×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Äntligen snackas det doping

21
Tävlar verkligen alla toppspelare på lika villkor? Den frågan har aktualiserats inom e-sporten efter en nordamerikansk CS:GO-spelares erkännande gällande bruk av koncentrationshöjande mediciner vid ESL One Katowice i år. Svaret på den inledande frågan verkar uppenbar; nej det gör de inte, något som äntligen verkar ha fått turneringsarrangörerna att vakna på allvar.
I oktober 2012 skrev undertecknad en krönika som belyste problemet med doping inom e-sporten. Då reagerade många med att se det som ett icke-problem, vilket jag inte höll med om då och nu äntligen ger en nyligen uppblossad diskussion mig rätt.

"Semphis-fallet"

Det var under ESWC-turneringen i Kanada under mitten av juli som Kory "Semphis" Friesen pratade öppet om hur hans före detta lag, Cloud9, tog ADHD-läkemedlet Adderall under ESL One Katowice tidigare i år. Läkemedlet, som är narkotikaklassat i Sverige, innehåller dexamfetamin och verkar prestationshöjande. Adderall är redan förbjudet inom en rad amerikanska proffsligor och trots recept kan det vara svårt att få ett undantag från förbudet.

Det aktuella fallet med Friesen och Cloud9 resulterade inte i några åtgärder från arrangörens sida. Anledningen är att inga andra bevis finns än Friesens egna ord. Cloud9 har exempelvis inte kommenterat det hela officiellt än. Självfallet är det därför ett korrekt beslut av ESL att ingenting göra. Inget annat än att lära av det hela och ta krafttag mot framtida dopingproblem. Och något verkar "Semphis-affären" ha dragit igång, för äntligen är dopingfrågan så het som den skulle ha varit redan 2012 då jag skrev min krönika.

I ett uttalande till den brittiska tidskriften Wired berättade Anna Rozwandowicz, kommunikationschef vid ESL, hur de har agerat efter avslöjandet.

"Vårt sports integritet är och kommer alltid att vara det viktigaste för oss. När vi först såg Friesens uttalande startade vi direkt en beslutsprocess för att justera reglerna. Vi har jobbat med förändringar i vårt regelverk, tagit kontakt med myndigheter för att få stöd och vi kommer att vara redo att utannonsera våra beslut inom ett par dagar", sade hon då (fritt översatt av undertecknad).

Dags att ta krafttag

Amerikanska Daily Dot har gjort en uppföljning på ämnet och pratat med representanter för både Gfinity och Major League Gaming (MLG). Båda organisationerna säger sig ha erfarenhet av arbete mot just doping och MLG berättar att de lutar sig mot den internationella anti-dopingorganisationen WADA:s bestämmelser i sitt regelverk. Men det finns ett problem. Aldrig någonsin har en spelare testats för att se om förbjudna preparat har använts.

E-sportvärldens stora turneringsarrangörer kan sätta upp hur mycket regler som helst, men faktum är att det knappast verkar särskilt avskräckande ifall det inte förekommer kontroller. En del preparat kan synbart påverka beteende hos den person som tar det och därigenom skulle uppmärksamma arrangörer kunna sätta dit dem. Detta är dock ingen säkerhet. Det krävs regelbundna, och icke utannonserade, kontroller för att se till att regelverket faktiskt har någon effekt.

Ur min krönika, "FRITT FRAM FÖR DOPING INOM ESPORTEN", från 2012:

"Koncentrationshöjande. Lugnande medel. Energidrycker. Reflexhöjande. Koffeintabletter. Även om det kan kännas banalt att nämna vissa sådana här produkter är det viktigt att alla granskas noggrant. Vilken effekt de har på en esportutövare måste klarläggas för att sedan kunna göra en bedömning vilka preparat som ger en klar fördel jämfört med de som inte tar dem. Vissa kanske anser att det väl är upp till var och en, vill de inte ta ett piller för att få samma förutsättningar som den som gör det får de skylla sig själv. Fast så är det ju inte. Grundförutsättningarna bör ju alltid vara att det neutrala tillståndet, opåverkad från olika preparat, är utgångspunkten.

Esportens utveckling har pågått under riktigt många år men på det här området har utvecklingen hamnat efter. Det är dags att någon vågar ta tag i frågan, för att vi ska få en mer rättvis esportscen. Detta arbete är viktigt och måste utföras professionellt, men hellre att det görs förr än senare!"


Det bästa för e-sporten skulle vara ifall de stora arrangörerna gick samman i frågan och skapade ett gemensamt regelverk. En bra dialog med myndigheter samt ett samarbete med WADA är också att föredra. Hos WADA finns all kunskap och rutin i frågan, de vet även vilka preparat som är extra intressanta för just e-sporten. För med ständigt återkommande major-turneringar i CS:GO med över två miljoner kronor i prispengar och jätteprissumman på knappt 150 miljoner kronor till The International 5 ska doping inte få förekomma. Det ska vara den faktiska prestationen i turneringen, som bygger på träning och talang, som ska avgöra. Inte vilka preparat en spelare är beredd att knapra i sig.

Min uppmaning är därför lika tydlig som den är självklar. Det är dags att e-sportvärlden går samman och ser till att det sportsliga får ligga i fokus även i framtiden; doping hör inte hemma i vår sport!

43 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 43 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..