×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Krönika: Vår supporterkultur är en förebild

4
Bråk. Bengaler. Skadade åskådare. Förstörda upplevelser. Miljön blir allt hårdare på fotbollsarenorna. Som tur är föregår e-sporten med gott exempel och bjuder på en fantastisk miljö.
Under senare år har skandalerna på framför allt fotbollsstadion runt om i världen avlöst varandra, så även i vårt avlånga land. Våld, bengaler och rökgranater verkar mer eller mindre ha blivit vardag. En del av detta har vi även fått se inom hockeyn. Tyvärr har vi fått se en hel del personskador och till och med dödsfall till följd av detta. Tack och lov ser det annorlunda ut inom e-sporten.

"Räcker väl till att skära i stål"

Jag har haft äran att vara på utbildning med Abbe, VD för Svensk evenemangssäkerhet och som har arbetet en hel del tillsammans med Djurgården hockey och fotboll. Det är en väldigt klok karl med ett stort kunnande inom områdena arenasäkerhet och läktarkultur. Abbe och hans familj lever idag med skyddade personuppgifter, detta på grund av att han värnar om allas säkerhet. Så långt har det gått. När han höll en utbildning för SHL:s räkning inför den innevarande hockeysäsongen berättade han om en rad olika incidenter som han själv har fått lov att bevittna i sitt arbete. Den, utan jämförelse, mest tragiska var då en Djurgårdensupporter misshandlades till döds i Helsingborg i mars 2014.

Förutom direkt våld förekommer en hel del andra obehagligheter som direkt förstör för den klubb som dessa personer påstår sig stötta. Vi talar då framför allt om bengaler och rökgranater. Dessa är inte bara olagliga att använda vid sportevenemang, de är dessutom väldigt farliga. Bengaler brinner i en temperatur som kan sträcka sig från allt mellan 1500 och 3000 grader celsius. Temperaturer som räcker väl till att skära i stål. Pyroteknik, som är samlingsnamnet för denna typ av anordningar, leder inte sällan till kraftiga förseningar av matcher, rejäla böter för drabbade föreningar och tyvärr även en del personskador. I det senaste fallet främst svåra brännskador och hel- eller delvis blindhet, bestående sådan.

Den senaste trenden som vi tyvärr har fått bevittna även här i Sverige är hur ”supportrar” kastar pyroteknik mot varandra. Självklart ökar risken för oskyldiga offer exponentiellt. Att kasta pyroteknik mot en helt vanlig sektion på en fotbollsarena skulle kunna jämföras med att kasta den mot en skolgård var det pågår aktiviteter med föräldrar och skolbarn på plats. För dessa finns bland publiken. Med all rätt. Alla ska ha samma rätt att titta på fotboll, ishockey och vilken annan sport som helst live. På plats.

Jag känner mig tyngd efter att ha skrivit om allt det där tråkiga. Tack och lov har jag själv, som publikvärd och brandvakt vid Skellefteå Kraft Arena, inte upplevt något riktigt grovt övertramp ännu. Men ännu bättre, som e-sportfantast kan jag stolt säga vilka fantastiska förebilder vår publik är.

För e-sportens väl

Jo, det finns vissa saker att anmärka på. Så jag gör bort det på en gång. Det här med buande har jag svårt för. Lägg energin på att heja på ditt lag istället. Är de inte vidare? Heja då på de du hellre ser vinner i matchen du följer. Inte svårare än så. Det skapar en positiv atmosfär och bidrar till e-sportscenens utveckling. Sedan har vi detta med näthat och diverse hån. Behöver nog inte gå djupare in hur tragiskt, onödigt och fel detta är. Sluta. Ja, sluta bara upp med det! Vi har även detta med DDoS-attacker som riktas mot organisationer och enskilda. Väx upp, sluta vara bitter eller vad det nu är som gör att du får för dig att förstöra på det här sättet. Precis som de som tänder bengaler förstör du något som du i nästa sekund påstår dig älska, nämligen hela sporten.

Sist ut har vi detta med att ringa ut så kallade SWAT-styrkor som stormar in hos streamare när de sitter och spelar live. Detta kan, på allvar, sluta riktigt illa. En polis som är för skakig på avtryckaren, en streamare som just när de stormar in råkar hålla i något föremål som polisen bedömer som farligt… Ja ni kan nog förstå var jag vill komma.

Men på det stora hela har vi en fantastisk läktar- och supporterkultur inom e-sporten. Magisk till och med. När en arenan fylls med 12 000 personer som har det gemensamma intresset att de vill e-sportens väl, ja då blir resultatet underbart. Vi har fått se flaggor, hejarramsor och riktiga supporterklubbar växa fram. De hejar på sitt lag, i tid och otid, på ett positivt sätt som ger en positiv bild av allas vår e-sportscen. En bild som jag hoppas att alla vill fortsätta hjälpa till med att utveckla och sprida vidare.

Så en uppmaning till er alla: Låt oss hålla rötäggen borta från vår fantastiska förebild till sport. Här är nämligen alla välkomna!

36 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 36 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..