion och formen motarbetar ett riktigt bra grepp. Viktmässigt tillhör XG-M2 den lättare skaran av möss, men den är inte superlätt.
Zowie FK – 85 gram
Zowie EC1-A – 97 gram
SteelSeries Sensei – 102 gram
ASUS Strix Claw – 110 gram
Xtrfy XG-M2 – 112 gram
Logitech G302 – 127 gram
SteelSeries Rival – 129 gram
Zowie EC1 eVo CL – 132 gram
Mionix Avior 7000 – 146 gram
Qpad 8K Optical – 155gram
Mionix Naos 5000 – 158 gram
Microsoft Intellimouse Explorer 3.0 – 163 gram
Under finner vi två antiglidytor, den ena går från vänster till höger sida av musen, men är ganska smal. Medan den andra är lite mer tilltagen i storlek. Vi finner även ett litet reglage för att justera uppdateringsfrekvensen, 125, 500 eller 1000Hz. På ovansidan finner vi även två DPI-knappar. De olika DPI-lägena ger ifrån sig olika färger på DPI-knapparna för att man lätt ska se om det är rätt inställning. Mer inställningar än så går inte att göra då Xtrfy inte stödjer någon mjukvara. Det är befriande att veta att Xtrfy är så pass nöjd med musen att de inte ser något framtida behov av uppdateringar av mjukvaran.

Scrollen är trevlig att använda, men ger ifrån sig ett något skallrande ljud. Knapparna däremot är väldigt trevliga att använda tack vara sina Omron-switchar. Utöver den skallrande scrollen framstår XG-M2 som en mus av väldigt hög kvalité och känns rejäl.

Hjärtat av musen är givetvis Pixart PMW 3310-sensorn. En sensor som är omåttligt populär just nu och berättigat så. Det är en väldigt bra sensor för snabba FPS-spel och klarar av det man utmanar den med. Den saknar även helt prediction och har inga problem med jitter eller anglesnapping, vilket är bra. Det är en fröjd att spela med XG-M2, även om jag upplever den som något hal att hålla i, men det är möjligt att det fungerar bättre för spelare som svettas om händerna än för mig.
Specifications.

– 5-button right handed mouse
– Pixart PMW 3310 optical gaming sensor
– 3-zone LED lighting
– Omron switches
– On-the-fly CPI settings (400/800/1600/3200/4000)
– Polling rate switch: 125, 500, 1000 Hz
– Response: 1 ms
– IPS: 130
– Max acceleration: 30 g
– Teflon pads
– Rubberized surface
– 2 meter durable braided cable
– Weight: 112 g (excluding cable)
– Plug-and-play
Med tanke på att musen inte har speciellt många inställningar, få knappar, saknar makron och inte ens kan justera LED-ljus så är det här inte en mus för folk som gillar att pilla och leka. Utan vänder sig snarare till de riktigt kräsna FPS-spelarna. En självklar konkurrent borde således vara Zowie som levererar snarlika produkter, men i mitt tycke levererar Xtrfy en mus med högre upplevd kvalité, men den är något tyngre. Hög upplevd byggkvalité brukar kosta och i det här fallet kostar XG-M2 runt en hundralapp mer än motsvarande mus från Zowie, det vill säga från 649 kronor. Det är mycket pengar för en enkel, men välbyggd mus. Ett högt pris, skallrande scroll och att den är något hal innebär att den inte riktigt når hela vägen till en utmärkelse den här gången.

Positivt:
  • Bra precision
  • Ingen prediction
  • Omron-switchar i knapparna
  • Inget behov av mjukvara, allt fungerar direkt
  • Hög upplevd byggkvalité
Negativt:
  • Ganska dyr
  • Något hal och scrollen låter lite
Pris:
  • Från 649 kronor hos välkända butiker enligt Prisjakt
Fler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.

Betyg

8 / 10

19 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 19 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..